Uutinen - 15.01.2015 klo 08.45

Isot kaupat kiinni Unkarissa sunnuntaisin

Unkarin parlamentti päätti joulukuussa, että kauppojen aukioloa sunnuntaisin rajataan maaliskuun puolivälistä alkaen. Laki puree erityisesti suurimpiin kauppoihin.

Tähänastinen käytännössä vapaa kauppojen aukiolo muuttuu nyt selvästi. Uusi laki kieltää esimerkiksi yli 400 neliömetrin elektroniikkaa, kalusteita ja vaatteita myyvien erikoiskauppojen aukiolon sunnuntaisin. Samalla laki lopettaa vuorokauden ympäri toimineet kaupat. Vastaisuudessa myymälät saavat olla auki vain aamukuuden ja iltakymmenen välillä. Leipomot voivat avata ovensa tuntia aikaisemmin.

Laissa on useita poikkeuksia. Esimerkiksi apteekkien sekä lentokenttien, rautatieasemien, sairaaloiden ja huoltoasemien kauppoja määräys ei koske. Joulukuussa kauppaa saa käydä sunnuntaisinkin. Perheen pyörittämiä alle 200 neliömetrin kokoisia kauppoja lain rajoitukset eivät koske. Tällöin kaupan työntekijän on joko omistettava vähintään 20 prosenttia yrityksestä tai oltava omistajan perheenjäsen. Ostoskeskukset saavat olla auki, mutta kunkin myymälän on erikseen täytettävä lain ehdot voidakseen tehdä kauppaa sunnuntaisin.

Lakiesityksen takana on maan oikeistohallituksessa istuva kristillisdemokraattinen puolue, joka sai mukaansa päähallituspuolue Fideszin. Niillä on vankka enemmistö parlamentissa, jossa 119 edustajaa äänesti lain puolesta, 40 vastaan ja 25 tyhjää. Kristillisdemokraattien perustelut muutokselle olivat pyhäpäivän ja perheyhteisyyden tukeminen. Fideszissä tukea toi kansallismielisyys: nyt sunnuntaisin suljettavat kaupat kuuluvat lähinnä ulkomaisille ketjuille ja auki jäävät pikkukaupat ovat paikallisten omistamia.

Tilastojen mukaan 11 prosenttia Unkarin vähittäiskaupasta on tehty sunnuntaisin. Myynti on tällöin keskittynyt isoimpiin marketteihin.

Magyar Nemzet -lehti kertoi tammikuussa, että maan suurin kauppaketju, 222 kaupan brittiläinen Tesco sulkee 13 myymäläänsä helmikuussa. Lehden ei mainitse liittyykö sulkeminen uuteen lakiin, mutta se ja korotetut verot ovat voineet vaikuttaa päätökseen.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat