Uutinen - 04.06.2015 klo 14.02

Kappahl leikkaa palkanlisää Ruotsissa

Kappahl pienentää reilusti myyjiensä provisiopalkkaa Ruotsissa. Liiton mukaan palkka voi laskea 215 euroa kuukaudessa.

Ruotsissa Kappahl maksaa myyjilleen osin provisiopalkkaa. He saavat joka kuukausi palkanlisän, jonka suuruus lasketaan myymälän myynnin, siellä tehtyjen kaikkien työtuntien sekä myyjän oman tuntimäärän pohjalta. Lisä on ollut korkeintaan 1,72 euroa tunnilta.

Nyt yhtiö päätti laskea provision enimmäismäärän 54 senttiin tunnilta. Handels-ammattiliitton mukaan se voi merkitä jopa yli 215 euron vähennystä tilipussissa kuukautta kohti.

”Tämä on kova isku henkilökunnalle, erityisesti osa-aikaisille työntekijöille. Heille lisä on tärkeä korvaamaan sitä, että he eivät saa enempää työtunteja”, sanoo Jannika Fahlander Handels-liitosta.

Provision kokonaissumma on ollut 0,86 prosenttia myymälän arvonlisäverottomasta myynnistä. Elokuun alussa se laskee 0,25 prosenttiin. Lisiä saavat vähintään kuusi kuukautta talossa töissä olleet.

Liitto neuvotteli Kappahlin kanssa asiasta, mutta yhtiön kanta ei muuttunut. Neuvottelun seurauksena lisän leikkaus tapahtuu kuitenkin vähitellen, ei kerralla.

Ammattiliitolla ei ole mahdollisuuksia riitauttaa asiaa, koska kyseessä on ollut yhtiön maksama lisä, ei työehtosopimuksen määräys.

Kappahl sanoo, että provisio ei ole tavanomaista vähittäiskaupassa eikä sitä makseta muissa maissa, joissa Kappahl toimii. Leikkauksenkin jälkeen lisä tulee työehtosopimuksen tason päälle, yhtiö sanoo.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat