Uutinen - 15.04.2014 klo 13.37

Amazon pakenee Saksasta itään

Postimyyntijätti Amazon suunnittelee viittä uutta jakelukeskusta Tsekkiin ja Puolaan. Brnon kaupunki torjui hankkeen, mutta muut keskukset etenevät.

Postimyyntijätti Amazon suunnittelee viittä uutta jakelukeskusta Tsekkiin ja Puolaan. Brnon kaupunki torjui hankkeen, mutta muut keskukset etenevät.

Yhtiöllä on isoja keskuksia Saksassa, mutta ne ovat jatkuvien työriitojen vaivaamia. Ammattiliitto Verdi ja yhdysvaltalainen Amazon kiistelevät siitä tulisiko työntekijöiden kuulua kaupan työehtosopimukseen. Yhtiöllä on 9 000 työntekijää Saksassa.

Nyt Amazon on laajentamassa toimintaansa Tsekkiin ja Puolaan. Se aikoo siirtää viiteen uuteen 95 000 neliömetrin keskukseen ison osan eurooppalaisista toimituksistaan. Vaikka Amazon on avaamassa valtavia jakelukeskuksia kahteen uuteen maahan, sillä ei ole edes niiden kielistä verkkosivustoa.

Brnon hanke kaatui, mutta Prahan lentokentän lähelle Dobrovíziin rakennettava jakelukeskus etenee. Alkujaan Dobrovízin asukkaat äänestivät viime vuonna Amazonin tuloa vastaan. Kylän valtuusto kuitenkin päätti neljällä äänellä kolmea tyhjää vastaan hyväksyä Amazonin.

Kasvavan liikenteen ja ikävien työolojen lisäksi Tsekissä kannetaan huolta työpaikkoista. The Guardianin siteeraaman brittiraportin mukaan kutakin 7,2 miljoonan euron liikevaihtoa kohti vähittäiskauppoihin syntyy 47 työpaikkaa, Amazoniin 14.

Amazon on kitsas veronmaksaja. Se ohjaa esimerkiksi saksalaisten ostajiensa rahat Luxemburgin kautta verojen vähentämiseksi. Verotettavat voitot jäävätkin pieniksi. Vuonna 2012 yhtiö sai Euroopasta liikevaihtoa 12 miljardia euroa. Voittoa kertyi 30 miljoonaa euroa ja veroja se maksoi 8 miljoonaa euroa.

Yhtiön linja ay-toimintaa kohtaan on ollut tyly useissa maissa. "En näe mitään syytä miksi Amazon toimisi täällä toisin", sanoo Böömin ja Määrin ammattiliittojen keskusjärjestöjen edustaja Jana Kašparova.

Hän kertoo, että Amazon on jo alkanut hakea työntekijöitä Dobrovízin keskukseensa. Rekrytoinnin tekee vuokratyöfirma Randstad. "Allekirjoittamalla sopimuksen sen kanssa Amazon antoi ymmärtää, ettei se halua ammattiliittoja."

Tsekissä työntekijöiden järjestäytymisaste on 17 prosenttia ja Puolassa 12 prosenttia.

Heikki Jokinen

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat