Artikkeli - 25.09.2015 klo 11.17

Merja Kyllönen: Osingoillako ostovoimaa?

Kokoomus ehdotti sairauslomiin karenssipäivää jo aikoinaan Kataisen hallituksessa.

Hallituksen vasemmistopuolueet saivat vastustukseensa tukea oppositiojohtaja Juha Sipilältä, joka kertoi aivan oikein kuinka tilastojen mukaan Suomessa ollaan vähän sairauslomilla eikä ihmisiä pitäisi pakottaa sairaana töihin.

Ministeri Timo Soini vastusti sunnuntailisiin koskemista vielä keväällä. Soinille sunnuntai on pyhä päivä ja hän halusi säilyttää ”pyhyyden tajun” yhteiskunnassa. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström vastusti myös lisien leikkaamista toteamalla, että työntekijä on sunnuntaipalkkansa ansainnut.

Nyt sunnuntailisiä ja sairastuneiden palkkoja päätettiin leikata ja sairauslomiin tehdä karenssipäivä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi valmiiksi pienipalkkaisella kaupan alalla jopa 1500 euron vuosittaista palkanleikkausta. Samaan aikaan aukioloaikoja ollaan vapauttamassa.

Hallitus perustelee politiikkansa Suomen huonolla hintakilpailukyvyllä. Käytännössä siis suomalaisille maksetaan hallituksen mielestä liikaa.

Palkkavertailuissa olemme kuitenkin kaukana Tanskasta ja Norjasta, Ruotsistakin jäljessä ja vain hieman Saksan edellä. Palkkakehitys on ollut viime vuosina maltillista. Suhteellinen muutos onkin seurausta tuottavuuden romahduksesta eikä palkkojen noususta.

Tuottavuuden romahdus taas on seurausta pääosin yhden yrityksen, Nokian, romahduksesta. Vaikka palkat olisi poistettu kokonaan eikä kukaan olisi koskaan ollut sairaana, ei kännyköitä olisi myyty, koska kuluttajat halusivat muuta. Kysyntälamasta toivutaan tuskallisen hitaasti, mutta elonmerkkejä on.

Matalilla palkoilla ja hinnoilla emme pysty kilpailemaan. Työnantajien kustannusten leikkaaminen ei myöskään välttämättä johda uusiin työpaikkoihin – mutta ensi kevään osinkotuotoista ennustetaan kyllä runsaita.

Kannattaisikohan kuitenkin miettiä, miten säilytämme suomalaisten ostovoiman parempia aikoja odotellessa? Avautuvien aukioloaikojen onnen huumassa jollain saattaisi silloin olla varaa vielä ostaakin jotain.

 

 

Teksti: Merja Kyllönen, europarlamentaarikko (vas.) ja runoratsu

 

Uusimmat

Suosituimmat