Artikkeli - 21.04.2017 klo 07.00

Pääkirjoitus: Ilman ongelmia?

Sisäilmaongelmista työpaikallaan kärsinyt haastateltava mietti huolella, miten kuvailisi jutussa poskiontelo-oireitaan. Ilmaisu ”painetta päässä” sai hänet huolestumaan. Se voisi antaa jollekulle syyn tulkita, että tosiaan, taitaa olla rouvalla vähän painetta päässä, kun kehittelee itselleen sairauksia.

Työpaikoilla huonon sisäilman takia oirehtivat kohtaavat usein epäileviä katseita, jopa tässä homekoulujen luvatussa maassa. Epäilijöitä on niin työkavereissa, työnantajissa, työterveyslääkäreissä, vakuutusyhtiöissä kuin lääkäreissä ja viranomaisissa. Niinpä sanomisistaan tarkkoja eivät ole vain oirehtivat työntekijät. Kukaan ei halua suoraan ja selkokielellä todeta, että työntekijän oireet johtuvat sisäilmasta. On vain toisistaan irrallisia dokumentteja, kuten rakennusten kuntokartoitukset ja muut selvitykset, aluehallintoviraston raportit ja lääkärin myöntämä sairauslomatodistus.

Mutta kuka kantaa vastuun? Tätä miettivät myös PAMin työympäristöasiantuntijat ja juristit, jotka setvivät sisäilmasta oireita saaneiden ihmisten asemaa. Työnantaja vastaa työntekijöiden terveydestä, mutta ei rakennuksen kunnosta, ellei omista kiinteistöä. Erään työpaikan tarina kerrotaan uusimmassa Pam-lehdessä sivuilla 14-19.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa, vt. päätoimittaja

 

Uusimmat

Suosituimmat