Uutinen - 19.06.2017 klo 14.29

Suomi haki rahaa kaupan alalta irtisanottujen työllistämiseen

Vajaa vuosi sitten tapahtuneen Anttilan ja Kodin1:n konkurssin vuoksi ilman työpaikkaa jäi noin 1300 ihmistä. Kuva: Juha Tanhua/Pam-lehden arkisto

Vajaa vuosi sitten tapahtuneen Anttilan ja Kodin1:n konkurssin vuoksi ilman työpaikkaa jäi noin 1300 ihmistä. Kuva: Juha Tanhua/Pam-lehden arkisto

Euroopan komissio saa Suomesta hakemuksen, jolla haetaan Euroopan Globalisaatiorahastosta tukea Anttilan ja Stockmannin irtisanottujen työllistymiseen. Hakemus on 10 vuoden ajalta yksi harvoista vähittäiskauppaan kohdistuneista.

Viime vuosi oli Suomessa poikkeuksellinen kaupan alalle. Yt-neuvotteluiden perusteella irtisanottiin enemmän työntekijöitä kuin millään muulla toimialalla. Siinä mielessäkään ei ole ihme, että Suomi haki EGR:n rahaa ensimmäistä kertaa vähittäiskaupan alalle.

Suuri kertarysäys oli Anttilan ja Kodin1:n konkurssi viime kesänä. Sen myötä irtisanottiin 1300 ihmistä. Stockmannin vuosia jatkuneiden henkilöstövähennysten yksi vaihe oli myös viime kesänä. Silloin yhtiö ilmoitti 380 henkilön vähennystarpeesta muualla kuin myyntihenkilöstössä.

Kriisi ja globalisaatio

EU perusti EGR:n 10 vuotta sitten. EU:n jäsenmaat voivat hakea sieltä tukea, kun globalisaation tai maailmantalouden kriisin vuoksi yhdestä yrityksestä tai samalta toimialalta vähintään 500 työntekijää jää työttömäksi.

Aiemmin Suomi oli hakenut EGR:n rahaa erityisesti ICT-alan ja muun teknologiateollisuuden hankkeille. PAM painotti, että valtiovallan on otettava vastuuta Anttilan kaltaisista joukkoirtisanomisista. Tuen hakemisen Euroopan globalisaatiorahasto EGR:lta PAM mainitsi yhdeksi vaihtoehdoksi.
Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari sanoo, että Anttila yrityksenä oli aktiivinen ja tärkeässä roolissa, kun EGR-tuen hakemiseen päädyttiin.

Kaikkiaankaan vähittäiskauppa ei ole EGR:n tuettujen alojen kärjessä. Vähittäiskaupan hankkeita on ollut 10 vuoden aikana 7. Niistä viimeisin oli suunnattu hollantilaiselle laatutavarataloketjulle. Sen hakemusta perusteltiin talouskriisin vaikutuksella kuluttajien ostovoimaan.

Nyt Suomen jättämässä hakemuksessa talouskriisi ja sen myötä vähentynyt ostovoima on yksi perustelu hankkeelle. Toinen on se, että ostaminen on siirtynyt kasvavassa määrin globaaliin verkkokauppaan.

Räätälöidympi palvelu

Vaikka hakemus jätettiin vasta nyt, hankkeen toimeenpano on jo käytännössä alkanut. Irtisanomiset on jo toteutettu ja irtisanotut ovat TE-toimistojen palvelujen piirissä. Kojonsaari toteaa, että EGR-rahoitteisissa hankkeiden tarjotaan normaalit työvoimahallinnon palvelut sekä mahdolliset erityisesti kohderyhmän tarpeisiin hankitut palvelut. Erityistä on se, että kaikki pääsevät esimerkiksi työllistymistä edistävään koulutukseen eikä määrärahojen mahdollinen loppuminen estä sitä.

– Merkittävintä on ehkä se, että TE-toimistoissa on hankkeeseen nimetty EGR-asiantuntija. Se mahdollistaa räätälöidyn palvelun, Kojonsaari sanoo.

Näin hankkeen myötä syntyi myös kaupan alan yhteyshenkilöverkosto eri puolilla maata sijaitseviin TE-toimistoihin.

Kojonsaari uskoo, että todennäköisyys hankkeen hyväksymiselle on hyvä. Hanke on kokonaisuudessaan 4,2 miljoonan suuruinen. EGR:lta haetaan 2,5 miljoonaa euroa.

Juuri nyt on päättynyt Oulun seudulla EGR:n tukema Broadcomin hanke. Kyseinen ict-alan yritys lopetti sykysyllä 2014 toimintansa. 568 ihmistä irtisanottiin. Heistä yli 90 prosenttia on työllistynyt.

Lisätietoa: TEMin tiedote

 

 

Teksti: Auli Kivenmaa

 

Uusimmat

Suosituimmat