Luottamusmies - 30.09.2021 klo 12.32

HalpaHallin työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan

Ulosmarssilla tänään puoliltapäivin.

Työntekijät ottivat poikkeuksellisella ulosmarssillaan kantaa toimipaikkakohtaisten luottamusmiesten puolesta.

HalpaHalleissa ei ole totuttu näkemään näyttäviä mielenilmauksia, mutta torstaina työntekijöiden pinna paloi.  Työntekijöitä poistui myymälöistä puoliltapäivin laajalti pitkin Etelä-Pohjanmaata, Pohjois-Pohjanmaata sekä Keski-Suomea. Tiedot työpaikoilta kertoivat, että ulosmarssiin osallistui 25 myymälän työntekijöitä. Myymälät sijaitsevat seuraavilla paikkakunnilla:  Raahe, Saarijärvi, Äänekoski, Pietarsaari, Haapavesi, Nivala, Kaustinen, Kalajoki, Härmä, Oulainen, Kiiminki, Ylivieska, Haapajärvi, Pyhäjärvi, Laihia, Pori, Liminka, Kurikka, Alajärvi, Muhos, Muurame, Kannus, Närpiö, Siilinjärvi ja Kokkola.

He puolustivat mielenilmauksellaan luottamusmiesjärjestelmää, jonka työnantaja on halunnut romuttaa.

Muuramen myymälän luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Piia Hulkkonen kuvaa työpaikan tuntoja suorin sanoin.

”Olemme pettyneitä työnantajaan. Luottamusmiesjärjestelmästä neuvottelu ei ole ollut neuvottelua alkuunkaan. Meille saneltiin, mitä oli päätetty, se oli sitten sillä selvä”, Hulkkonen sanoo.

Piia Hulkkonen työkavereineen poistui työpaikaltaan.

Työnantaja haluaa luopua kattavasta toimipaikkakohtaisten luottamusmiesten järjestelmästä ja tuoda tilalle yhteen pääluottamusmieheen pohjaavan mallin. Asiasta käydyt neuvottelut päättyivät erimielisinä viime viikolla. Tällä viikolla työnantaja irtisanoi luottamusmiesjärjestelmän yksipuolisesti.

Työntekijöiden näkemykset sivuutettiin

Piia Hulkkosen mukaan kattava myymäläkohtainen luottamusmiesverkosto on tukenut työhyvinvointia.  Työpaikkojen asioiden hoidossa on ollut kätevää, kun luottamusmies on ollut lähellä työntekijöitä.

”Uskon, että työntekijöillä olisi aikamoinen kynnys ottaa yhteyttä kaukana asuvaan pääluottamusmieheen, joka olisi itselle tuiki tuntematon”, Hulkkonen sanoo.

Myös eräs toinenkin luottamusmies 27:n joukossa kuvaa, että työnantaja ei piitannut työntekijöiden näkemyksestä luottamusmiesjärjestelmän neuvotteluissa.

”Viimeisessä kokouksessamme me työntekijät esitimme kaikenlaista vastaantuloa, mutta eihän niitä kuunneltu. Kyllä se tuli siten ihan sellaisena, miten johto kaiken sanoi.”

”Pettymys on kova. Tunnelmat työpaikalla ovat vihaiset ja pettyneet”, nimettömänä pysyttelevä luottamusmies kertoo.

Toinen aalto iltapäivällä

Ulosmarssien toinen aalto nähtiin iltapäivällä, kun HalpaHallin logistiikkakeskuksen työntekijät Kokkolassa lähtivät työpisteestään ulos klo 14:30. Paikalle olleiden laskujen mukaan varaston työntekijöitä osallistui mielenilmaisuun lähemmäs sata.  Päivän mittaan tieto ulosmarsseista oli kiirinyt medialle.

Logistiikkakeskuksen työntekijöiden ulosmarssi ajoittui iltapäivään.

 

Luottamusmiesjärjestelmällä vahva tuki

Ulosmarssin taustalla on siis kokemus siitä, ettei työnantaja ota huomioon työntekijöiden mielipiteitä.

Työntekijöiden halu pitää toimipaikkakohtaiset luottamusmiehet ei tule työnantajalle kuitenkaan yllätyksenä. Viime keväänä yrityksen työntekijöille tehtiin kysely, johon vastasi yli 600 työntekijää. 90 prosenttia vastanneista kannatti tähänastista talokohtaista luottamusmiesjärjestelmää.

HalpaHallilla (Kokkolan Halpa-Halli Oy) on yli 1300 työntekijän perheyritys, jossa on 35 myymälää, verkkokauppa sekä logistiikkakeskus Kokkolassa.

PAM pyrkii parhaillaan etsimään ratkaisua asiaan.

Juttu päivittyy. Katso kuvat ulosmarssilta:

 

Uusinta uutta