Artikkeli - 29.05.2015 klo 10.45

Anni Hasunen: Nuoret uupuneet

”Hän saa pian 26-vuotiaana burn outin, koska tekee niin hirveesti töitä”, tokaisee nuori mies linja-autossa. Kaveri nyökyttelee vieressä. Alan miettiä alle kolmekymppisten työelämää.

Hulluahan se on. Ne, joilla on töitä, tekevät sitä kaksinverroin; ylityöt paukkuvat ja uuvutaan. Toisessa ääripäässä ovat nuoret, jotka eivät saa töitä, vaikka haluaisivat. Välimaastossa hiihtelevät osa-aikatyöntekijät ja nollasopimuslaiset.

Ystäväni purskahti itkuun, kun häneltä kysyttiin, miten töissä menee. Toinen ystäväni käy työpsykologilla keskustelemassa työpaikan tilanteesta. Hän on saanut apua ja alkanut uskoa, että ei vain kuvittele ongelmia. Valitettavasti hirveän harvalla nuorella on mahdollisuus keskustella ulkopuolisen kanssa työpaikkansa asioista. Tai sitten he eivät tiedä, että se olisi mahdollista.

Työpaikoilla tahti kiristyy, sairauslomasijaisia ei palkata eikä eläkkeelle jääville seuraajia, jolloin terveet tekevät poissaolevien työt. Kierre on valmis. Terveet sairastuvat tai raatavat puolikuntoisina.

Vuosi sitten me Lounais-Suomen PAMin, JHL:n ja Metallin nuorisoaktiivit kyselimme alueen nuorilta, että mitä aiheita he toivoisivat PAM-nuorten tapahtumiin. Ykkösasiaksi nousi työssä jaksaminen – ja näillä nuorilla on työelämää takana vasta muutama vuosi. Minusta asia on huolestuttava.

Olemmeko me nuoret laiskoja ja työtä vieroksuvia? Tuskin. Muistan, miten jaksoin vielä muutama vuosi sitten touhuta työpäivän jälkeen kaikenlaista. Nyt aika ei tunnu riittävän mihinkään, koska makaan väsyneenä sohvalla, ja ajatus ei kulje. Enkä usko, että muutamassa vuodessa olisin näin paljon laiskistunut.

Yksintyöskentelyä oli ennen vähemmän, ja työt saatiin tehtyä määräajassa. Nyt kasaantuneet työt on pakko asettaa tärkeysjärjestykseen, koska kaikkea ei vain ehdi tehdä.

Toivottavasti tämä on ohimenevä ilmiö, ja työpaikoilla aletaan miettiä toisenlaisia tapoja säästää. Hyvinvoivaan työntekijään, nuoreen ja vanhaan, kannattaa satsata.

 

 

Teksti: Anni Hasunen, huoltamotyöntekijä ja PAM-aktiivi Turusta

 

Uusimmat

Suosituimmat