Eläkeputki poistuu asteittain – yli 55-vuotiaille lisää tukea työllistymiseen
PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo pitää eläkeputken poistoa valitettavana. Hän katsoo kuitenkin, että ikääntyneitten työttömien muiden tukimuotojen säilyttäminen ja muut parannukset antavat turvaa työuran loppuun.
Maan hallitus linjasi torstaina toimet, joilla pyritään edistämään yli 55-vuotiaiden työllisyyttä. Hallitus otti asian valmisteluun työmarkkinaosapuolten neuvottelujen kariuduttua. Tehtyjen päätösten myötä mahdollisuus eläkeputkeen poistuu asteittain vuodesta 2023 alkaen. Eläkeputki tarkoittaa sitä, että ikääntynyt työtön saa työttömyysturvaansa lisäpäiviä 65-vuotiaaksi asti.
Vuonna 1963 syntyneet eli nyt 57-vuotiaat ovat ensimmäinen ikäluokka, joita eläkeputken poisto koskee. Vuonna 1965 syntyneet eli 55-vuotiaat eivät enää ollenkaan pääse putkeen eli työttömyysturvan lisäpäiville. Putken poisto ei koske niitä, jotka jo saavat lisäpäiviä.
”Pidän hyvänä, että myöskään koronakriisin vaikutuksista kärsivät eivät menetä etuutta”, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoo.
Ylitalon mukaan tosiasia on, että eläkeputken poistaminen voi heikentää eläkeikää lähestyvien työttömien toimeentuloa. Yli kuusikymppinen voi jäädä katkokseen, jolloin hän on käyttänyt työttömyysturvan 500 päiväänsä mutta ei ole vielä eläkkeellä. Ellei hän työllisty, edessä voi olla perusturvalle putoaminen.
”Paremman palkkatuen avulla pitkäaikaistyöttömällä on mahdollista kerryttää uusi työssäoloehto ja siten jatkaa oikeuttaan ansiosidonnaiseen. Se on hyvä asia. Panostuksia työllistämiseen kuitenkin tarvitaan."
"Hyvää on sekin, että yli 58-vuotiaalla säilyi oikeus 500 päivän kestoon työttömyysturvassa. Työnantajat olisivat halunneet lyhentää keston.”
Eläkeputki on ollut ikääntyneen kannalta kaksipiippuinen etu, sillä etenkin aiemmin työnantajat irtisanoivat ikääntyneitä helposti juuri sillä perusteella, että ”putkeenhan aina pääsee”. Yli 55-vuotiaiden irtisanomisen jarruksi hallitus on sopinut erinäisiä toimia, kuten kuukauden palkan suuruisen irtisanomiskorvauksen ja kahden kuukauden palkkaa vastaavan koulutustuen.
”Toivon todella, että päätökset lopettavat ikääntyneitten työntekijöiden melko automaattisen irtisanomisen yt-menettelyissä”, Ylitalo sanoo.
”Työnantajat ovat sanoneet, että uusi malli aiheuttaa heille kustannuksia. Näin ei todellisuudessa juurikaan ole. Pikemminkin se huolettaa, onko työnantajan yhä liian halpaa irtisanoa ikääntynyttä.”
Työnhaun tuki paranee, mutta paketista jää jatkoseurantaan epäselviäkin asioita.
”Paketissa sovittu osa-aikatyön oikeuden laajentaminen ikääntyneisiin jäi itselleni epäselviksi. Samoin se, miten edistetään eläkeikää lähenevien työssä jaksamista työturvallisuuslain muutoksin tai muutoin.”
PAMin työttömyyskassa maksoi viime vuonna työttömyysturvan lisäpäiviä reilulle tuhannelle henkilölle.