30.03.2017 klo 11.22

Espoon, Tampereen ja Sipoon kunnissa siivoaa yritys, joka teetti ylipitkiä päiviä ja ilmaisia työtunteja

Ibrahim Abousreaa työskentelee nykyään bussinkuljettajana. Kuva: Annika Rauhala

(Pam-lehti 4/2017) Ibrahim Abousreaata vaadittiin tekemään kahdeksan tuntia töitä viiden tunnin palkalla yrityksessä, joka pärjää hyvin kuntien siivouspalveluiden kilpailutuksissa. Espoon kaupunki aikoo nyt selvittää, onko kyseisen yrityksen kanssa tehdylle sopimukselle edellytyksiä.

Ibrahim Abousreaa oli syyskuussa 2014 tuore isä ja ikionnellinen, kun pääsi ensimmäiseen palkalliseen työhön, siivoojaksi SMC Palvelu Oy -nimiseen yritykseen. Kohteet olivat etupäässä Espoon alueen kouluja.

– En tuntenut Suomen lakeja enkä siis tiennyt esimerkiksi, ettei töitä kuulu tehdä seitsemänä päivänä viikossa ja yli kymmenen tuntia päivässä, kotimaassaan Egyptissä lakia lukenut Abousreaa kertoo.

Pian hän liittyi PAMiin ja alkoi kyseenalaistaa muun muassa palkkaustaan. Seurauksena oli työtahdin kiristyminen entisestään. Maaliskuussa 2015 Abousreaa sai varoituksen noudattamattomista työajoista ja puutteista työn jäljessä. Hän ei ymmärtänyt suomenkielisen varoituksen sisältöä.

– Sanoin pomolleni, että minä en tee kahdeksaa tuntia töitä viiden tunnin palkalla. Että nyt tiedän oikeuteni.

Viiden päivän kuluttua tuli toinen varoitus, syynä asiakkaan valitus märiksi jätetyistä wc-tiloista. Toinen varoitus merkitsi irtisanomista. Abousreaalle on myönnetty PAMin oikeusapu, ja juttu on siirtynyt asianajajalle, joka on tällä viikolla nostanut kanteen SMC Palvelut Oy:tä vastaan. Kanne koskee maksamattomia palkkoja ja perusteetonta irtisanomista.


Vuonna 2013 Pam-lehti kertoi ongelmista Super Moon Cleaning Oy:ssa, joka siivosi espoolaiskouluja. Super Moon Cleaningin johtohenkilöitä oli seuraavana vuonna Helsingin käräjäoikeudessa syytettynä muun muassa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Vain toinen syytetyistä tuomittiin työaikasuojelurikoksesta sekä luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Muut syytteet hylättiin. Jo oikeuden päätöstä edeltänyt AVIn tarkastuskertomus sai Espoon tuolloin luopumaan Super Moon Cleaningista.

Kaupparekisterin tietojen mukaan SMC Palvelut Oy:n toimitusjohtajan sijaisena toimi toinen käräjäoikeudessa syytettynä ollut henkilö silloin, kun Abousreaa työskenteli siellä. Tuomion saanut taas oli Abousreaan esimies.

SMC voitti hiljattain 18 siivouskohteen tarjouskilpailun Espoon kaupungilta. Se on saanut kohteita myös muissa kunnissa, kuten Sipoossa ja Tampereella. Espoon nykyinen hankintaosaston johtaja Ari Erkinharju ei ole tietoinen SMC Palvelut Oy:n yhteyksistä yritykseen, jolla on taustallaan käräjäoikeuden syytteitä ja tuomioita.

– Jos osoittautuu, että yritys ei ole toiminut vastuullisesti, tottakai jo tehty sopimuskin voidaan purkaa, Erkinharju toteaa.

SMC Palvelut Oy:llä ei ole kontollaan oikeusjuttuja. Esimerkiksi työntekijöiden kohtelusta tai heidän nostamistaan kanteista ei tarjouskilpailun yhteydessä välttämättä tiedetä.

– Mehän emme saa tietoa ennen oikeuden päätöksen voimaantuloa, ellei sitten näin, että joku soittaa. Ilman muuta selvitämme nyt, onko sopimukselle edellytyksiä.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 4/2017, joka ilmestyy 31.3.

Teksti: Sini Saaritsa

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle