Artikkeli - 05.12.2017 klo 16.22
Työelämä

Kyykyttävä pomo karkottaa nuoria työntekijöitä Vaasassa

Kalisto Amudeng ja Mira Hakala työskentelivät ennen Pohjanmaan Asemat Oy:n huoltamolla. Kuva: Johannes Tervo

Kalisto Amudeng ja Mira Hakala työskentelivät ennen Pohjanmaan Asemat Oy:n huoltamolla. Kuva: Johannes Tervo

Pohjanmaalainen huoltamoketju työllistää paitsi nuoria työntekijöitä, myös PAMin Vaasan toimistoa, työnantajaliiton lakimiestä ja nyt poliisia. Entiset työntekijät kertovat muun muassa kameravalvonnasta, kyykyttämisestä ja kohtuuttomasta työvuorosuunnittelusta.

”Oli tosi kiireinen päivä töissä. Kun lopulta hetkeksi rauhoittui, ja pysähdyttiin työkaverin kanssa vaihtamaan pari sanaa, pomo tuli sieltä huoneestaan huomauttamaan, että mitä te vaan seisotte täällä. Oli kytännyt niistä kameroistaan meitä.”

Mira Hakala, 25, haukkaa keksiä ja moikkaa sitten iloisesti parimetristä miestä, joka harppoo sisään Vaasan Rewell Centerin kahvilaan. Kalisto Amudeng, 22, ja Hakala ovat entisiä työkavereita. Vielä vajaa puoli vuotta sitten molemmat olivat töissä Pitkäkadun Shellillä, Pohjanmaan Asemat Oy:n omistamalla huoltoasemalla. Molemmat lähtivät, koska heidän mielestään ylempi pomo, eli yrityksen henkilöstöpäällikkö, kohteli työntekijöitä epäreilusti ja mielivaltaisesti.

Hakala ja Amudeng kertoivat kokemuksistaan PAMin toimittajalle lokakuun lopussa. Silloin Hakala ei vielä tiennyt, että henkilöstöpäällikkö oli tehnyt hänestä rikosilmoituksen poliisille jo elokuussa. Entinen pomo syyttää Hakalaa kunnianloukkauksesta. Marraskuussa Hakala yllättäen kutsuttiin poliisikuulusteluihin, joiden perusteella poliisi harkitsee, onko jatkotoimenpiteille perusteita. Hakala puolestaan teki rikosilmoituksen kameravalvonnasta, jota henkilöstöpäällikkö hänen kokemuksensa mukaan käytti lainvastaisesti työntekijöiden vahtimiseen.

Kahvilassa istuessaan Amudengilla ja Hakalalla oli myös vielä keskeneräinen palkkasaatavia koskeva kiista Pohjanmaan Asemien kanssa. Tämän jutun ilmestymispäivänä, itsenäisyyspäivän aattona, he saivat tietää, että työnantaja on halukas sopimaan kiistan ja maksamaan palkkasaatavat, jotka syntyivät kun työnantaja yksipuolisesti oli muuttanut työvuorolistojen merkintöjä. PAM ehti puida asiaa sinnikkäästi työnantajan kanssa tämän vuoden alkupuolelta asti.

Äidille ainoastaan yövuoroja

Hakalalla on pieni tytär. Työskentely Pohjanmaan Asemilla alkoi haitata liikaa vanhemmuutta siinä vaiheessa, kun työvuoro sai vain ilta- ja yöaikaan.

”Seitsemän viikkoa putkeen. Sanoin asiasta töissä, ja kun se ei auttanut, kerroin työterveyshuollossa, että en jaksa. Siitä pomo suuttui”, Hakala kertoo.

”Tilanne vain paheni. Kun lähdin töistä aamukuudelta, niin varttia yli kolme iltapäivällä piti mennä taas takaisin.”

Pomo oli soittanut työterveyteen, että minulle ei saisi antaa saikkua.

Sitten Hakalan käsi kipeytyi. Henkilöstöpäällikkö vaati työterveyshuoltoa kirjoittamaan todistuksen, jonka mukaan Hakala voi tehdä korvaavaa työtä. Työterveyshuollossa ei pidetty todennäköisenä, että käsi kestäisi mitään huoltoasematyössä väistämätöntä rasitusta.

”Pomo oli sitten soittanut työterveyteen, että minulle ei saisi antaa saikkua”, Hakala sanoo.

Hän muistelee päivää, jolloin oli päässyt töistä, käteen sattui, mutta työterveyshuoltoon ei saanut enää aikaa ennen seuraavan vuoron alkua. Pomo soitteli ja viestitteli vihaisena, ja puhelimessa käytiin kiivasta vääntöä siitä, onko Hakalalla oikeus sairauslomaan. Hakalan mielestä pomon käytös oli kautta linjan kyykyttävää ja ahdistavaa. Työntekijöitä epäiltiin toistuvasti varkauksista, vilpillisyydestä, laiskuudesta ja virheistä. Heidät pantiin myös maksamaan kassavajeita jopa satojen eurojen edestä.

Kesällä Hakala irtisanoutui. Hän uskalsi tehdä sen, koska keskustan R-kioskin kauppias oli käynyt Shellillä asiakkaana ja tarjonnut töitä. Hakala tekee nyt iltavuoroja kohtuullisesti ja lapsenhoito sujuu huomattavasti helpommin kuin ennen.

Pohjanmaan Asemien henkilöstöpäällikön rikosilmoitus on tehty Hakalan työsuhteen päättymisen jälkeen. Väitetty kunnianloukkaus perustuu siihen, että entisen pomon tietoon on tullut, että Hakala on puhunut toiselle työntekijälle esimiehen käytöksestä ja siitä, millaisena on sen kokenut. Hakala on kertonut työtoverilleen muun muassa, että on pelännyt ja ahdistunut pomon käytöksestä silloin, kun tämä on käynyt ostoskeskuksessa, jonka R-kioskissa Hakala nykyään on töissä, ja tuntunut jäävän sinne tarkkailemaan Hakalaa.

”Silloin en uskaltanut lähteä töistä, kun vuoro loppui. Sanoin poliisillekin, että mitä nyt tapahtuukin, en halua istua sen [ent. pomon] kanssa samassa huoneessa”, Mira kertoo puhelimessa kuulustelupäivän jälkeen.

Kummallisia kassavajeiden maksatuksia

Kalisto Amudeng on tullut lokakuiseen haastatteluun suoraan koulusta. Syksyllä alkoivat sähköinsinööriopinnot, ja hän irtisanoutui huoltamotyöstä puolen vuoden työsuhteen jälkeen.

Amudengin mukaan henkilöstöpäällikkö oli hänelle aluksi mukava. Nuori mies teki kaikki tarjotut vuorot, ei sairastellut eikä ollut muistakaan syistä poissa. Mutta juuri ennen joulua Amudeng tuli kunnolla kipeäksi. Esimies ohjeisti hänet terveyskeskukseen, mutta työterveyshuolto oli toista mieltä ja käski Amudengin huolehtimaan oikeudestaan käyttää työterveyshuollon palveluja.

”Henkilöstöpäällikkö soitti ja sanoi, että Kalisto, kai sä tiedät että lääkäri on tosi kallis. Työterveydestä sain kuitenkin viikon saikkua. Sen jälkeen työvuoroja alkoi tulla niin, että ne osuivat samaan aikaan mun treenien kanssa.”

Kuulin, että monet työntekijät olivat joutuneet maksamaan kassavajeita.

Amudeng harrastaa edelleen amerikkalaista jalkapalloa ja vapaaottelua. Treenit ja matsit ovat tärkeitä. Hän alkoi vaihdella vuoroja työkavereiden kanssa, mikä oli sallittua. Työntekijät paikkailivat toisiaan Pitkäkadun Shellin lisäksi myös muilla Pohjanmaan Asemien huoltamoilla.

”Pomo määräsi keskustan Shellille vuoronvaihtokiellon, koska mun takia siitä oli kuulemma aiheutunut hänelle liikaa vaivaa.”

Amudengin puhelimesta löytyy edelleen loputon määrä henkilöstöpäällikön kanssa vaihdettuja viestejä. Niitä tuli usein töiden jälkeen huomautuksina laiminlyönneistä.

”Olen ollut monessa työpaikassa, enkä ole törmännyt tällaiseen. Aloin ihmetellä, kun kuulin, että monet työntekijät olivat joutuneet maksamaan kassavajeita. Jotkut jopa toista sataa euroa, käteisellä ja ilman kuittia.”

Amudengin mukaan kenelläkään ei ollut henkilökohtaista kassaa, joten vajeita oli mahdotonta osoittaa kenenkään tietyn henkilön virheiksi. Näppäilyvirheitä sattui kiireisessä työssä helposti. 

Tämän osalta tilanne on nyt parempi, sillä PAMin avulla useat Pohjanmaan Asemien työntekijät ovat saaneet kassavajeina korvaamansa rahat takaisin.

Epäasiallinen kohtelu ahdistaa

Pohjanmaan Asemat on siis tuttu nimi samaisen Pitkäkadun toisessa päässä, PAMin Vaasan toimistolla. Aluepäällikkö Marja Salmivuoren mukaan ennen Restel-ketjuun kuuluneet asemat siirtyivät vuosia sitten nykyisen toimitusjohtajan omistukseen, jolloin Pitkäkadun Shellin entinen päällikkö ylennettiin koko ketjun henkilöstöpäälliköksi. Kaikkiaan kymmenisen työntekijää on ottanut yhteyttä liittoon, kun pääsääntöisesti juuri keskustan liepeillä sijaitsevalla Shellillä on ollut ongelmia työnantajan kanssa.

”Kameravalvontaa, epäasiallista kohtelua kuten huutamista, kassavajeiden perimistä, palkkasaatavia ja työvuoroihin pakottamista”, Salmivuori luettelee.

”Palosaaren St1 -huoltamolla esimies on mitannut työntekijältä kuumeen, koska on epäillyt, ettei tämä oikeasti ole sairas.”

Salmivuori painottaa, että vahingonkorvauslaki kieltää työnantajalta oikeuden periä kassavajeita omalla yksipuolisella päätöksellään.

”Jos työnantaja vetoaa työntekijän vilpillisyyteen, hänen velvollisuutensa on näyttää se toteen, viime kädessä oikeudessa”, Salmivuori sanoo.

Esimies on mitannut työntekijältä kuumeen, koska on epäillyt, ettei tämä oikeasti ole sairas.

Ongelmia on Salmivuoren mukaan erityisesti Pitkäkadulla, mutta myös ainakin Palosaaren toimipaikassa. Useasta ketjun huoltamosta taas ei ole koskaan oltu yhteydessä PAMiin. Hakalan ja Amudengin mukaan ainakin Pitkäkadulta ja Palosaaresta työntekijöitä lähti tasaiseen tahtiin, ja googlettamalla selviää, että Pohjanmaan Asemat etsivät jatkuvasti uusia työntekijöitä.

Salmivuoren mielestä jäsenten yhteydenotot liittyvät johtamisongelmaan. Työntekijät ovat pääsääntöisesti samalla asialla: ahdistuneita epäasiallisesta kohtelusta ja haluavat lopettaa työsuhteensa. Ongelmana on, että irtisanoutuessaan he joutuvat karenssiin.

”Me emme ole saaneet epäasiallista kohtelua loppumaan. Olemme olleet toistuvasti yhteydessä työnantajaan, jonka työturvallisuuslain nojalla pitäisi tiedon saatuaan pyrkiä korjaamaan asia”, Salmivuori sanoo.

Tuore palkkasaatavakiistan ratkeaminen on siis merkittävä edistysaskel, kuten kassavajeiden takaisinmaksukin. 

Työntekijöiden keksimää?

Pohjanmaan Asemien toimitusjohtaja Marko Tuuri ei ole innokas kommentoimaan rikosilmoitusta tai yrityksen käymiä vääntöjä PAMin kanssa. Tuurin mukaan henkilöstöpäällikkö on tehnyt rikosilmoituksen omissa nimissään, eikä yrityksellä ole sen kanssa mitään tekemistä. Toimitusjohtaja myöntää, että työpaikkojen ongelmat päätyvät hänenkin tietoonsa.

PAM on selvitellyt niitä työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan kanssa, jossa lakimies Janne Kiiskinen sanoo yrittäneensä avustaa työnantajaa kiistakysymyksissä. Kiiskisen käsityksen mukaan Tuuri ja työntekijöiden mainitsema henkilöstöpäällikkö pitävät hyvin toisensa ajan tasalla. Kiiskinen ei ota kantaa työntekijöiden kertomiin seikkoihin, vaan toteaa, että kyse on sana sanaa vastaan -tilanteesta.

”Työnantaja kiistää minkään epäasiallisen kohtelun tapahtuneen.”

PAMin Salmivuoren mielestä tilanne on surullinen.

”Vaikka kymmenkunta jäsentä on käynyt vuoden sisällä kertomassa työpaikan ongelmista ja edelleen työnantaja on sitä mieltä, että työntekijät keksivät tässäkin jutussa ilmi tulleita asioita.”

Salmivuori kannusti Mira Hakalaa tekemään rikosilmoituksen työntekijöiden kyttäämiseen hyödynnetystä kameravalvonnasta, koska sellainen on laitonta.

”Laki yksityisyyden suojasta määrää, että kameroita tulee käyttää vain työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Pohjanmaan Asemilla niitä käytetään meille tulleiden tietojen mukaan myös kyttäämiseen. Työntekijällä on silloin syytä tehdä asiasta rikosiolmoitus”, Salmivuori sanoo.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat