06.08.2015 klo 15.38

Kesäduunarineuvoja on auttanut jo satoja

Jäätelönmyynti on takunnut viileänä kesänä. Palkka on kuitenkin maksettava, vaikka kylmyys sulkisi kioskin. Kuva: iStockphoto

Moni kesätyöpaikan saanut nuori on soittanut palkansaajakeskusjärjestöjen yhteiselle kesäduunarineuvojalle Rina Knapelle. Hänen mukaansa kesätyöläisiä kiinnostavat työehdot, joilla heidän pitäisi hommia paiskia.

Rina Knapelle on tullut tänä kesänä jo lähes 300 soittoa. Palkoista on kyselty paljon, mutta myös työajat, sunnuntaikorvaukset ja lomaraha kiinnostavat nuoria työntekijöitä.

– Kesäkuussa kyseltiin aika paljon siitä, voiko työvuoron peruuttaa huonon sään, esimerkiksi sateen takia, Knape kertoo.

Aluehallintovirastojen (AVI) mukaan vuoroja ei voi perua.

– Aiempien kesien tarkastuksissa on löydetty työvuorojen muutoksia, joissa viileällä säällä oli peruttu sovittuja töitä ja helteellä teetetty ylipitkiä päiviä. Näin ei voi toimia, kertoi tarkastaja Tomi Lappalainen Itä-Suomen AVIsta UP-uutispalvelulle kesäkuun alussa.

Knapen mielestä nuoren kesätyöntekijän palkkaaminen on sijoitus tulevaisuuteen. Helsingin Sanomien kolumnissaan hän ihmettelee, miksi nuoret on julkisuudessa esitetty laiskoina ja osaamattomina nahjuksina, jotka pyytävät liikaa palkkaa eivätkä ole kiinnostuneita tekemään töitä.

Kesäduunari-infoon tulleiden puheluiden perusteella Knape arvioi, että nuoret ovat valistuneita ja etsivät aktiivisesti töitä ja tietoa.

Knapen mukaan suurella osalla nuorista on enemmän intoa työn tekemiseen kuin työnantajalla on tarjota työtunteja.

– Siitä ei ole pitkä aika, kun joku nuori kertoi, miten hän oli lähettänyt parisataa työhakemusta ilman, että sai töitä, Knape totesi kolumnissaan.

Hänen mielestään nuoren kesätyöntekijän palkkaaminen olisi sijoitus tulevaisuuteen.

– Ensimmäinen kesätyöpaikka voi johtaa siihen, että nuori kouluttautuu alalle. Työnantaja voi vaikuttaa osaavien työntekijöiden löytymiseen tulevaisuudessakin.

Teksti: UP/Mika Peltonen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle