Työehtosopimus - 24.09.2021 klo 09.47

Kaksi hiusalan yritystä solmi yrityskohtaiset työehtosopimukset

Mira Tirroniemen mukaan työehtosopimus herättää luottamusta niissä, jotka harkitsevat parturi-kampaajan ammattia. Kuva: Kampaamon albumista

Uskottavuutta hiusalalle, luottamusta ammattia harkitseville. Selvät sävelet palkkoihin ja työehtoihin. Näin perustellaan kahdessa yrityksessä yrityskohtaisen sopimuksen solmimista PAMin kanssa.

PAM tavoittelee parturi-kampaajille työ- ja palkkaehtoja yrityskohtaisin työehtosopimuksin. Tällä viikolla kaksi hiusalalla toimivaa yritystä on tehnyt PAMin kanssa sopimuksen. Toinen niistä on kampaamopalveluihin erikoistunut The Kampaamo.

Sen omistajiin kuuluvan Mira Tirroniemen mukaan yritys päätyi sopimuksen tekemiseen siksi, että yrityskohtaisen työehtosopimuksen takaamat työ- ja palkkaehdot katsottiin työntekijöiden kannalta hyväksi asiaksi. 

”Tällä alalla on paljon sopimusyrittäjiä, vuokratyövoimaa sekä epäselvää sopimista. Työehtosopimus tukee koko alan uskottavuutta ja herättää luottamusta ammattia harkitsevissa”, Tirroniemi kertoo. 

Toistaiseksi yhden kampaamon omaava yritys aikoo laajeta Rovaniemeltä muualle.  

”Seuraamme, kuinka nopeasti asiakkaat löytävät liikkeemme. Tarkoituksemme on laajentua ympäri Suomea ja palkata työntekijöitä sen mukaisesti.”

 

On paperit mistä tarkistaa

Toinen työehtosopimuksen tällä viikolla sopinut yritys on kosmetologi-  ja hiusalalla toimiva HILE Beauty Pro Oy. Toimitusjohtaja Taru Koski kertoo, että sopimus helpottaa toiminnan pyörittämistä:

”On paljon helpompaa, kun on selvät sävelet palkoissa ja työehdoissa.  On paperit, mistä tarkistaa asioita”, Koski sanoo.

Yritys tarjoaa harjoittelupaikkoja kauneudenhoitoalan opiskelijoille kolmessa liikkeessä Tampereella ja Turun seudulla. Työehtosopimusta noudatetaan ohjaajiin. Myös opiskelijoilla on mahdollisuus harjoittelunsa ulkopuolella työskennellä työsuhteessa työehtosopimuksen ehdoilla.

HILE Beauty Pro Oy:llä on kolme liikettä. Kuva: Yrityksen albumista

Tarve houkutella hyviä työntekijöitä

Parturi-kampaamoala on ollut pian kolme vuotta ilman yleissitovaa työehtosopimusta. Pitkä neuvottelukäytäntö katkesi, kun PAMin neuvottelukumppani Suomen Hiusyrittäjät irtisanoi hiusalan työehtosopimuksen päättymään lokakuun lopussa 2018.

Alalla on huoli työehtojen eriytymisestä.

PAM tarjoaa yrityksille mahdollisuutta tehdä yrityskohtaisia sopimuksia siksi, että uutta neuvottelukumppania työnantajaliitoista ei ole löytynyt etsinnästä huolimatta. PAMin sopimusasiantuntija Ville Filppula uskoo, että useampiakin yrityksiä nykyisten kolmen lisäksi saadaan mukaan.

”Mielenkiintoa on ilmassa. Yrityksillä on tarve erottua joukosta ja saada houkuteltua hyviä työntekijöitä”, Filppula sanoo.

Vaikka yleissitovaa työehtosopimusta ei ole voimassa, niin kokonaan ilman työehtosopimusta ala ei kuitenkaan ole. S-ryhmän palveluksessa oleviin parturi-kampaajiin noudatetaan hiusalalle räätälöityä kaupan työehtosopimusta.

Tehdyt sopimukset menevät vielä PAMin hallitukseen hyväksyttäväksi.

Uutista on päivitetty 24.9. klo 12.13 ja 13.26 sekä 25.9. klo 8.56

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme