Yhteiskunta - 17.02.2021 klo 13.06

”Kuinka rahat riittävät?”

Tampereella 9 vuotta asunut Johanna Visulaaka aikoo äänestää kevään kuntavaaleissa.

Ärrän tiskin takana aistii ja kuulee, mitä tamperelaiset ajattelevat. Johanna Visulaakan mielestä palveluiden hinnat jatkavat nousuaan. Pahimmillaan se voi estää mahdollisuuden harrastukseen.

9 vuotta. Sen aikaa Johanna Visulaaka, 36, on ollut töissä samassa R-kioskissa Tampereella. Työpaikkana ärrä oli tullut tutuksi jo aiemmin Hämeenlinnassa, mutta muutto Tampereelle muutto tuli ajankohtaiseksi parisuhteen myötä. Sisäinen siirto saman ketjun kioskiin uudelle paikkakunnalle onnistui helposti.

”Muuttaminen oli helpompaa, kun työpaikka oli tiedossa, se oli onni”, Visulaaka kertoo.

”Aloitin ensin myyjänä ja nyt olen esimies. Minulla on pisin kokemus ja sen myötä tiedän, mitä tuotteita kioskissamme menee ja mitä ei. Vastaan tilauksista ja siitä, että tavaraa riittää,” Visulaaka kertoo.

Kaupan alalla hän on työskennellyt 15 vuotta, joista R-kioskeilla 12.

”Asiakastyö on mun juttu, höpöttelijä kun olen itsekin. Parasta kioskilla ovat asiakkaat ja vakkarit. Heidän kanssaan tulee juteltua enemmän. Osa on hyviäkin tuttuja ja he saattavat kysyä lapsenkin kuulumisia”, Visulaaka kertoo hymyillen.

Muuttaminen paikkakunnalta toiselle ei ole ollut Visulaakalle outoa. Hämeenlinnan lisäksi hän on asunut myös Keski-Suomessa. Tänään Visulaakan kanssa on tarkoitus puhua siitä, miltä oma asuinkaupunki Tampere palveluineen näyttäytyy asukkaalle.

Kunnat vastaavat kaupunkisuunnittelusta ja maankäytöstä. Läheltä kotia löytyvät ulkoilualueet ja leikkipuistot ovat tärkeitä perheelliselle. Kuva: Annina Mannila

Äänioikeus ahkerassa käytössä


Visulaaka asuu perheineen kerrostalossa Amurin kaupunginosassa aivan Tampereen keskustan tuntumassa. Työmatkan hän taittaa kävellen keskustan toiselle laidalle Rautatieaseman kupeeseen.

Julkista liikennettä Visulaaka ei juurikaan käytä. Kun liikkuu kävellen, katujen kunnossapitoon tulee kiinnitettyä enemmän huomiota. Sekä julkisesta liikenteestä kuin katujen kunnossapidosta vastaavat isoilta osin kunnat.

”Keväisin hiekoitussoran poisto saisi olla tehokkaampaa. Olen allergikko ja välillä ihmetyttää, miksi katuja ei siivota nopeammin?”

Sekä julkisesta liikenteestä kuin katujen kunnossapidosta vastaavat isoilta osin kunnat. Kuva: Annina Mannila


Visulaakan mielestä Tampere on ihan kiva kotikaupunki, etenkin kesällä. Hän on mielissään läheltä löytyvistä liikunta- ja viheralueista ja arvostaa perheellisenä laadukkaita leikkipuistoja. Keskustassa tarjolla olevia kulttuuritapahtumissa voi viettää aikaa katsellen ja kävellen.

"Teen paljon vaalikoneita ja vertailen ehdokkaan vastauksia omiini."

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Niiden sanotaan olevan ihmisen arjen kannalta tärkeimmät vaalit. Kun on kyse koulutuksesta tai päiväkodeista, kulttuuritoiminnasta, kirjastoista tai kaupunkisuunnittelusta, kunnat vastaavat niiden toiminnasta.

Johanna Visulaaka kertoo, että on äänestänyt aina – kaikissa vaaleissa. Niin hän aikoo tehdä nytkin.

"Nykyään katson aiempaa enemmän, mitä arvoja ehdokas ajaa. Teen paljon vaalikoneita ja vertailen ehdokkaan vastauksia omiini."

 

Hinnalla on harrastuksissa väliä


Kunnat päättävät itse useista palvelu- ja asiakasmaksuista. Ne osuvat usein Visulaakan perheen kukkarolle. Perheen yhteinen harrastus on uinti. Lähin uimahalli löytyykin vain 100 metrin päästä kotiovelta.Joukkoliikenteen matkakortilla uimahallilipun voi ostaa Tampereella edullisemmalla hinnalla. Kuva: Annina Mannila

Jotta perheen uintikerrat tulisivat edullisemmiksi, he ostavat lipun joukkoliikenteen matkakortilla. Silloin Tampereella uimahallissa aikuisen kertalipun hinta tippuu 7,20 eurosta 5,50 euroon.

”Uiminen on hintavaa. Lisäksi minusta on outoa, että pienestä lapsesta pitää maksaa. Raja voisi mennä kouluikäisissä. Ei ne pienet yksin uimaan mene, vaan vanhemman kanssa”, Visulaaka pohtii.

”Monilla harrastamismahdollisuuksiin vaikuttaa se, paljonko niistä joutuu maksamaan. Tuntuu, että hinnat nousevat koko ajan. Maksuista voi jäädä kiinni osallistuuko vai ei.

Visulaaka harrastaa itse kutomista, lukemista ja lenkkeilyä. Lapsi käy kerran viikossa jumpassa.

”Kun olemme etsineet harrastuksia, olemme verranneet hintoja. Niissä on eroja. Tuntuu, että mitä lähempänä keskustaa jokin harrastus on, sitä isompi on sen hinta”.

Vuorotyöt haastavat lapsen hoitoa
 

Päiväkotien aukioloajoilla on merkitystä työn ja perhe-elämän yhteensovitamisessa. Kuva: Annina Mannila

120 euroa on summa, joka menee joka kuukausi kuusivuotiaan Enni-tyttären hoitomaksuihin. Esikoulua käyvä Enni tarvitsee hoitoa 3-4,5 tuntia per päivä. Päiväkodille on tarvetta aamuisin ennen esikoulun alkua ja iltapäivisin sen jälkeen.

Visulaaka tekee nelipäiväistä työviikkoa. Säännöllisiä vapaapäiviä ei ole. Palattuaan tyttären syntymän jälkeen takaisin töihin, hän on tehnyt pääsääntöisesti aamuvuoroa. Se sopii parhaiten perheelle.

Vuosien aikana esimiesten kanssa on pystynyt sopimaan työvuoroista. Tarvittaessa avomies on ehtinyt omista töistä kotiin hoitamaan lasta Visulaakan lähtiessä iltavuoroon töihin. Visulaaka kertoo, että silloin tehtiin ”läpsystä vaihdot”.

”Olemme onnistuneet järjestelemään asiat niin, että Enni on ollut osapäivähoidossa ja hoitopäiviä on ollut vain 10 kuukaudessa. Sekin on tuonut vähän säästöä, koska hoitomaksut ovat kuitenkin aina olleet korkeimmassa maksuluokassa.”

Visulaaka on huomannut, että Tampereella päiväkodit ovat täynnä ja niitä ei ole tarpeeksi keskustassa. Kun tytär aloitti päiväkodissa, perhe ei saanut heti haluamaansa hoitopaikkaa, se onnistui siirron myötä.

” Vuoropäivähoitoa ei myöskään ole helposti saatavilla. En tiedä miten meille olisi käynyt, jos Ennin olisi pitänyt olla iltoja ja viikonloppujakin hoidossa,” Visulaaka pohtii jälkikäteen. 

Ensi syksynä Ennillä alkaa koulu. Tampereella on päätetty, että 1-2. vuosiluokkien oppilaille voidaan myöntää paikka aamu- ja iltapäivätoimintaan, jos siihen on välttämätön syy. 

”Tarvitsemme työvuorojen vuoksi Ennille hoitoa aamuisin jo kello 7 lähtien. Nyt odotamme vastausta siitä, miten asiat hoituvat, kun Enni aloittaa koulun."

 

Lääkärille pitäisi päästä helpommin

20,25 on kunnallisveroprosentti Tampereella. Sitä maksetaan ansiotuloista ja kunnallisveron osuus tulosta nousee ansioiden kasvaessa.Johanna Visulaaka on ollut töissä R-kioskilla 12 vuotta, joista Tampereella viimeiset 9 vuotta. Kuva: Annina Mannila

Visulaaka pohtii hetken, kun miettii, mitä vastinetta hän kokee saavansa maksamilleen veroille.

”Koulusta ja esikoulusta ei tarvitse maksaa. Se on hyvä. Myös neuvolapalvelut ovat maksuttomia, samoin kuin pienen lapsen terveyspalvelut ja hammaslääkärit. Se on takaisinpäin.”

Entäpä ne aikuisten terveyspalvelut, millaisia kokemuksia niistä tamperelaisella on?

”Vaihdoimme lähiterveyskeskuksen toiseen. Oman osoitteen mukainen terveyskeskus oli huono, emmekä saaneet sieltä sellaista palvelua kuin toivoimme. Miehellä on työterveys, minulla ei, joten minun on tarvittaessa haettava terveyskeskuksesta sairauslomatodistus työnantajalle. Niissä tilanteissa olen saanut asiat hoidettua helposti. Kynnys on kuitenkin korkealla lähteä pelkän flunssan takia lääkäriin”.

”Yhden kerran olen joutunut käymään päivystyksessä. Se harmitti, kun joutui pitkään odottamaan hoitoa kipeänä. Huonoa on myös se, ettei lääkärille pääse enää suoraan vaan ensin terveydenhoitajalle. Vaikka lääkärille pyytäisi, ei välttämättä pääse”.

Töissä Visulaaka kuulee paljon asioita. Politiikkaakin välillä. Ratikka on ollut viime vuosina useiden asiakkaiden puheenaiheena Tampereella.

”Kaupunkia rakennetaan koko ajan. Kuka hankkeet rahoittaa ja miten rahat riittävät?", Visulaaka miettii. 

Hänen mielestään olisi tärkeää, että ne, jotka maksavat palveluista, myös saisivat laadukkaita palveluita.

”Ja pitäisi huolehtia myös siitä, että rahat riittävät. Itse toivon, että kevään kuluessa vaaliehdokkaat kertoisivat, mitä olisivat valmiita tekemään ja mitä palveluita he ajavat esimerkiksi vähävaraisille.”

 


Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Moni kunnissa tehtävä päätös vaikuttaa suoraan siihen, kuinka ihmisen elämä sujuu. Lue lisää kuntavaaleista www.pam.fi/kuntavaalit

Johanna Visulaaka
Ikä: 36
Työ: esimies R-Kioskissa
Asuinpaikka: Tampere
Perhe: Avomies ja 6-vuotias tytär
Harrastukset: kutominen, lukeminen ja kävely

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle