Uutinen - 17.03.2015 klo 10.10

Hugo Boss tuomittiin liiton jäsenten erottamisista Turkissa

Hugo Boss jatkaa ay-aktiivien erottamisia Izmirissä Turkissa sijaitsevalla tehtaallaan. Oikeusistuin on jo tuominnut yhtiön aiemmista laittomista irtisanomista.

Turkin tekstiilityöläisten liitto Teksif on tukenut jo kolme vuotta Hugo Bossin omistaman tehtaan työläisten järjestäytymistä. Teollisuuden ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriALL:n mukaan yhtiö tekee kaikkensa tämän estämiseksi. Sen mukaan ammattiyhdistyksen jäseniä, heidän perheitään ja ystäviään on uhkailtu, rankaistu ja erotettu työpaikoiltaan. Yhtiö erotti keskeiset ay-aktiivit.

IndustriALL:n pääsihteeri Jyrki Raina kirjoitti viime syksynä Hugo Bossin toimitusjohtajalle vaatien järjestäytymisvapauden takaamista ja erotettujen ottamista työhön. Johtaja kielsi kaikki syytökset aiheettomina. Hän sanoi, ettei yhtiö edes tiedä, ketkä liittoon kuuluvat. Edelleen hän totesi yhtiön varaavan oikeuden ryhtyä oikeustoimiin mahdollista ”parjaamiskampanjaa” vastaan sekä aiheutuneen vahingon korvaamista.

Johtajan kirjeen jälkeen oikeusistuin on tuominnut 20 erottamisista laittomiksi koska niiden syynä oli ammattiliitton jäsenyys. Kahdeksan erottamista on vielä oikeuden käsittelyssä. Tuomiossa Hugo Boss velvoitettiin ottamaan laittomasti erottamansa työntekijät takaisin töihin. Yhtiö kuitenkin käytti mahdollisuutta maksaa heille korvauksia työpaikan palauttamisen sijaan.

Yhtiö kuitenkin jatkaa ammattiyhdistysaktiivien erottamisia jopa tuomion jälkeen. Helmikuussa se erotti jälleen kaksi ay-jäsentä vain viikko sen jälkeen kun he olivat liittyneet liittoon. Yhtä tyly linja vallitsee myös Hugo Bossin Turkin tehtaiden tärkeimmällä alihankkijalla, Edirne Giyim -vaatetehtailla Turkissa. Siellä potkut sai 19 työntekijää liiton jäsenyyden vuoksi. Paikallinen oikeus tuomitsi erottamiset laittomiksi. Lisäksi yhtiön henkilöstöjohtaja tuomittiin puoleksitoista vuodeksi vankeuteen ja kuusi osastopäällikköä puoleksi vuodeksi. Tuomion perusteena oli lain takaaman järjestäytymisvapauden estäminen.

Hugo Boss kieltäytyy johdonmukaisesti neuvottelemasta Teksif-liiton kanssa.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat