Uutinen - 02.11.2016 klo 09.27

Järjestäytyminen nostaa työntekijöiden palkkoja

Irlannin myyjiä edustava ammattiliitto Mandate selvitti keväällä vähittäiskaupan myyjien palkkoja. Tulos oli selkeä: liittoon kuuluvat ansaitsivat keskimäärin 30 prosenttia enemmän kuin järjestäytymättömät.

Selvitys osoitti samalla, että järjestäytyneillä myyjillä oli turvatummat työtunnit ja paremmat työsopimukset kuin järjestäytymättömillä.
Yli tuhannen myyjän vastauksiin perustava kysely kertoo, että järjestäytyneiden myyjien palkka oli keskimäärin 13,03 euroa tunnilta ja järjestäytymättömien 10,04 euroa tunnilta.

Kaikilla järjestäytyneillä myyjillä oli palkkausjärjestelmä, joka sisälsi mahdollisuuden henkilökohtaisiin lisiin. Järjestäytymättömistä sellainen oli vain 14:llä prosentilla.

Liittoon kuuluvilla myyjillä keskimääräinen viikon vähimmäistyötuntien määrä oli 24, ei-jäsenillä 16. Nollatuntisopimuksia ei liiton jäsenillä ilmennyt, sen sijaan järjestäytymättömistä myyjistä niillä työskenteli 16 prosenttia.

Mandaten pääsihteeri John Douglas sanoi, että myyjät kuuluvat Irlannissa eniten pätkä- ja silpputyöstä kärsivien joukkoon ja palkat ovat matalia. Liittoon kuuluminen ei vain paranna palkkaa ja oloja, vaan antaa työntekijöille äänen vaikuttaa, Douglas korosti.

Vastaavat tiedot muista maista ovat saman suuntaisia. Yhdysvalloissa vähittäiskaupan myyjiä edustava RWDSU-liitto sanoo, että maan järjestäytyneillä työpaikoilla ansiot ovat 27 prosenttia paremmat kuin muilla työpaikoilla.

Järjestäytyneillä työpaikoilla naisten tulot ovat 34 prosenttia korkeammat järjestäytymättömiin verrattuna. Latiotyöntekijöillä etu on peräti 59 prosenttia.
Kaikkiaan 83 prosentilla järjestäytyneistä työntekijöistä on työpaikka, joka kustantaa sairausvakuutuksen. Ei-jäsenten kohdalla sama luku on 62 prosenttia.
Yhdysvalloissa on useita osavaltioita, jotka rajoittavat ay-toimintaa laeilla. Niissä keskipalkat ovat 15 prosenttia matalammat kuin muissa osavaltioissa.
Luvut ovat työvoimaviranomaisten selvityksestä ja koskevat muutakin kuin myyntityötä.

Vain 4,8 prosenttia Yhdysvaltain vähittäiskaupan myyjistä on järjestäytyneitä. Tämä tekee alasta vaativan ammattiliitoille ja palkoista erityisen matalia.

Mandaten tekemä selvitys

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat