Uutinen - 17.03.2014 klo 08.53

Coop pakottaa myyjät osapäiväisiksi Ruotsissa

Osuustoiminnallinen ruokakauppa Coop irtisanoi maaliskuussa 65 työntekijäänsä myymälästään Upsalassa. Heillä on aprillipäivään asti aikaa hakea uudelleen työpaikkojaan - mutta nyt osapäiväisinä.

Osuustoiminnallinen ruokakauppa Coop irtisanoi maaliskuussa 65 työntekijäänsä myymälästään Upsalassa. Heillä on aprillipäivään asti aikaa hakea uudelleen työpaikkojaan - mutta nyt osapäiväisinä.

Handelsnytt-lehden mukaan vain seitsemän tai kymmenen aiemmista 26 kokopäivätyöstä säilyy. Muut työpaikat ovat lähinnä 25 viikkotunnin töitä. Ainakin 44 työntekijän tuntimäärät laskevat.

"Olemme esittäneet vaihtoehtoisia työtuntilistoja, joilla säästettäisiin rahaa", sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Anette Röör. "Mutta se ei käynyt. Coop haluaa joustoja. Nyt he eivät enää puhu pääluvusta vaan käsistä ja jaloista, se on uutta."

Coopin lehdistövastaava Louise Stephan ei halua kommentoida käytyjä neuvotteluja yksityiskohtaisesti. Hän toteaa, että kustannuksia on leikattava, tai töitä ei kohta ole ollenkaan.

"Yksi keino on tarkastella henkilökuntatilannetta. Tarvitsemme joustavamman henkilöstön."

Stephan vahvistaa, että osapäiväistyksiä saattaa tapahtua muuallakin maassa, mutta ei voi sanoa enempää.

Handels-ammattiliitto harkitsee yhtiön viemistä työtuomioistuimeen. Tätä puoltaa se, että irtisanomiset saattavat levitä muuallekin.

Liiton sopimussihteeri Per Bardh sanoo, että työehtosopimukseen on kirjattu tavoite lisätä kokopäivätyön osuutta. Nyt Coop tekee päinvastoin.

Sopimus määrää, että osapäiväisen työajan on oltava vähintään 20 tuntia viikossa. "Se ei tarkoita, että kokopäivätyöt muutetaan osapäivätöiksi", Bardh sanoo.

Anette Röör sanoo, että ammattiosasto on vaatinut uudet työaikalistat nähtäväkseen ennen kuin työntekijöiden on vastattava, ottavatko he osapäivätyön. He haluavat tarkistaa, että työajat mahdollistavat toisen työn ottamisen. "Kukaan ei pärjää 25 tunnilla".

Kaikki työntekijät eivät kuulu liiton työttömyyskassaan. He eivät saa korvausta menetetystä työajasta, Röör sanoo.

Heikki Jokinen

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat