02.03.2016 klo 09.07

Lentokentän työntekijät menettivät työnsä salaisten syytteiden vuoksi Sveitsissä

Sveitsiläinen ammattiliitto VPOD vaatii selvitystä Geneven lentokentän noin 30 työntekijän kohtalosta. Heiltä evättiin vuoden alusta pääsy työhönsä ”turvallisuussyistä” ilman tietoa päätöksen syistä.

”Kulkuluvassanne on pulma”, kerrottiin kentällä työhönsä saapuneelle 24-vuotiaalle ranskalaiselle laukkujen käsittelijälle. Kaksi turvatyöntekijää käski häntä poistumaan ja tyhjentämään kaappinsa. Syyksi he sanoivat Neue Zürcher Zeitungin mukaan määräyksen ylhäältä.

Kaikkiaan noin 30 Geneven lentokentän työntekijältä otettiin pois kulkulupa työpaikalleen, raportoi Tribune de Genevé.

Lehden haastattelema 33-vuotias ranskalainen työntekijä kertoo olleensa työssään seitsemän vuotta ilman pulmia, mutta nyt häneltä vietiin kulkulupa syytä ilmoittamatta. Hänen esimiehensäkään ei tiennyt syytä.

Monet työntekijät ovat yrittäneet saada selville syitä erottamiseensa, mutta heille on kerrottu asiakirjojen olevan salaisia.

Ammattiliitto VPOD kertoo, että kaikki irtisanonut olivat miehiä ja useimmat noin 30-vuotiaita. Kahta sveitsiläistä lukuunottamatta he olivat Ranskan kansalaisia, joilla on arabialaiselta kuulostava nimi. Useat olivat vuokratyöyritys Adeccon palveluksessa.

VPOD-liiton edustaja Jamshid Pouranpir sanoi Tribune de Genevélle, että liitto ei halua sekaantua poliisin työhön ihmisten suojelemiseksi, mutta se katsoo asiaa työlakien kannalta. Erotetut menettivät kulkulupansa ilman oikeutta tulla kuulluksi.

VPOD tuomitsee tiukasti tämän hyökkäyksen. Se korostaa, että kyse oli potkuista ilman irtisanomisaikaa. Palkanmaksu loppui välittömästi kulkuluvan pois ottamiseen.

Liitto toimii työstään poistettujen oikeusturvan puolesta, mutta salailu päätöksen taustalla jatkuu.

VPOD edellyttää, että erotetuille kerrotaan mitkä nimenomaiset syyt johtivat heidän kulkulupansa lakkauttamiseen ja että heille maksetaan korvaus menetetystä palkasta.

Helmikuussa Geneven lentokentän turvatoimia on kiristetty entisestään, kertoo Tribune de Genevé.

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle