07.04.2017 klo 16.13

Käräjäoikeus: muilutuksella saatu sopimus on pätemätön

Ritva Ketola allekirjoitti esimiehen autossa vastentahtoisesti paperin, jonka sisältöä hän ei ollut ymmärtänyt. Kuva: Akseli Muraja

SOL Henkilöstöpalvelut joutui vastuuseen painostettuaan työntekijää allekirjoittamaan työsuhteen päättämissopimuksen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tänään antamassaan tuomiossa vahvistanut, että SOL Henkilöstöpalvelujen ja sen entisen myyntipäällikön Ritva Ketolan välillä solmittu sopimus työsuhteen päättämisestä on pätemätön. Päätökseen vaikutti sekä olosuhteet, joissa sopimus syntyi, että työntekijän painostaminen. Tuomion mukaan työnantaja siis päätti työsuhteen yksipuolisesti työntekijän terveydentilan perusteella, mikä rikkoo yhdenvertaisuuslakia.

Kuopiolainen Ketola allekirjoitti työsuhteensa päättämistä koskevan sopimuksen kaksi ja puoli vuotta sitten oudoissa olosuhteissa. Selkäsairaudesta kärsinyt myyntipäällikkö oli palaamassa töihin yhteensä neljän kuukauden sairauslomalta, kun ensimmäisen työpäivän aamuna hän sai esimieheltään puhelun. Esimies pyysi Ketolaa jättämään auton työpaikan pihaan ja siirtymään suoraan esimiehen autoon. Ketola ymmärsi, että esimies halusi käydä läpi joitakin työasioita. Nainen kyyditsikin alaisensa ulos kaupungista Nesteen huoltamon parkkipaikalle ja käski siellä Ketolaa allekirjoittamaan paperin, sen sisältöä tarkemmin selittämättä. Ketola kieltäytyi, esimies jatkoi painostusta ja soitteli välillä toimitusjohtajalle. Tunnin verran vastusteltuaan itkevä ja järkyttynyt Ketola kirjoitti nimensä sopimukseen ja luuli näin saaneensa potkut. Paperi oli kuitenkin työsuhteen päättämistä koskeva sopimus työnantaja ja työntekijän välillä.

Ketola otti yhteyttä PAMiin ja sai oikeusavun. Pam-lehti uutisoi tapauksesta kuukausi sitten, heti oikeuskäsittelyn jälkeen. Ketolaa käräjäoikeudessa edustanut PAMin lakimies Sanna Mannonen totesi tuolloin lähtevänsä siitä, että painostuksen alla allekirjoitettu sopimus ei ole pätevä. Mannonen on käräjäoikeuden tuomioon erittäin tyytyväinen.

– Nyt käräjäoikeus vahvisti meidän kantamme ja yksiselitteisesti tuomitsi tavan, jolla työnantaja sai Ketolan allekirjoittamaan sopimuksen.

Käräjäoikeuden mielestä työnantajan menettely täyttää laissa määritellyn pätemättömyysperusteen. Tuomiossa sanotaan, että ”sopimus on työnantajan toimesta tehty sellaisissa olosuhteissa, että niistä tietoisen on kunnian vastaista ja arvotonta vedota oikeustoimeen”.

– Oikeus on katsonut, että näin solmittu sopimus ei sido osapuolia ja että työsuhteen päättäminen ei ollut laillinen. Lisäksi se totesi, että SOLin on maksettava työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä, koska työntekijää on syrjitty sairauden takia, Mannonen toteaa.

Hän tähdentää, että työsopimuslaki kieltää työsuhteen irtisanomisen sairauden perusteella, ellei se olennaisesti ja pitkän aikaa ole vähentänyt työkykyä. SOL perusteli irtisanomista sillä, että Ketolalle oli maksettu perusteettomasti palkkaa sairausloman aikana. SOLin mukaan vahinko johtui siitä, että Ketola ei ollut toimittanut palkanlaskentaan lääkärintodistuksia sairausloman jatkumisesta ja oli siis toiminut vilpillisesti. Oikeus uskoi Ketolaa, joka kertoi luulleensa, että sairaudesta esimiehelle ilmoittaminen riittää ja lääkärintodistukset toimitetaan Kelaan, kun työnantajan palkanmaksuvelvollisuus oli loppunut. Selkävaivat olivat vieneet hänet sairaalahoitoon, eikä hän vahvojen kipulääkkeiden vaikutuksen alaisena ollut tarkkaillut pankkitiliään.

Pam-lehti tavoitti Ritva Ketolan, joka oli juuri aloittelemassa vuoroa nykyisessä työpaikassaan.

– Prosessi on ollut pitkä ja raskas. Asia on ollut mielessä päivittäin, ja tunteet ja odotukset ovat vaihdelleet, Ketola huoahtaa puhelimessa.

– Nyt on hirvittävän helpottunut olo.

SOL Henkilöstöpalvelut voi viikon kuluessa ilmoittaa tyytymättömyyttään tuomioon. Mikäli yhtiö näin tekee, sillä on vielä kuukausi aikaa valittaa asiasta hovioikeuteen. Mikäli tuomio saa lainvoiman, SOL Henkilöstöpalvelut maksaa Ketolalle vahingonkorvauksena 13 800 euroa, irtisanomisajan palkan yhdeltä kuukaudelta eli 2850 euroa sekä yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 7000 euroa. Lisäksi SOLin maksettaviksi tulevat yli 11 000 euron oikeudenkäyntikulut sekä Työttömyysvakuutusrahastolle 9000 euroa.

Lue aiheesta aiemmin: Pam-lehti 3/2017

Teksti: Sini Saaritsa

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle