Uutinen - 15.10.2015 klo 10.21

Konservatiiviministeri: Kauppojen pitkä aukiolo lopettaa surkeat sunnuntaipäivät

Kauppojen vapaata sunnuntaiaukioloa vaativa Britannian konservatiiviministeri perustelee esitystä sillä, että sunnuntait ovat muutoin tylsiä. ”Hanki elämä”, kommentoi myyjien ammattiliiton pääsihteeri.

Britannian konservatiivihallitus suunnittelee vapauttavansa kauppojen aukiolon sunnuntaisin. Myyjien liitto Usdaw puoltaa nykykäytäntöä. Nyt isot kaupat voivat olla auki kuusi tuntia sunnuntaisin ja pienet vapaasti.

”Sunnuntait ovat arvokkaita jäsenillemme ja he ovat menettämässä ne muutamat tunnit, jotka he voisivat viettää perheensä kanssa... Ne ovat liian arvokkaita ollakseen tylsiä, kuten ministeri sanoi”, pääsihteeri John Hannett korostaa.

”Sunnuntaisin katsotaan kun lapset pelaavat jalkapalloa, tavataan vanhoja sukulaisia, syödään perheen kanssa tai tehdään monia muita yhteisöllisiä, uskonnollisia tai perheaktivitetteja.”

Konservatiivinen elinkeinoministeri Anna Soubry puolusti esitystä parlamentissa muistelemalla lapsuutensa surkeita sunnuntaipäiviä. ”Nyt sunnuntait ovat loistavia päiviä. Voit yhä pitää perhe-elämän, mutta myös käydä ostoksilla.”

Ammattiliitto teki kyselyn 10 000 jäsenelleen sunnuntain aukiolojen vapauttamisesta. Suurissa kaupoissa työskentelevistä 91 prosenttia vastusti pidennettyjä sunnuntain aukioloaikoja.

Keskeinen syy oli pidennetyn työajan kielteinen vaikutus perhe-elämään. Moni kertoi sunnuntain olevan ainoa aika perheen yhteiselle aterialle tai lasten auttamiselle läksyjen teossa.

Sama kysely paljasti, että yli 60:ta prosenttia myyjistä on painostettu työskentelemään pidempään epämukavina aikoina. Kuusi prosenttia vastanneista sanoi pidemmän sunnuntaityön sopivan heille.

Liitto korostaa, että pikkukauppojen omistajat eivät halua hekään uutta lakia. Suuret kauppaketjut saattavat jyrätä pienyrittäjät alleen.

Nykyinen laki on hieno brittiläinen kompromissi, joka on toiminut 20 vuoden ajan, John Hannett sanoo.

”Se antaa kaikille hiukan sitä, mitä he haluavat. Kauppiaat voivat myydä, asiakkaat voivat ostaa ja henkilökunta saa työtä. Samalla sunnuntai säilyy erityisenä ja erilaisena kuin muut päivät ja kauppojen työntekijät voivat viettää hiukan aikaa perheensä kanssa.”

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat