Artikkeli - 30.05.2015 klo 09.00

”Kauppoja tehdään sille, joka heiluttaa ensimmäisenä shekkiä”

Ensimmäinen vuosi liikkeen luovutuksen jälkeen oli erittäin haastava, kuvaa World Duty Free Groupin (WDGF) Helsingin luottamusmies Päivi Toroila. (Kuva: Lassi Kaaria)

Ensimmäinen vuosi liikkeen luovutuksen jälkeen oli erittäin haastava, kuvaa World Duty Free Groupin (WDGF) Helsingin luottamusmies Päivi Toroila. (Kuva: Lassi Kaaria)

Jos työnantaja vaihtuu esimerkiksi yrityskaupan myötä, voivat henkilöstö ja heidän edustajansa olla suuren epätietoisuuden vallassa. Liikkeen luovutuksessa luottamushenkilöitä pitäisi informoida ennen yleisiä lausuntoja, painottaa WDFG:n luottamusmies Päivi Toroila.

Päivi Toroilan työpaikka, Helsinki-Vantaan lentokentän tax free -myymälä, oli vielä runsas vuosi sitten Finavian omistuksessa. Viime vuoden keväällä työnantajaksi vaihtui World Duty Free Group (WDFG), ja samalla siirryttiin noudattamaan PAMin työehtosopimusta Pardian TES:n sijaan. Toroila valittiin vaaleilla luottamusmieheksi, ja noin 50 finavialaista siirtyi vanhoina työntekijöinä WDFG:n palvelukseen.

- Tieto liikkeen luovutuksesta tuli täysin yllättäen, Toroila kertoo.

Finavian luottamusmies oli jo aiemmin vaihtanut osastoa, eikä Toroila saanut tietoa siitä, mitä liikkeen luovutuksen yhteydessä oli sovittu esimerkiksi työsuhteen ehdoista.

Omistajan vaihtuminen näkyi heti työntekijöiden arjessa, ja ehdot heikkenivät Toroilan mukaan rajusti. Esimerkiksi kulttuurisetelit ja henkilöstörahasto tipahtivat automaattisesti pois.

Pakka sekaisin

Toroila kuvaa ensimmäistä vuotta erittäin haasteelliseksi. Hänen mielestään uusi omistaja yritti sekoittaa espanjalaisia sekä konsernissa muissa maissa sovellettavia käytäntöjä suomalaiseen työlainsäädäntöön. Työntekijöille lyötiin Toroilan mukaan eteen työvuorolistoja, joissa oli kymmentuntisia työpäiviä.

- Näin oli, vaikka mitään paikallista sopimista ei ollut. Myös palkkoja maksettiin väärin ja työvuorolistojen kanssa oli lukuisia ongelmia.

Toroila toivoo, että vastaavassa tilanteessa edellinen luottamusmies kertoisi, mitä liikkeen luovutuksesta ja työsuhteen ehdoista on neuvotteluissa sovittu – jos tämä on neuvotteluissa ollut. Hän pitää myös tärkeänä, että henkilöstön edustajalla on keskustelukontakti liikkeen luovuttajaan ja luovutuksen vastaanottajaan.

- Henkilöstön edustajia pitäisi myös informoida ennen yleisiä lausuntoja.

Toroila on tyytyväinen, että keskusteluyhteys on vaikeuksista huolimatta säilynyt työnantajan kanssa. Työnantajan ja henkilöstön edustajien yhteistyötä on alettu kehittää kerran kuussa pidettävissä palavereissa.

- Palavereissa voi tuoda asioita pöytään epävirallisesti. Välit työnantajaan ovat pysyneet asiallisina.

Taas uusi yrityskauppa

Pakkaa sekoitti viime syksynä jälleen uusi liikkeen luovutus: WDFG osti Finnairin aiemmin omistamat tax free -myymälät, joiden mukana tuli noin 50 työntekijää. He kuuluvat toistaiseksi Ilmailualan unionin työehtosopimuksen piiriin.

- Sain tietää yrityskaupasta samaan aikaan kuin muutkin työntekijät. Tämä on ollut varsinainen liikkeiden luovutusten vuosi, huokaisee Toroila.

Hän hämmästelee sitä, että valtio-omisteisia firmoja myydään huoletta ulkomaisille sijoittajille, eivätkä työntekijöiden oikeudet näytä kiinnostavan ketään.

- Kauppoja tehdään sille, joka shekkiä ensimmäisenä heiluttaa. Nyt suomalainen firma myytiin Espanjaan, ja WDFG:lla on tax free -myymälöiden monopoli Helsinki-Vantaalla.

Tämä taas vaikuttaa lentokentän kotimaisuusimagoon ja näkyy myös tuotevalikoimassa.

- Kesti puolisen vuotta ennen kuin Jenkki-purkka saatiin takaisin myyntiin, hän hymähtää.

Lue lisää liikkeen luovutuksesta uusimmasta PAMplus-lehdestä

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat