Uutinen - 08.05.2014 klo 09.25

Itävallan hinnat, Unkarin palkat

Itävallan ja Budapestin välisten junien ravintolavaunujen työntekijöille maksetaan Unkarin palkat, mutta asiakkailta peritään Itävallan hinnat.

Itävallan ja Budapestin välisten junien ravintolavaunujen työntekijöille maksetaan Unkarin palkat, mutta asiakkailta peritään Itävallan hinnat. Työnantaja on itävaltalainen ja ravintolavaunut Itävallan valtionrautateiden.

"Sille, joka tekee töitä Itävallassa, täytyy maksaa Itävallan työsehtosopimusten mukainen palkka", sanoo maan ammattiliittojen keskusjärjestö ÖGB:n johtaja Bernhard Achitz. "Näin silloinkin, kun työpaikka on juna, joka kulkee maasta pois ja takaisin."

Itävallan valtionrautateiden ravintolavaunuista vastaava alihankkija Do&Co -yhtiö on palkannut työhön unkarilaisia. Heidän palkkansa ovat ÖGB:n mukaan kolmasosa Itävallan käyvästä palkkatasosta.

Achitz ei hyväksy matalien palkkojen syyksi sitä, että juna kulkee Budapestiinkin. "Suurimman osan matkasta juna kulkee Itävallassa ja silloin on noudatettava Itävallan työehtoja."

Muutoin EU:n koko liikennealaa koskeva säädöstö kävisi mielettömäksi, Achitz huomauttaa. Näiden sääntöjen tarkoitus on suojella työntekijöitä työolojen ja -ehtojen polkemiselta.

Erityisen hämmästyttävää on se, että ravintolavaunun hinnat ovat Itävallan tasoa, niitä ei ole sopeutettu Unkarin oloihin kuten palkkoja.

ÖGB vaatiikin, että julkisten yritysten tulee edellyttää alihankkijoiltaan sosiaalisten vähimmäisehtojen täyttämistä. "Periaatteena tuleekin olla: on valittava parhaat alihankintatarjoukset halvimpien sijaan."

Heikki Jokinen

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat