Artikkeli - 10.10.2017 klo 11.50
Työturvallisuus

Alkon myyjän pitkät kynnet olivat hovioikeuden mukaan työturvallisuusriski

Kynsisaksille olisi ollut hovioikeuden mukaan käyttöä. Kuva: Gettyimages

Kynsisaksille olisi ollut hovioikeuden mukaan käyttöä. Kuva: Gettyimages

Hovioikeus piti pitkiä kynsiä työturvallisuusriskinä. Työntekijän olisi pitänyt totella työnantajan määräystä ja leikata ne lyhyemmiksi. Työstään irtisanotun Jaana Haikaraisen mielestä naisten asema työelämässä otti takapakkia tänään.

Alkon pitkäaikainen myyjä Jaana Haikarainen sai alkuvuonna 2015 potkut työstään liian pitkien kynsiensä vuoksi. Hän voitti irtisanomiskiistansa Etelä-Savon käräjäoikeudessa, mutta Itä-Suomen hovioikeus päätti tiistaina toisin.

"Työterveyslääkärin arvio työturvallisuusriskistä meni ohi työntekijän mieltymyksen”, PAMin lakimies Henry Vähtäri tiivistää hovioikeudesta tuomion ytimen.

Aiemmin käräjäoikeus ei laittanut suurtakaan painoarvoa työterveyslääkärin arvioille, vaan pitkien kynsien työturvallisuusriskiä pidettiin lähinnä teoreettisena. Hovioikeus puolestaan katsoi, että Alkolla työnantajana oli myös velvollisuus puuttua työturvallisuusriskiin, jonka työterveyslääkäri oli arvioinut. Työntekijän kieltäytyminen kynnenleikkuusta merkitsi, että hän rikkoi työsuhteesta johtuvia velvoitteitaan. Alkolla katsottiin olevan asiallinen ja painava syy työsopimuksen irtisanomiseen.

Hovissa kuten käräjäoikeudessakin puitiin sitä mahdollisuutta, että pitkä kynsi jää viinilaatikkojen väliin ja katkeaa.

”Hovioikeuden käsittelyssä työterveyslääkäri kertoi, että oikea tapa tarttua viinipulloon on ottaa pullonsuusta kiinni nyrkistysotteella, ja sitä pitkät kynnet ovat haitanneet”, Vähtäri sanoo.

"Historiallinen päivä"

Mikkelissä asuva, uutta työtä etsivä Haikarainen on aiemmin haastattelussa korostanut sitä, että työntekijällä on oltava oikeus päättää ulkonäköönsä ja persoonallisuuteensa liittyvistä asioista. 

"Nyt olen kahta enemmän tätä mieltä", Haikarainen puuskahtaa hovin tuomion jälkeen.

Haikarainen pysyy kannassaan, että Alkon myyjän työssä kipeä olkapää haittasi, eivät kynnet.

"Historiallinen päivä tämä 10.10. -17. Astui voimaan tällainen "kynsidirektiivi", joka vain heikentää naisten asemaa työelämässä Suomen satavuotisjuhlavuonna", Haikarainen lataa.

Pitkät kynnet ovat kuuluneet nuoruudesta lähtien Haikaraisen tyyliin, vaikkakin Alkoon töihin tullessaan ne eivät vielä olleet niin pitkät kuin irtisanottaessa. Alko on työsuhteen aikana kertonut, että kynnet olisivat voineet enimmillään olla 2 cm pitkät.

Tappiosta huolimatta Haikarainen ei kadu oikeusprosessiin lähtemistä. Raha ei ollut syy viedä potkuja käräjille, vaan periaate.

Henry Vähtäri, pitääkö työntekijän tämän tuomion jälkeen kaivaa kynsisakset esiin aina, jos työnantaja niin vaatii?

"Se riippuu työstä ja työterveyslääkärin antamasta työturvallisuusriskin arviosta", Vähtäri vastaa.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat