Artikkeli - 27.11.2014 klo 12.11

Alexandra Salmela: Uusi uljas palveluyhteiskunta

Palveluyhteiskunta on tulevaisuuden yhteiskunta.

Yksityiset palvelualat ovat olleet kasvussa jo pitkään, mutta myös julkinen puoli alkaa mieltää yhä useampaa yleishyödyllistä tehtäväänsä palveluksi. Pian ihmis- ja kansalaisoikeuksiin perustuvien perustarpeiden täyttäminen tarjotaan räätälöityinä luksuspalvelupaketteina, joista on syytä olla kiitollinen.

Infrastruktuurin ylläpito, koulutusjärjestelmä taikka vesihuolto eivät taida olla niin yhteiskunnallisesti välttämättömiä kuin yleisesti ajatellaan. Niistä voi ihan hyvin tinkiä tai luopua kokonaan, sillä suuret yksityiset toimijat rientävät täyttämään markkinarakoa ilomielin.

Korkeasti kehittyneessä palveluyhteiskunnassa kaikki palvelevat kaikkia ja ovat samalla asiakkaita, vaikka tilaa jää tietysti myös niille, jotka eivät palvele ketään, sekä niille, joita ei palvele kukaan. Tulevaisuudessa ei enää puhuta lapsista, vanhuksista, potilaista, opiskelijoista, työttömistä, pidätetyistä tai poliiseista. Hankalat sosiaaliset tilanteet sekä kimurantti kielenkäyttö helpottuvat.

Dystopia? Ei ihan. Maailman Kauppajärjestö WTO on jo parin vuosikymmenen ajan neuvotellut kaikkien, sekä yksityisten että julkisten, palvelujen kaupan vapauttamisesta.

Kaupallinen palveluajattelu on onneksi jo ehtinyt saada vahvan sijan ihmisten alitajunnassa. Kasvaa tietoisuus, että maksava asiakas on herra. Hänhän pystyy äänestämään lompakollaan!

Tilanteissa, joissa raha kulkee palveluntarjoajille automaattisia, hankalasti hahmottavia kanavia pitkin, kuten verot, ihmiset käyttäytyvät yhä nöyrästi. Mutta hehän ovat hienosta asiakas-tittelistään maksaneet, heidän ei tarvitse ottaa kiitollisena vastaan vastausta ei-oo, ei-käy tai ei-onnistu.

Vääjäämättä olemme matkalla kohti uutta palveluyhteiskuntaa. Jos hyvin käy, kansalaisesta tulee kotimaansa asiakasomistaja, joka valveutuneena vaatii parasta mahdollista palvelua itselleen, kanssaihmisille sekä ympäristölle ja saa sen palveluntarjoajalta itsestään selvänä. Utopia? Jospa ei.

 

 

Teksti: Alexandra Salmela, tamperelainen kirjailija

 

Uusimmat

Suosituimmat