Toimeentulo - 01.05.2020 klo 11.00

Annika Rönni-Sällinen: Kelan ja kuntien tiivistettävä yhteistyötään toimeentulo-ongelmien selättämiseksi

Tänä vappuna monen mieltä kalvaa pelko toimeentulon riittämisestä. Valtava joukko on lomautettuna ja siksi työttömyysturvapäätöksien tekoon kuluu aikaa. ”Kelan ja kuntien on syytä toimeentulotuen maksajina tiivistää yhteistyötään. Muutoin väliaikaisesta tilanteesta voi muodostua pitkäaikaisia ongelmia”, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Nyt juuri monen palvelualan ammattilaisen päällimmäinen tunne on huoli. Huoli ei koske pelkästään sairastumista, vaan se koskee toimeentuloa. Työt ovat huvenneet ja lomautuksia on alkanut. Pienistä tuloista ei ole ollut rakentaa suuria puskureita pahan päivän varalle”, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo verkossa pitämässään vappupuheessa.

Tavallisesti talouskriiseissä työttömyys ja lomautukset ovat tulleet palvelualoille viimeisenä, mutta nyt ne muodostavat kärjen. Esimerkiksi Palvelualojen työttömyyskassaan on huhtikuun aikana tullut uusia työttömyysturvahakemuksia saman verran kuin koko viime vuonna.

Vaikka työttömyysturvan maksajat tekevät kaikkensa, jotta maksatus sujuisi, on edessä pakosta tilanteita, joissa hakija joutuu odottamaan päivärahaa.

”Se tietää vaikeuksia selvitä säännöllisistä menoista. Uhkana on, että ongelmat kasautuvat”, Rönni-Sällinen sanoo.

Viime kädessä ihmiset voivat hakea tällaisiin ongelmiin toimeentulotukea. Perustoimeentuloa hoitaa Kela ja täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen jakamisesta päättävät kunnat. Tottumattomat hakijat eivät tunne kiemuroita.

”Nyt jos koskaan Kelan ja kuntien pitää tiivistää yhteistyötään niin, että käsittelyprosessista tulee mahdollisimman nopea ja sujuva. On harkittava, että Kela siirtää hylkäämiään hakemuksia automaattisesti kuntiin. Kunnilta taas toivon, että ne käyttävät omaa laajempaa harkintavaltaansa niin, että väliaikaisesta tilanteesta ei muodostuisi pitkäaikaisia ongelmia”, Rönni-Sällinen sanoo.

Palvelualojen lomautusten taustalla on valtiovalta. Se kielsi kokoontumiset, pani ravintolat kiinni ja määräsi ihmiset pitämään etäisyyttä toisiinsa.

”Näin tehtiin yhteisen edun nimissä ja kaikki osapuolet ymmärsivät sen. Nyt sen saman yhteisen edun nimissä noiden alojen riittävä tuki on välttämätöntä, jotta uhkaavalta konkurssiaallolta vältyttäisiin. Kyse on alan ihmisten työpaikoista”, Rönni-Sällinen sanoo.

Matkailu ja ravintola-ala työllistää kaikkineen noin 90 000 henkeä.

”Tässä asiassa tarvitaan yhteistä tahtoa, nyt ei ole poliittisten irtopisteiden keräämisen aika.”

Kriisin aikana keskinäinen riippuvuutemme on korostunut.

”Tulevaisuudessakin on tärkeää, että säilytämme yhteiskunnassa perusluottamuksen toinen toisiimme ja yhteiskuntaan. Kun tulee talouden tasapainottamisen aika, leikkaukset eivät saa kohdistua samoihin ihmisiin, joita kriisi nyt tölvii. Jos välistävetäjiä suositaan, se on uhka koko yhteiskunnalle. Työntekijät ovat kantaneet vastuuta ja luopuneet omista eduistaan. Jatkossa pitää taakkaa kantaa myös niiden, jotka ovat nyt päässeet vähemmällä”, Rönni-Sällinen sanoo.
 

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme