Artikkeli - 09.03.2017 klo 09.30

Yhteiskunta maksaa, kun palkka ei riitä

Vähittäiskaupan henkilökunnasta osa-aikaisia oli 38 prosenttia. Kuva: iStockphoto

Vähittäiskaupan henkilökunnasta osa-aikaisia oli 38 prosenttia. Kuva: iStockphoto

(Pam-lehti 3/2017) Tutkija Niina Tanner selvitti, kuinka paljon palkanjatkeet maksavat yhteiskunnalle. Hän korostaisi, että vähittäiskaupan alalla kyse ei ole niinkään rahapulasta vaan arvovalinnoista. Vähittäiskaupassa työskenteleville maksettiin vuonna 2015 sosiaalisia tulonsiirtoja noin 30 miljoonaa euroa. Se on vajaa 10 prosenttia vähittäiskaupan kokonaistuloksesta.

Vuonna 2015 vähittäiskaupan alalla maksettiin sosiaalisia tulonsiirtoja arviolta 30 miljoonan euron edestä. Arvioon on sisällytetty valtion ja kuntien osuudet sovitelluista päivärahoista sekä yhteiskunnan kokonaan rahoittama yleinen asumistuki ja toimeentulotuki.

Tuona vuonna koko kaupan alan 284 000 työntekijästä hiukan yli puolet työskenteli vähittäiskaupassa. Osa-aikaisia oli vähittäiskaupan henkilökunnasta 38 prosenttia, eli arviolta 53 700 ihmistä.

Niina Tannerin PAMille tekemästä selvityksestä ilmenee, että vähittäiskaupalle ei olisi ollut mikään vaiva maksaa näitä palkanjatkeita. 30 miljoonan tulonsiirrot kun vastasivat vain vajaata 10 prosenttia vähittäiskaupan kokonaistuloksesta eli 334 miljoonasta.

– Korostaisin, ettei kyse ole vähittäiskaupan rahapulasta vaan arvovalinnoista, Tanner sanoo.

Tanner pohtiikin keskustelunavaukseksi tarkoitetussa selvityksessään, että elämiseen riittämättömän palkan maksamisessa on kyse ennemminkin liikevoiton jakamisen oikeudenmukaisuudesta – tai sen puutteesta.

Helsingin yliopistosta sosiaalipsykologiasta valmistunut Tanner on käyttänyt selvityksessä monipuolisesti Kelan, Finanssivalvonnan, THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tilastokeskuksen aineistoja sekä erilaisia tilastotietokantoja, joita ovat Kelasto, StatFin ja Eurostat. Hän myös haastatteli asiantuntijoita silloin, kun selkeät tilastot puuttuivat.

Lisää aiheesta PAM-lehdessä, joka ilmestyy 10.3.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat