22.01.2014 klo 14.28

Alipalkkauksen kriminalisoinnilla on laaja kannatus

Suomalaisista merkittävä enemmistö kannattaa alipalkkauksen kriminalisoimista. Tämä selviää TNS Gallupin Palvelualojen ammattiliitto PAMille tekemästä kyselystä. PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkusen mielestä viesti on selvä, suomalaiset eivät hyväksy työnantajien harjoittama varastamista.

TNS Gallupin selvityksen mukaan 82 prosenttia suomalaisista aikuisista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että tilanteet, joissa maksetaan työntekijälle alan työehtosopimuksen määräykset alittavaa palkkaa, tulisi kriminalisoida ja maksaja tuomita rikoksesta. Työntekijöistä 91 prosenttia ja jopa johtajista 81 prosenttia kannattaa kriminalisointia. Myös selkeä enemmistö yrittäjistäkin, eli 64 prosenttia piti kriminalisointia tarpeellisena.

- Työnantajatkin haluavat kuriin yritykset, jotka eivät noudata sovittuja pelisääntöjä. On selvää, että alipalkkauksesta kilpailuetua hakevat yritykset vääristävät markkinoita ja vaikeuttavat rehellisten yritysten toimintaa, toteaa Julkunen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suhtautunut alipalkkauksen kriminalisointiin kriittisesti. Julkunen ei ymmärrä sitä, kenen etua EK ajaa vastustuksellaan.

- Tiedämme, että suurin osa alipalkkauksesta tapahtuu järjestäytymättömissä yrityksissä. Olenkin eritäin hämmästynyt, että EK ajaa järjestäytymättömien epärehellisten yrittäjien asiaa vastustaessaan alipalkkauksen kriminalisointia.

Useimmiten alipalkkaus kohdistuu nuoriin työntekijöihin ja maahanmuuttajiin. PAMiin tulee päivittäin kyselyjä alipalkkauksesta ja hoidettavana on jatkuvasti satoja riitoja. Pelkästään PAMin oikeuskäsittelyssä on tällä hetkellä lähes sata alipalkkaustapausta. 

- Alipalkkaus on laillistettua rikollisuutta, mikäli palkasta varastamista ei saada myös lakiin rikolliseksi toiminnaksi. Suomalaiset ovat nyt antaneet tukensa kriminalisoimiselle, joten työmarkkinajärjestöjen on pikaisesti päästävä yhteiseen näkemykseen lain tarpeellisuudesta, jotta hallitus ja eduskunta pystyvät tekemään heille kuuluvan lainsäädäntötyön, sanoo Julkunen.

Kooste TNS Gallupin kyselystä löytyy osoitteesta http://www.pam.fi/fi/info/tilastotjatutkimukset/Documents/alipalkkauksen kriminalisointi_Liite_22102004.pdf

PAMin puheenjohtajisto kiertueella

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja varapuheenjohtajat Jaana Ylitalo ja Kaarlo Julkunen kiertävät Suomea keväällä 2014 Paluu tulevaisuuteen –tilaisuuksien merkeissä.

Kiertue alkaa Porista 22.1. ja päättyy Rovaniemelle 13.3. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa puhutaan palvelualojen ja PAMin tulevaisuudesta. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tilaisuuksiin, joista löytyy lisää tietoa osoitteesta www.pamintulevaisuus.fi.

Teksti: Jani Ryhänen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle