Nuoret - 30.09.2022 klo 09.24

Etelä-Suomen aluehallintaviraston työsuojelu tarkasti yli 250 kesätyöpaikkaa

Kesän tehovalvonnassa nousi esiin kesätyöntekijöiden riittämätön perehdytys.Tarkastuksen kohteina olivat jäätelökioskit, marjanmyyntipisteet, kesäkahvilat, ravintolat ja erilaiset myymälät.

Kun työsuhteen alussa tapahtuva perehdytys on kohdillaan, tulija oppii tehtävänsä nopeammin ja tekemisen laatu on parempaa. Myös virheet, tapaturmat ja onnettomuudet vähenevät. Lisäksi perehdytys vähentää stressiä ja auttaa tulijan pääsemään osaksi työyhteisöä.

”Näistä hyvän perehdyttämisen positiivisista seurauksista hyötyy tietysti myös työnantaja”, muistuttaa tarkastaja Juha Loukiala.

Työterveyshuolto ja työvuorolistat puutteellisia

Kesän aikana tarkastetuista 250 kesätyöpaikasta 89:ssä oli puutteita työterveyshuoltoon liittyvissä velvollisuuksissa ja 27:ssä työpaikassa työterveyshuoltoa ei ollut lainkaan. Näitä työpaikkoja on nyt velvoitettu korjaamaan tilanne ja asiaa seurataan.

”Perehdytykseen kuuluu myös se, että kesätyöntekijälle kerrotaan, miten työterveyshuolto on järjestetty ja mitä palveluita se sisältää. Työterveyshuollon yhteystiedot on hyvä olla selkeästi näkyvillä.”

Työvuoroluetteloissa oli puutteita 32:lla työpaikalla. Niitä ei ollut tehty ollenkaan tai listoista puuttui työvuoron päättymisen kellonaika. Joskus tieto työvuoroista saatiin liian myöhään.

”Ilahduttavan moni työnantaja muisti kuitenkin sen, että työvuoroja ei voi perua ilman painavaa syytä. Työvuoron peruminen esimerkiksi sateen sattuessa on laiton.”

Työntekijälle tulee antaa kirjallisesti työsuhteen keskeiset ehdot. Tässä tarkastajat havaitsivat puutteita 31:llä työpaikalla. Myös työtodistusten saaminen takkuaa edelleen. Työsuojeluviranomainen saa vuosittain noin tuhat yhteydenottoa puuttuviin todistuksiin liittyen.

Juha Loukialan mukaan yleisin syy työpaikan epäkohtiin on työnantajan tietämättömyys.

”Käsitykseni mukaan työnantajilla on tarvetta tiedolle. Monet kokevat meidän työn hyväksi jo sen takia, että joku tulee kertomaan oikeista toimintatavoista”, Juha Loukiala sanoo.

Teksti: Niina Melanen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme