Luottamusmies - 21.10.2020 klo 08.49

Heikomman puolella

Kiireisen koronakevään jälkeen asiat ovat palanneet tavallisiin uomiinsa varastolla. Luottamusmies Ionut-Ciprian Bulgaru suunnitteleekin osallistuvansa syksyllä PAMin luottamusmieskurssille. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Sanotaan, että kun teet jotain koko sydämestäsi ja uskallat laittaa itsesi likoon, voit saavuttaa mitä tahansa. Luottamusmies Ionut-Ciprian Bulgaru on tästä elävä esimerkki.

Iltapäivällä Vihannes-Laitilan varastossa Kalannissa työntekijät ovat keskittyneinä päivittäisiin töihinsä tuotantolinjalla. Täällä iso osa työstä tehdään manuaalisesti robotteja ohjaten, trukkeja ajaen ja tuotantolinjoja valvoen. 

Ionut-Ciprian Bulgaru on yksi tuotantolinjan työntekijöistä ja PAMin luottamusmies. Päivittäin hän ajaa autolla töihin Turusta, sillä kolmivuorotyötä on vaikea sovittaa joukkoliikenteen aikatauluihin. Normaali työpäivä on kahdeksan tuntia.

"Kun tulen töihin, otan kahvia ja käyn läpi päivän tilaukset. Sitten aloitan niiden valmistelun. Voin valita työskentelenkö koneilla vai tuotantolinjalla. Meillä on uusia työntekijöitä, joten koulutan ja autan myös heitä.”


Tuotantolinjalla. Ionut-Ciprian työskentelee päivittäin linjalla, missä sipulit kerätään säkkeihin ja lähetetään edelleen suurille tukkuliikkeille kuten Inex Partnersille, Keskolle ja Lidlille. Hauskinta on robottien ohjaaminen. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
Ionut-Ciprianin matka Suomeen alkoi vuonna 2013 hänen työskennellessään Tanskassa maatalousalalla. 

Hän haki Suomeen töihin EU-työntekijöiden EURES-portaalin kautta, ja sai heti puhelun. Seuraavalla viikolla hän työskenteli jo Suomessa mansikkatilalla.

Siellä hän teki töitä yhdessä ukrainalaisten ja venäläisten työntekijöiden kanssa, ja oli ainoa tilan työntekijöistä, joka tuli EU-maasta. 

”EU:n ulkopuolisten työntekijöiden palkka oli noin 6,00–6,50 euroa tunnissa, kun taas minun palkkani oli 8,50–9,00 euroa. Se tuntui väärältä. Samoihin aikoihin kuulin PAMista ja aloin oivaltaa enemmän työelämän säännöistä ja palkkatasa-arvosta”, hän kertoo.

Ionut-Ciprian työskenteli mansikkatilalla kaksi vuotta, kunnes sai töitä Vihannes-Laitilasta syksyllä 2015.

”Kysyin viime vuonna PAMin Turun aluetoimistosta neuvoja, ja siellä oltiin hyvin avuliaita. He myös kysyivät haluaisinko ryhtyä luottamusmieheksi. Epäröin aluksi, koska en osaa suomea hirveän hyvin. Mutta se ei voi olla este. Kun päättää tehdä jotakin, se kyllä onnistuu”, Ionut-Ciprian sanoo.

Kun Vihannes-Laitilan pitkäaikainen luottamusmies jätti tehtävänsä, Ionut-Ciprian päätti asettua ehdolle luottamusmiesvaaleissa lokakuussa 2019. 

”Uskon oikeudenmukaisuuteen ja reiluuteen.”

Kuka on Ionut-Ciprian Bulgaru?

Syntymäpaikka: Romania
Ikä: 33 vuotta
Koulutus: Ympäristönsuojelu-tekniikan insinööri 
Kotipaikka: Turku
Perhe: vaimo 
Harrastukset: kuntosali, juoksu ja piirtäminen 
Yllättävä tieto: Aloitti pappisseminaariin lukion jälkeen, mutta kiinnostuikin maataloudesta.
Sydän sykkii: Euroopalle. On työskennellyt eri maatalousyrityksissä Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Tanskassa ennen päätymistään Suomeen.    
Motto: “Kun päättää tehdä jotakin, se onnistuu.”

“En ole koskaan pitänyt siitä, että vahvat ihmiset käyttävät heikompia hyväkseen ilman syytä. Minulle lojaalius ja aitous ovat tärkeitä arvoja. Keskinäinen kunnioitus on kaikkein tärkeintä. Jos sitä on, asiat onnistuvat, mutta ilman sitä asioista voi tulla vaikeita”, hän sanoo pohtiessaan syitä luottamusmiehenä toimimiselle. 

Ionut-Ciprian astui luottamusmiehen saappaisiin samoihin aikoihin, kun koronavirus levisi maailmalla. Hän myöntää, että alku oli tuoreelle tekijälle rankkaa. Työpaikalla oli juuri käynnistynyt yhteistyöneuvottelut, joissa hänen täytyi käsitellä monia työntekijöiden kannalta tärkeitä kysymyksiä, kuten lomautuksia ja työn vähentymistä. 

”Tartuin työehtosopimukseen ja aloin opetella sen kirjauksia ulkoa. Kävin myös PAMin verkkosivuilla ja seurasin säännöllisesti englanninkielistä koronasivustoa. Lisäksi olin yhteydessä Turun aluetoimistoon. Ei se ole mahdotonta, kun vain ryhtyy toimeen”, hän sanoo ja viittaa ahkerassa käytössä olleeseen kirjaseen. 

Keväällä hänellä oli joka viikko kokouksia ja hän neuvotteli myös työnantajan kanssa. Lopulta vain kolme työntekijää lomautettiin, mikä on hänen mielestään loistava torjuntavoitto.

”Se oli kaiken kaikkiaan erittäin stressaavaa aikaa”, hän muistelee.

Nyt tilanne on rauhoittunut ja asiat ovat palanneet tavallisiin uomiinsa. Hän suunnitteleekin osallistuvansa syksyllä PAMin luottamusmieskurssille.

Ionut-Ciprian yhdessä työtovereiden kanssa varastolla. Vas. Maria, Ionut, Victor, Nelly ja Irina. Valtaosa työntekijöistä tulee Romaniasta, Moldaviasta ja Ukrainasta. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

”Luottamusmiehenä saan työntekijöiltä paljon kyselyjä palkoista ja siitä, onko palkka oikea ja työajan mukainen. Minulta kysellään myös ylityökorvauksista ja loma-ajan palkkioista. Iso osa aikaani luottamusmiehenä kuluu tällaisten asioiden selvittämiseen, sillä monet työntekijät eivät tiedä, onko heille maksettu oikein”, hän selittää.

Hän keskustelee myös säännöllisesti yritysjohdon kanssa ja tuo esiin erilaisia näkökulmia. Työntekijöiden etujen puolustajana hänen on tärkeää nostaa esille asioita, jotka eivät työpaikalla toimi.

”Kehotan aina kaikkia työntekijöitä kirjaamaan omat työaikansa ylös, ja näytän heille miten se tehdään. Tämä on erityisen tärkeää, jos ei osaa suomea tai englantia tai ei tunne oikeuksiaan työntekijänä tässä maassa. Minusta tuntuu, että työntekijät luottavat minuun. Meillä on paljon ulkomaista työvoimaa, joten minua pidetään yhtenä heistä”, hän sanoo.

”Jos jossakin on ongelma, pitää olla myös tapa ratkaista se. Luottamusmiehenä minun on löydettävä tasapaino ja oltava diplomaattinen, mutta ajettava muutoksia päättäväisesti.”

Luottamusmiehenä Ionut-Cipriania motivoi asetettujen tavoitteiden saavuttaminen – asioiden parantaminen muutoksen avulla ja niiden auttaminen, joita ei kohdella tasa-arvoisesti. Kaikki työntekijät ansaitsevat tulla yhdenvertaisesti kohdelluiksi. He ansaisevat samat oikeudet ja saman palkan taustastaan huolimatta.

Kahta en vaihda, Ionut-Ciprian sanoo. Toinen on merkintöjä täynnä oleva kaupan alan varastotyöntekijöiden TES ja toinen kunnon kahvimuki. Kuva: Vesa-Matti Väärä.
Kierroksemme varastolla päättyy, ja istahdamme kahville taukotilaan. Jokaisella työntekijällä on oma lokerikkonsa hyllyllä. Ionut-Ciprian täyttää kahvimukinsa, istuu alas ja jatkaa:
”Uskon oikeudenmukaisuuteen ja reiluuteen. Olen nyt siinä asemassa, että voin saada aikaan muutoksen. Se pitää minut liikkeessä.”

Työt kutsuvat taas ja Ionut-Ciprian suuntaa takaisin varastoon. Hän ajaa trukilla tyhjentämään sipulilaatikkoa tuotantolinjalle ja kiipeää useita metrejä pitkiä portaita pitkin. Hän tarkistaa sipulit: hyvät menevät säkkeihin ja huonot päätyvät lattialle. Työvuoroa on vielä jäljellä muutama tunti ennen kuin päivä on pulkassa ja Ionut-Ciprian suuntaa kotiin Turkuun.

Teksti: Marie Sandberg-Chibani

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle