23.01.2015 klo 12.38

Korkein oikeus: Palkanalennuksesta kieltäytyneen irtisanominen oli laiton

Työntekijän palkka huononi kilpailutuksen jälkeen. Hän ei hyväksynyt huononnusta ja sai potkut. Kuva: iStockPhoto

ISS Palveluilla ei ollut korkeimman oikeuden päätöksen mukaan laillista syytä irtisanoa työntekijää, joka ei suostunut palkanalennukseen.

ISS Palvelut irtisanoi postinkäsittelijän, kun tämä ei suostunut jatkamaan vanhaa työtään huonommalla palkalla. Palkka pieneni sen jälkeen, kun hänen työyksikkönsä palvelusopimuksen toimeksiantaja irtisanoi sopimuksen, mutta solmi uuden sopimuksen kilpailutuksen jälkeen. Uusi palvelusopimus oli hiukan suppeampi ja hinnaltaan halvempi. Työtehtävien muutokset eivät kuitenkaan vähentäneet tarjolla ollutta työtä.

Työnantajan mielestä palkkaa oli oikeus alentaa, koska työ oli vähentynyt kyseisessä yksikössä. Eri oikeusasteet olivat toista mieltä. Yksikkö ei ollut itsenäinen taloudellinen tai hallinnollinen osa ISS:ää, eikä suuryhtiön tasolla ollut taloudellista syytä alentaa palkkaa. Siksi ISS:llä ei ollut tuotannollisia, taloudellisia tai työn vähenemiseen perustuvia syitä irtisanoa työntekijää, kun tämä ei palkanalennukseen suostunut.

Asiasta antoi päätöksen ensin käräjäoikeus, sitten hovioikeus, ja ISS:n valituksen jälkeen myös korkein oikeus, jonka päätös on lopullinen.

Asiaa työntekijän puolesta ajanut PAMin lakimies Arja Pohjola pitää korkeimman oikeuden tuomiota erittäin merkittävänä. ”Jos lopputulos olisi ollut toinen, sitä olisi jatkossa voitu käyttää oikeutuksena alentaa työntekijöiden palkkoja kilpailutuksessa”, Pohjola sanoo.

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle