Työttömyys - 09.04.2021 klo 08.20

Kutsua työhaastatteluihin ei kuulunut– Sirpa Airaksinen ei tyytynyt enää odottamaan vaan muutti työnhakuaan

”Epätoivo voi iskeä työnhaussa, mutta minä olen luottanut itseeni. Tiedän, että kun saan vaihteen päälle, rupeaa tapahtumaan”, Sirpa Airaksinen sanoo. Kuva: Marjaana Malkamäki

Korona käänsi vuosi sitten maaliskuussa työttömien työnhakijoiden määrän korkealle, ja lukemat ovat korkealla edelleen. Kahvilatyönsä 54-vuotiaana menettänyt Sirpa Airaksinen ei menettänyt uskoaan löytää uusi työpaikka.

Sirpa Airaksisen vuokratyöt Tampereella  sairaalan kahviloissa päättyivät viime vuoden maaliskuussa. Ravintoloita ja kahviloita suljettiin silloin, kuten nyt vuotta myöhemminkin koronan rajoituksissa.  Hän oli 54-vuotias ja ehtinyt olla tässä työssä 7–8 kuukautta,

”Valitettavasti kaikki meidät vuokratyöntekijät laitettiin sieltä pois”, Airaksinen kertoo.

Airaksinen ilmoittautui TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Hän ei ollut ainoa. Maaliskuussa 2020 työttömien työnhakijoiden määrä oli Suomessa jyrkässä nousussa, kun väkeä lomautettiin ja irtisanottiin.

Iso pudotus peruspäivärahalle

Työ- ja elinkeinoministeriön TEMin työolobarometri selvitti suomalaisten uskomuksia työllistymismahdollisuuksiinsa, mikäli joutuisivat työttömiksi. Luottamus työpaikan löytämiseen laski jonkin verran koronavuonna 2020 vuotta aiempaan verrattuna, mutta etenkin ikääntyneemmät kokivat epävarmuutta.

Airaksiselle oli karttunut elämänkokemusta, mutta ei ollut ihan helppoa lähteä etsimään työpaikkaa keski-iän paremmalla puolella.

”Epätoivo voi iskeä työnhaussa, mutta minä olen luottanut itseeni”, Airaksinen pohtii.

Airaksinen asuu Pirkanmaalla. Alueella oli silloin ja on edelleen ylitarjontaa ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä, kertoo puolestaan TEMin ammattibarometri.

 ”Ilkeää aikaa ravintola-alalla koko maassa!” puuskahtaa Airaksinen.

Muualla päin Suomea asuvan tyttären työt baarissa ensin vähenivät ja sitten hänet lomautettiin kokonaan. Nyt alkuvuonna tytär joutui ansiosidonnaiselta Kelan peruspäivärahalle.  Airaksisella itsellään kävi toimeentulon suhteen huono tuuri, sillä ansiosidonnaiseen vaadittava työssäoloehto jäi todella pienestä vajaaksi. Se harmitti siinä kohtaa paljon.

”Palkansaajasta peruspäivärahalle tipahtaminen on iso pudotus.”

Sirpa Airaksisen aktiivinen työnhaku tuotti tuloksen. Hänet on kuvattu uuden työpaikkansa pihalla. Kuva: Marjaana Malkamäki

Hän päätti ensin hengähtää ja mietti myös, uskaltaako terveysongelmiensa vuoksi mennäkään asiakaspalveluun tartuntavaaran aikana. Juuri ihmisten parissa työskentely tätä entistä parturikampaajayrittäjää kuitenkin eniten kiinnosti.

”Kesän kiikuttelin vapaalla, mutta sitten tuli olo, että jotain pitää keksiä. ”

”Ei se kotona oleminenkaan niin hääviä ole kuin luullaan. Tulee yksinäinen olo ja turhautuminen siinä neljän seinän sisällä pyöriessä. Töissä näet ihmisiä, se on kuitenkin erilaista”, Airaksinen sanoo suoraan tyyliinsä. Kolmen aikuisen lapsen äiti asuu koiransa kanssa kaksin Kangasalla.

Nyt loppuu iän korostaminen

Airaksinen ei lähettänyt satoja työhakemuksia vaan yhden kerrallaan, mutta vastassa oli aina hiljaisuus. Takaisin ei tullut edes sitä lyhyttä viestiä, että ”kiitos, mutta ei kiitos”.

Pandemiankin aikana on puhuttu työvoimapulasta väestön ikääntyessä, mutta Airaksinen kokee kohdanneensa ikärasismia. Kun sairaalan nuoremmat kahvilatyöntekijät tuntuivat pääsevän häntä helpommin uuden työn syrjään kiinni, hän otti työnhakuun uuden vaihteen. Nyt loppuisi turha iän korostaminen:

”Jätin sitten kylmän viileästi syntymävuoden pois työhakemuksista. Laitoin vain valokuvan ja ajattelin, että katsokoon siitä, miellyttääkö naama.”

Ja niin hän sai kuin saikin kutsun työpaikkahaastatteluun Hämeenkyröön.

Airaksisen oma aktiivisuus ratkaisi lopulta sen, että hän aloitti elokuun alkupuolella uudessa vakituisessa työpaikassa, ei kuitenkaan Hämeenkyrössä vaan Tampereella.   

Hän ajeli Hämeenkyrön työpaikkahaastattelusta kotiin päin, kun päätti vielä koukata toisen työpaikan kautta, jonne ei ollut edes työhakemusta lähettänyt. Hän tiesi, että Kaukajärven Sauna haki kioskimyyjää.

”Soitin matkalta ja kysyin, että saanko tulla käymään. Ajattelin, ettei se ota jos ei annakaan. ”

”Tapasin saunan työntekijän, ja meillä jutut napsahtivat tosi hyvin yksiin. Laitoin vielä jälkikäteen hakemuksen, kun tämä Mari sanoi, ettei hän tätä yksinään päätä.”

Kahvilatyöhön kouluttautunut Sirpa Airaksinen myy Kaukajärven Saunan kioskilla saunojille liput, kahvit ja makkarat. Hän myös pesee saunat. Kuva: Marianne Malkamäki

Myös Hämeenkyrön paikkaan hän olisi päässyt, mutta työmatka olisi ollut turhan pitkä. Kaukajärven Sauna on Tampereella sopivan matkan päässä Kangasalaa.  

”Työllistyminen tuntui lottovoitolta. Mistä tämän ikäinen saa vakituisen ja kokoaikaisen työn vain naamaansa näyttämällä? ”

Airaksinen miettii, että olisikohan hän edes saanut haettua pois vuokratyöstä, ellei korona olisi pakottanut. Korona luo silti edelleen varjoa työhön. Lomautusvaroitukset on annettu siltä varalta, että alueen yleiset saunat olisi suljettava määräajaksi.

”Menemme viikko kerrallaan.”

Työttömyysturvaa ei tule heikentää

Huhtikuun budjettiriihessä maan hallituksen odotetaan esittävän keinoja työllistymisen lisäämiseksi– ehkä myös työttömyysturvaa heikentämällä, mitä työntekijäpuoli on vastustanut.  Airaksisella on tähän oma näkemyksensä:

”En näe mitään mieltä siinä, että työttömyysturvaa heikennettäisiin. On väärin rangaista työtä haluavia. Työttömän toimeentulo pitää turvata.”

Helmikuussa 2021 työttömiä työnhakijoita oli 327 100, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus. Heidän määränsä väheni tammikuusta 5700:lla, mutta on yhä 79 000 enemmän kuin helmikuussa 2020, jolloin korona ei vielä tuntunut taloudessa. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin helmikuun 2021 aikana 5 100 enemmän kuin  vuoden 2020 helmikuussa.

Airaksinen tietää, että hän joutuu taas ilmoittautumaan TE-toimistoon, mikäli tautitilanne sittenkin vielä heikkenee ja lomautus astuu voimaan. Mieluummin hän on työssä.

 

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle