04.02.2016 klo 16.46

Eduskunnalla ratkaisujen kevät

Eduskunta on naapurissa evakossa varsinaisen rakennuksensa (taka-alalla) remontin vuoksi, mutta päätöksiä on silti paljon edessä. Kuva: iStockphoto

Kansanedustajilla on edessään ratkaisujen kevät. Viime tiistaina käynnistyneistä vuoden 2016 valtiopäivistä tulee vaalikauden tulosten kannalta ratkaiseva. Esillä saattavat olla niin pakkolait kuin paikallinen sopiminen ja työttömyysturva.

– Hallituksella näyttää olevan pyrkimys saada hallituskauden vaikeimmat asiat ratkaisuun tämän vuoden aikana, huomioi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Hallituksen lainsäädäntösuunnitelma keväistuntokaudelle sisältää kaikkiaan 162 hallituksen esitystä.

– Lukumäärä ei ratkaise, se ei poikkea tavanomaisesta, mutta asiat ovat isoja.

Maakuntahallinnon perustamislait ja sote-lait eivät keväistuntokaudelle ehdi. Hallituksen ensimmäinen lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle vappuun mennessä, joten lakien antaminen eduskuntaan jää suosiolla syysistuntokauteen.

Hallituksen lainsäädäntölistalla kummittelevat edelleen ns. kilpailukyky-/pakkolait. Ne on pantu hyllylle työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen ajaksi.

Jos sopua ei synny, hallituksella tulee hoppu pakkolakiensa kanssa, mikäli ne halutaan voimaan ennen työehtosopimuskierroksen käynnistymistä kesälomien jälkeen.

Työttömyysturvasäästöjä 200 miljoonaa

Hallitus suunnittelee antavansa kevään aikana lakiesityksen paikallisesta sopimisesta. Lausuntokierros on merkitty käytäväksi 15.3.–30.4. Palkansaajajärjestöt ovat halunneet käsitellä paikallista sopimista kilpailukykypakettia korvaavien työmarkkinaneuvottelujen yhteydessä.

Hallituksen lakiesityslistalla on myös työttömyysturvalain muuttaminen. Sen tarkoitus on saada aikaan 200 miljoonan euron säästöt lyhentämällä työttömyysturvan kestoa, pidentämällä omavastuuaikaa, alentamalla korotettua ansio-osaa sekä poistamalla oikeus korotusosaan pitkän työuran jälkeen.

Kiireelliset, ennen syksyä voimaan tulevat lait tulee viedä eduskuntaan 17. huhtikuuta mennessä. Kesätauolle eduskunta ei tänäkään vuonna pääse juhannukselta. Kevätistuntokauden viimeinen istunto on merkitty perjantaiksi 1. heinäkuuta.

Teksti: UP/Kari Leppänen

Uusinta uutta