Uutinen - 21.10.2013 klo 13.36

Hotelli- ja ravintolatyö Ruotsin palkkatilaston pohjimmaisia

Ainoa vähemmän ansaitseva ammattiryhmä on kunnallisessa päivähoidossa työskentelevät. Vähittäiskaupassa työskentelevat ovat Ruotsin neljänneksi pienipalkkaisin ryhmä, tuore palkkaraportti kertoo.

Hotelli- ja ravintolatyöntekijät kuuluvat pienituloisimpiin ammattiryhmiin Ruotsissa, kertoo Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n tuore palkkaraportti. Se selvittää työntekijöiden ja toimihenkilöiden palkkoja 19:llä eri toimialalla viime vuonna.

Hotelli- ja ravintolatyöntekijöille kertyy palkkaa keskimäärin 2 390 euroa kuussa. Ainoa vähemmän ansaitseva ryhmä on kunnallisessa päivähoidossa työskentelevät, joiden palkka jää parikymppiä matalammaksi.

Vähittäiskaupassa työskentelevät eivät myöskään juhli tuloillaan, he ovat neljänneksi pienipalkkaisin ryhmä 2 510 eurolla. Tukkukaupan puolella palkka on hiukan parempi, 2 750 euroa kuussa.

Miesten ja naisten palkkaero näkyy, mutta kaikilla kolmella alalla naisten palkat ovat viime vuosina nousseet enemmän kuin miesten. Vuosina 2010-2012 kaikkien työntekijäammattien miesten palkat nousivat 160 euroa ja naisten 190 euroa.

Vuonna 2000 työntekijäammateissa naisten palkat olivat 85,2 prosenttia miesten palkoista, vuonna 2012 taas 87,6 prosenttia. Ruotsin ammattiliittojen ajama linja naisten palkkakuopasta nostamiseksi näyttää toimivan, joskin hyvin hitaasti ja maltillisesti.

Parhaiten palkattuja työntekijäammattilaisia olivat rakennustyöläiset, 3 190 euroa kuussa. Toisena olivat sellu- ja paperityöläiset, 2 960 euroa. Teräs- ja metalliteollisuuden työläisten keskipalkat olivat 2 920 euroa kuussa.

Raportti tarkastelee samoilla aloilla toimihenkilöidenkin palkkoja, jotka ovat kaikki ammatit mukaan laskettuina keskimäärin peräti 43 prosenttia työntekijöitä korkeammat. Niissä on työläisammatteja suurempi hajonta korkeimpien ja matalimpien palkkojen välillä, toisin sanoen suuremmat palkkaerot.

Hotelli- ja ravintola-alan toimihenkilöiden keskipalkka oli 3 270 euroa. Vähittäiskaupan toimihenkilön keskipalkka oli 3 540 euroa ja tukkukaupan 4 210 euroa.

Heikki Jokinen

Koko raportti löytyy pdf-tiedostona täältä

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat