Tutkimus - 16.06.2021 klo 16.37

Ammattimaisen siivoustyön arvostus lisääntyi koronavuoden aikana

gettyimages.fi

Työn itsenäisyys ja arvostus sekä paremmat työtavat vahvistuivat korona-aikana erityisesti kiinteistöpalvelualalla, kerrotaan Työterveyslaitoksen toteuttamassa Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla -kyselytutkimuksessa.

Ammattissiivous on vaativaa fyysistä työtä, jossa teknisen osaamisen lisäksi on hallittava myös asiakaspalvelutaitoja. Tätä työtä ei ole mahdollista tehdä etänä, joten siivoojat ovat työskennelleet koko koronakriisin ajan oman terveytensä uhalla. Lisäksi kriisitilanne on pakottanut heidät kehittämään työtapojaan ja tekemään entistä enemmän itsenäisiä päätöksiä - ja siinä he myös onnistuivat. Tutkimuksen mukaan kiinteistöpalvelualan työntekijöistä 35 prosenttia koki asiakkailta tulleen arvostuksen lisääntyneen koronakriisin aikana.

Siivoustyöhön on siis tullut lisää haasteita, työn vaativuus on lisääntynyt ja asiakkaat arvostavat siivoojien työtä entistä enemmän. Toivottavasti myös siivousalan työnantajat ja siivouspalvelujen ostajat arvostavat siivoojien työtä niin, että se näkyisi myös siivoojien palkkapussissa, pohtii PAMin sopimusasiantuntija Ulla Moilanen.

”Siivoojien palkat eivät ole nousseet samaa tahtia työn vaativuuden lisääntymisen ja yleisen arvostuksen myötä. Laadukkaan työn tekemiselle täytyy antaa riittävästi aikaa ja ammattimaista työstä tulee maksaa kohtuullinen korvaus. Tämä olisi myös siivouspalvelun ostajan hyvä muistaa.”

Siivousalan palkoista neuvotellaan seuraavan kerran alkuvuodesta 2022. Nykyinen kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskeva työehtosopimus on voimassa helmikuun loppuun.

Kyselytutkimuksen toteutti Työterveyslaitos toukokuussa 2021, ja siihen vastasi noin 3000 kaupan alalla, majoitus- ja ravintola-alalla, kiinteistöpalvelualalla, vartiointialalla ja muilla palvelualoilla työskentelevää PAMin jäsentä. Kysely on osa laajempaa tutkimushanketta, jonka tavoitteena on muun muassa seurata yksityisiä palvelualoja koskettavien muutosten vaikutuksia työhyvinvointiin, osaamiseen ja työn tuloksellisuuteen 2020-luvulla.

 

Työterveyslaitoksen tiedotteen aiheesta voit lukea täältä.

Oletko hankkimassa siivouspalvelua? Tutustu Siivoustyön ostajan oppaaseen.

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14 (ma,ke,pe)

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme