Toimeentulo - 15.03.2021 klo 10.39

Koronasulku syöksee ravintolatyöntekijän ahdinkoon – ”On yhteiskunnan velvollisuus helpottaa tilannetta”

Keskiverto ravintolatyöntekijän tulot tippuvat kolmanneksella, kun lomautus alkaa. Käteen jää tonni, jolla pitäisi pärjätä. Tulot ovat laskeneet jo vuoden ajan ja ahdinko syventynyt. Rajoitukset jatkuvat ja siksi alan työntekijöiden tilannetta on helpotettava, Palvelualojen ammattiliiton PAMIn puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii kolmen eri ehdotuksen voimin.

Ravintola-alan kokoaikaisen työntekijän keskipalkka viime vuonna oli 2021 euroa kuukaudessa. Ansioturvaa saavan kokonaan työttömäksi tai lomautetuksi joutuvan bruttotulot romahtavat kolmanneksella 1269 euroon kuukaudessa. Verojen jälkeen siitä jää käteen noin tonni, 1043 euroa. Pelkät asumiskulut haukkaavat tuosta jo valtaosan. Moni on ollut alunperin osa-aikainen työntekijä, jolloin tulot ovat vielä pienemmät.

”Koronaepidemian torjuntatoimet ovat vieneet ravintola-alan työntekijät todella tukalaan tilanteeseen. Erilaiset rajoitukset ovat jo yli vuoden heikentäneet heidän työllisyyttään ja toimeentuloaan.  Eivät he voi olla velvollisia kantamaan yksin tätä taakkaa. On yhteiskunnan velvollisuus helpottaa heidän tilannettaan”, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

”Lomautettuna ja työttömänä. Kaikesta mahdollisesta on joutunut luopumaan. Monesti miettii kuollako nälkään vai koronaan”, kuului yhden ravintola-alan työntekijän kuvaus tilanteestaan avovastauksessa PAMIn maaliskuun alussa tekemässä kyselyssä.

 

Nyt monella työntekijällä on alkamassa uusia lomautus- ja työttömyysjaksoja. Vielä viime vuoden puolella väliaikaisten työttömyysturvamuutosten myötä työttömyyspäivärahakausi alkoi heti. Nyt päivärahassa on viiden päivän omavastuu. Niiltä päiviltä työntekijä ei saa päivärahaa.

”Tämä on nykytilanteessa kerta kaikkiaan kohtuutonta. Valtio määrää meidän kaikkien yhteisen edun nimissä ravintolat suljettavaksi. Sen vuoksi työntekijöitä lomautetaan, mutta he jäävät viideksi päiväksi tuloitta. Omavastuu on poistettava koronaepidemian ajaksi”, Rönni-Sällinen vaatii.

”Juuri tänään allekirjoitin jo viidennen lomautuslapun. Alkoi just näyttään siltä, että saisi rästilaskut maksettua ja pääsisi normirytmiin, niin taas lomautus”, kertoi toinen työntekijä nykytilanteesta.

Matalapalkkaisten työntekijöiden taloudelliset puskurit ovat pieniä ja työttömyyden aiheuttama romahdus tuloissa suuri. Nyt viimeistään puskurit alkavat olla loppu, kun epidemia on jyllännyt vuoden verran.

”Vaadimme, että koronakriisin ja elinkeinotoiminnalle asetettujen rajoitustoimien johdosta lomautettujen ja irtisanottujen työntekijöiden työttömyysturvan tason tulisi olla vähintään 85—90 prosenttia sitä edeltäneestä palkasta. Nythän se on noin 60 prosenttia”, Rönni-Sällinen kertoo.

 

Näyttää selvältä, että jonkinlaisia rajoituksia on odotettavissa myös sulun päätyttyä. Tilanteeseen olisi PAMin mielestä varauduttava niin, että yritykset voisivat niiden aikana pitää kiinni työntekijöistään.

”Olisi välittömästi käynnistettävä palkanmaksutuen valmistelu. Tuki toteutettaisiin yritysten palkanmaksujärjestelmien kautta. Tällaiset tuet ovat käytössä koronaepidemian vuoksi esimerkiksi Tanskassa ja Australiassa. Tuki varmistaisi työsuhteiden jatkuvuuden ja näin toimialan nopeamman toipumisen, kun rajoituksista pystytään luopumaan. ”, Rönni-Sällinen linjaa.

Ratkaisu vähentäisi myös valtion kokonaismenoja, kun työntekijöitä ei jouduttaisi lomauttamaan ja näin he eivät joutuisi turvautumaan työttömyysturvaan eivätkä asumis- ja toimeentulotukeen.

”Suhteellisuuden tajua ja ajan tasalle siirtymistä kiitos, edes väliaikaisilla muutoksilla, jotka kestävät tasan tarkalleen niin kauan kun voidaan todistaa palvelualojen ihmismassojen työllistyneen uudelleen ja vakaasti. Ei parin kk armonaikoja siihen ja tähän asetukseen, kun maailman tilanne on ja pysyy, ja mikään työllistyminen ei ole itsestä kiinni”, kuuluu yhden kyselyn vastanneen ajatukset. 

 Muistio PAMIn ehdotuksista

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
avoinna maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme