Työhistoriani - 21.09.2017 klo 07.38

Jääräpää ja rohkea diplomaatti – H&M:n pääluottamusmiehen Outi Keto-Tokoin on pitänyt oppia sietämään ristiriitoja

Luottamusmiespestin alussa Keto-Tokoi stressasi paljon sitä, että työehtosopimus pitäisi osata kannesta kanteen. ”Latasin itselleni isoja vaatimuksia. Sittemmin olen ymmärtänyt, ettei kaikkea tarvitse tietää, kunhan haluaa etsiä vastauksia.” Kuva: Rami Marjamäki

Outi Keto-Tokoi on maailman toiseksi suurimman vaateketjun pääluottamusmies. 
Vuosien mittaan hänestä on kehittynyt periksiantamaton diplomaatti. Pian Keto-Tokoi luopuu pestistään, mutta sitä ennen hän kertoo, mitä luottarivuodet ovat hänelle opettaneet.

Outi Keto-Tokoissa on monta puolta. Hän on oikeudenmukainen, iloinen ja empaattinen – mutta myös vahvatahtoinen.

”Eli olen hirveä jääräpää”, hän suomentaa ja naurahtaa.

Keto-Tokoi on Suomen pääluottamusmies maailman toiseksi suurimmassa vaateketjussa eli Hennes & Mauritzissa. Tehtävässä määrätietoisuus on elinehto. Kun Keto-Tokoi istuu pöydän ääreen työnantajan kanssa, hänen käsissään ovat yrityksen 1 900 työntekijän oltavat.

”Tiedän, että minulla on lempeä ääni ja olemus, mutta uskottavuus ei rakennu pelkästään ulkoisista asioista. Uskottavuus syntyy siitä, että tunnen toisen osapuolen toimintatavat, tiedän mitä itse teen ja osaan tarvittaessa olla jämäkkä.”

Lihasuikaleista syntyy hyvää

Vuoden 2003 heinäkuu oli läkähdyttävä. Historiallinen helleaalto sai Suomessa lomailijat hikoilemaan ja Keski-Euroopassa Alppien huippujen lumet sulamaan.

Pohjanmaan Kannuksessakin mittarilukemat kipusivat parhaimpina päivinä yli 30:n, mutta 19-vuotiasta Outi Keto-Tokoita ei kuumottanut. Hän istui myssy päässä ja hanskat kädessä kesätyössään Poutun tehtaan pakkauslinjalla. Vain reilun kymmenen asteen lämpötila sai nenänpään kylmenemään. Linjastolle vyöryivät lihasuikaleet, jotka Keto-Tokoi punnitsi ja pakkasi.

”Sinä kesänä ei ihme kyllä tehnyt mieli syödä lihaa.”

Kesätyö Poutun tehtaalla ei suinkaan ollut Keto-Tokoin ensimmäinen. 16-vuotiaana hän pääsi paikalliseen Lestijoki-lehteen latomaan ja tallentamaan tiedostoja korpulle. Hän unelmoi toimittajan työstä. Paikallislehteen hän palasi vielä monena suvena ja koulunkäynnin ohella.

”Oikeastaan on hämmästyttävää, miten minut palkattiin niin nuorena, miten minuun luotettiin ja miten hyvin työyhteisö otti minut mukaan.”

Työyhteisön luottamus on antanut nuorelle naiselle rohkeutta kokeilla siipiään myöhemminkin. Keto-Tokoi oli ehtinyt työskennellä H&M:ssa myyjänä vain puoli vuotta, kun huomasi ilmoituksen luottamusmiesvaaleista 2013. Hän asettui ehdolle ja sai valtaosan työkaverei
den äänistä.

”Lyhyetkin pyrähdykset eri töissä ovat olleet hyödyllisiä. Olen oppinut tunnistamaan omat taitoni ja kykyni. Olen myös oppinut, että kaikkea ei tarvitse osata, kunhan on valmis opettelemaan.”

”Olen myös oppinut, että kaikkea ei tarvitse osata, kunhan on valmis opettelemaan.”

Keto-Tokoi kuvailee itseään vanhaksi sieluksi. Tämä tarkoittaa, että häntä on turha etsiä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Oman elämän jakaminen vaikkapa kuvina koko maailmalle tuntuu vieraalta. Kuva: Rami Marjamäki

Hiustenleikkuusta on hyötyä

Kun Keto-Tokoi muutti Pouttu-kesän jälkeen omilleen, hän pakkasi Pohjanmaalta mukaansa ensimmäiset työkokemuksensa sekä vanhemmilta opitun, työtäpelkäämättömän asenteen. Suuri osa kavereistakin lähti opiskeluiden perässä Kannuksesta maailmalle.

Uudessa kotikaupungissaan Tampereella Keto-Tokoi aloitti parin vuoden sisällä kolme eri koulutusta: maskeeraaja-meikkaajan ja parturi-kampaajan koulutusohjelmat sekä kasvatustieteiden korkeakouluopinnot.

”En usko, että koulutus menee koskaan hukkaan.”

Opiskelun rinnalla hän teki jatkuvasti työkeikkaa. Kokemusta kertyi niin postin jakamisesta, naistenlehtien puhelinmyynnistä kuin luokanopettajan sijaisuuksistakin.
21-vuotiaana Keto-Tokoi oli valmistunut meikkaaja-maskeeraajaksi ja aloittanut parturi-kampaajaopinnot. Hän unelmoi urasta taiteellisesta työstä parrasvalojen kajossa teatterimaskeeraajana. Samalla mieltä painoivat vaikeat kysymykset: Tässäkö tämä oli? Näinkö vietän loppuelämäni?

Kun tuttava kertoi kasvatustieteen yliopisto-
opinnoista, Keto-Tokoi päätti utaliaisuuttaan hakea pääsykoekirjat kirjastosta. Teokset imaisivat heti mukaansa. Parturi-kampaajaopinnot saivat jäädä.

”Ajattelin, että en voi mennä pahasti metsään, jos pääsykoekirjat kiinnostavat näin paljon.”

Aikuiskasvatukseen suuntautuneet opinnot venyivät lopulta monella vuodella, mutta Keto-Tokoi huomasi niiden kietoutuvan yhteen myös luottamusmiestehtävän kanssa. Molemmissa on kyse työelämän kehittämisestä.

Viime vuonna Keto-Tokoi sai vihdoin maisterinpaperit taskuunsa.

”En usko, että koulutus menee koskaan hukkaan. Toivottavasti voin tulevaisuudessa yhdistää työssä kaiken osaamiseni.”

Lenkkarit vievät eteenpäin

Toukokuussa 2011 Keto-Tokoi seisoi 18 000 ihmisen tiiviissä joukossa Tukholman olympiastadionin ulkopuolella. Juoksulenkkarit oli sidottu huolella, ja pusakkaan oli kiinnitetty hakaneuloilla numerolappu 23121.

Lähtölaukauksen kajahdettua hän aloitti 42 kilometrin pituisen hölkän kaupungin halki.

”Liikunta on opettanut minulle periksi-
antamattomuutta. En olisi ikinä uskonut, että pystyn juoksemaan maratonin, mutta niin vain tein.”

Maaliviivalla tulosnäyttöön lävähti juoksu
aika 4:17. Nykyään Keto-Tokoi viihtyy lenkkipolun lisäksi kuntosalilla – jopa kuutena päi
vänä viikossa.

”Luottamusmiehen työ on muokannut 
minua ihmisenä enemmän kuin osasin etukäteen arvatakaan.”

Hänestä liikunta ja luottamusmiestehtävä vaativat usein samoja ominaisuuksia, kuten maratonilta opittua periksiantamattomuutta.

”Luottamusmiehen työ on muokannut 
minua ihmisenä enemmän kuin osasin etukäteen arvatakaan. Aina eteen tulleet asiat eivät ole olleet helppoja, mutta olen oppinut, että kaikesta selviää hengissä, kun asenne on kohdallaan.”

Viidessä vuodessa luottamuspestissä ehtii oppia monia asioita.

Kovanahkaisuutta. Vaikka työssä pitää olla oma itsensä ja persoonansa, asioita ei voi ottaa henkilökohtaisesti.

Pitkäjänteisyyttä. Ongelmat eivät useinkaan ratkea nopeasti, vaan niitä pitää jaksaa työstää ja niiden pariin pitää jaksaa palata.

Kylmähermoisuutta. Pieniä yllätyksiä ei pidä säikähtää, isoista puhumattakaan. Ne on otettava tyynesti vastaan.

Diplomatiataitoja. Siitä on hyötyä kaikissa ihmissuhteissa, myös työpaikan ulkopuolella.

Liikunta auttaa Keto-Tokoita nollaamaan pään työpäivän päätteeksi. Keto-Tokoilla ei enää ole omaa koiraa, mutta kaveriksi saapuu toisinaan vanhempien koiravanhus Nemo. Kuva: Rami Marjamäki

Kiltteys ei ole kirosana

Lapsena Keto-Tokoi oli kiltti tyttö. Hän ei teini-
iässäkään kapinoinut vanhempiaan vastaan.

Aikuisista ihmisistä puhuttaessa kiltteys tuntuu olevan suoraastaan kirosana, ja se turhauttaa Keto-Tokoita.

”Kiltteyteen liittyy paljon väärinymmärryksiä. Ihan kuin se tarkoittaisi, ettei kiltti ihminen osaisi pitää puoliaan, ihan kuin ei voisi olla myös rohkea tai periksiantamaton. Vaikka minä olen kiltti, olen tuota kaikkea muutakin.”

Keto-Tokoi korostaa, että luottamusmiehelle tärkeissä diplomatiataidoissa kiltteydestä on ainoastaan hyötyä.

”Neuvotteluissa on oltava herkkyyttä tunnistaa erilaiset ihmiset ja tilanteet.”

Juuri tätä ominaisuutta kiittelevät ihmiset, jotka ovat työskennelleet Keto-Tokoin kanssa. Eräs heistä kuvailee Keto-Tokoita jopa yhdeksi parhaista tuntemistaan luottareista: sovittelemaan pyrkiväksi, ei miksikään haukkuvaksi rakiksi.

”Minun on pitänyt oppia sietämään ristiriitaa. Se vei toki oman aikansa.”

Keto-Tokoi muistuttaa itse, ettei hänen kaltaisensa luottamushenkilö sovi jokaisen työpaikan kulttuuriin. Joissakin saatetaan jopa vieroksua nuorta naispuolista pääluottamusmiestä.

H&M:ssa suuri osa työntekijöistä on Keto-
Tokoin tapaan nuoria naisia, eli hän sopii hyvin joukkoon.

”Minulle on ollut tärkeää oppia ottamaan ihmiset ihmisinä. Jos joskus aiemmin keskustelukumppanin iso titteli jännitti, enää en ajattele sitä lainkaan.”

Vaikka kiltteyteen liitetään usein halu miellyttää, Keto-Tokoi ei tunnista tuota ominaisuutta työminässään. Luottamusmiehenä hänen on pitänyt oppia elämään puun ja kuoren välissä. Työnantaja ja työkaverit eivät läheskään aina ole yhtäaikaa tyytyväisiä.

”Minun on pitänyt oppia sietämään ristiriitaa. Se vei toki oman aikansa.”

Pohjanmaalta kotoisin oleva Keto-Tokoi on 
juurtunut aikuisiällä Tampereelle. Meikkaaja-
maskeerajaopintojen jälkeen töitä olisi 
kannattanut etsiä Helsingistä, mutta muutto 
pääkaupunkiseudulle ei houkuttanut. Kuva: Rami Marjamäki

Paljon luultua rohkeampi

Pääluottamusmiehen työ on pitkälti keskustelemista. Se on puhelinsoittoja, kun työntekijät ympäri Suomea kysyvät, mitä työehtosopimus sanoo lisistä ja työajoista. Se on palavereita työnantajan kanssa. Se on sähköpostiviestejä muille luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Se on piipahduksia liiton aluetoimistolle.

Silti palatessaan oman työpöytänsä ääreen Tampereen H&M-myymälän alimpaan kerrokseen, Keto-Tokoi on täydellisen yksin. Se on ollut hänelle pääluottamusmiestyön vaikein osa.

”Alussa tuntui myös, että minuun ollaan yhteydessä vain silloin, kun jotain on vialla. Ammattitaidon kartuttua olen ymmärtänyt, että olen tekemisissä pikemminkin ratkaisujen kuin ongelmien kanssa.”

Parasta työssä onkin ollut ratkaisujen löytäminen. Keto-Tokoi punnitsee sanansa yleensäkin tarkasti, eikä hän nytkään suostu 
listaamaan saavutuksiaan luottamusmiehenä. Tiedossa kuitenkin on, että hän on saanut paljon aikaan neuvotellessaan esimerkiksi lisätyöstä ja sopimustuntien päivityksistä.

Tyytyväisin hän on hyvään keskusteluyhteyteen, jonka on luonut työnantajapuolen kanssa. Kun Keto-Tokoi nyt syksyllä jättää pääluottamusmiehen pestin, hän toivoo seuraajaltaan luottamuksellisten välien säilyttämistä.

Olennaista on myös rohkeus.

”En olisi voinut kuvitellakaan 20-vuotiaana, että päätyisin tällaiseen työhön. Toivon, että minulla olisi ollut jo tuolloin enemmän itseluottamusta. Nyt aikuisena yritän muistaa, että olen rohkeampi kuin itse olen uskonut olevani.”

Teksti: Solja Virkkunen

Uusinta uutta