Työmarkkinat - 20.07.2018 klo 13.00

Duunia riittää palvelualoilla – vastavalmistuvalla hyvät työllisyysnäkymät luvassa

Nyt on hyvä aika valmistua ja ylipäätään hakea töitä PAMin ekonomistin Olli Toivasen mukaan. Kuva: Jaakko Lukumaa

Tämä on hyvä vuosi valmistua, ennustaa PAMin ekonomisti Olli Toivanen pohtiessaan palvelualojen työllisyysnäkymiä.

Työllisyysasteen trendi nousi toukokuussa 71,4 prosenttiin saavuttaen korkeimman tasonsa sitten 90-luvun alun laman, ja alkuvuoden työllisyystilastot näyttävät valoisilta myös palvelualoilla.

”Olemme tällä hetkellä noususuhdanteen huipulla, ja se heijastuu myös työllisyystilastoihin. Kokoaikaisesti työllistettyjen määrä on kasvanut voimakkaasti, mutta myös osa-aikatyö on yleistynyt erityisesti palvelualoilla”, kertoo ekonomisti Olli Toivanen PAMista.

Suurimmilla palvelualoilla oli Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan toukokuun 2018 lopussa noin 7 500 vapaata työpaikkaa, mikä on ekonomistin mukaan erinomainen luku.

”Jos pistää palvelualan työntekijöitä suurennuslasin alle, niin työllisyystilanne on nyt parempi kuin se on ollut pitkään aikaan. Osaavia henkilöitä halutaan ja otetaan töihin, kun heitä löytyy”, Toivanen toteaa.

PAMin suurilla aloilla oli alkuvuonna (tammikuu−toukokuu) 25 % enemmän auki olevia työpaikkoja kuin vuonna 2017 vastaavaan aikaan.
”Määräaikaisten työpaikkojen osuuskin vaikuttaa olevan suurin piirtein viime vuosien tasolla”, sanoo Toivanen selailtaessa toukokuun työnvälitystilastoja.

Työllisyyskehitys vaihtelee aloittain

Työllisyystilanne eroaa hiukan toimialasta riippuen. Alkuvuonna palkansaajien määrä kasvoi eniten vähittäiskaupassa (+4,32 %) ja laski eniten tukkukaupassa (-4,19 %) vuoteen 2017 verrattuna.

Vähittäiskaupan palkansaajien tekemät työtunnit ovat kuitenkin jääneet työllisyyskehityksestä jälkeen kasvaen alkuvuonna vain 1,89 %.
”Vähittäiskaupassa on ollut enemmän työpaikkoja tarjolla, ja paikat alkavat taas olla pidempään auki ennen täyttymistään”, Toivanen huomauttaa.

Työllisyyskehitystä vähittäiskaupassa onkin erityisen kiinnostava seurata ekonomistin silmin.
”Varsinkin, kun keskustelu käy kuumana digitalisaatiosta ja siitä, miten se automatisoinnin ja verkkokaupan myötä vähentää työn tarvetta vähittäiskaupassa”, hän sanoo.

”Ei siis ole yllättävää, että tehdyt työtunnit kasvavat työllisyyslukuja maltillisemmin. Jatkuuko työllisyyden kasvu sitten kesän jälkeen vähittäiskaupassa? Se jää nähtäväksi.”

Majoitus- ja ravintolapuolella tilanne on toisenlainen. Siellä palkansaajien määrän kasvu on ollut alkuvuonna hillitympää (0,3 %). Alkuvuodesta oli Toivasen mukaan tarjolla paljon vapaita työpaikkoja, mutta nyt niitä on vähemmän johtuen siitä, että kesän kausityöntekijöitä haettiin jo tammi- ja helmikuussa.

”Myös kiinteistöalalla on ollut hyvä määrä työpaikkoja suhteessa työnhakijoihin. Turva-alalla taas on ollut poikkeuksellisenkin paljon vapaita työpaikkoja viime vuoteen verrattuna. Ala on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, ja sieltä löytyy kausityön ohella paljon vakituisiakin paikkoja.”

Paljon kausityöntekijöitä työllistävien alojen työllisyysluvut laskevat tyypillisesti kesän jälkeen. Syksyllä osa sesonkityöntekijöistä siirtyy esimerkiksi takaisin opiskelujen pariin.

Vastavalmistuvalle hyvä sauma

Ekonomistin mukaa nyt on hyvä aika valmistua palvelualoille.

”Erityisesti nuorille palvelualan työntekijöille, jotka ovat valmiita liikkumaan työn perässä, ajankohta on oivallinen”, Toivanen vinkkaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreimmassa suhdannebarometrissa palvelualojen suuret yritykset odottavat kuitenkin henkilöstön määrän kasvun tasaantuvan hieman alkuvuoden korkeista odotuksista. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, etteivätkö palvelualojen yritykset olisi edelleen kiinnostuneita värväämään osaajia.

”Henkilöstöodotuksissa voi pikemminkin näkyä työvoimapula, kun yrityksillä on jo vaikeuksia täyttää avoimia työpaikkoja”, Toivanen miettii.

”Koulutetulla palvelualojen osaajalla on siis poikkeuksellisenkin hyvä neuvotteluasema työmarkkinoilla, kun suhdannenäkymät säilyvät hyvinä.”

Vaikka palvelualojen työtilanne on tällä hetkellä hyvä, ekonomisti haluaa muistuttaa vastavalmistuvia siitä, että työnantajayrityksen taustoista ja alan työehtosopimuksesta on hyvä pysyä perillä.

”Myös työsopimus on hyvä lukea kunnolla läpi ja tiedostaa kaikki ehdot, ennen kuin allekirjoittaa. Se on helppo tapa säästyä paljolta harmilta, eikä vastaan tule yllätyksiä esimerkiksi tarjottujen työtuntien suhteen.”

Jos etsit työtä, niin muista käydä PAMin Duunitorissa

Keväällä 2018 PAM ja Duunitori avasivat PAMin jäsenille ja muille palvelualan työpaikoista kiinnostuneille työnhakuportaalin, josta palvelualan työpaikat löytyvät yhden klikkauksen takaa.

Duunitoriin on lisätty myös kesätyöt ja keikkatyöt. Klikkaa itsellesi työpaikan täältä.

Teksti: Marie Sandberg-Chibani

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme