13.02.2014 klo 09.16

Lidl erotti ay-aktiivit Puolassa

Puolan Solidaarisuus-ammattiliiton edustaja arvelee Lidlin toimien lähtevän halusta lakkauttaa ay-toiminta.

Puolan Solidaarisuus-ammattiliiton puheenjohtaja Piotr Duda vetoaa, että kansalaiset eivät helmikuussa tekisi ostoksia Lidl-kaupoissa. Syynä on yhtiön toiminta järjestäytymistä vastaan ja ay-aktiivien erottaminen.

Liitto kutsuu tätä ensimmäiseksi toimeksi. Jollei yhtiön suhtautuminen ay-toimintaan muutu, muitakin protestitoimia voi olla luvassa.

Puolan Lidlin työntekijät järjestäytyivät Solidaarisuuteen viime vuoden alussa. Piotr Duda sanoo Kaliszin Nasemiasto-lehdelle, että yhtiö kuitenkin haittasi alusta asti ay-toimintaa, pyrki vähentämään liiton jäsenmäärää ja kieltäytyi dialogista.

Viime joulukuussa Lidl erotti yhtiön ammattiliiton kaksi johtajaa, Justyn Chrapowiczin sekä Artur Szuszkiewitzin. Virallinen syy oli asiakirjojen väärentäminen sekä laittomien lakkojen järjestäminen.

Viranomaiset pitivät erottamista laillisena, koska se ei heidän mukaansa liittynyt erotettujen ay-toimintaan. Liitto vie asian oikeuteen.

Chrapowicz sanoo Glos Wielopolski-lehdelle syytösten olevan perättömiä. Ennen erottamista ay-aktiivit pyrkivät neuvottelemaan yhtön sosiaalirahaston perustamisesta. Vastaus oli erottaminen. Chrapowicz neuvoo, että työnantajan tulisi mieluummin istua alas neuvottelemaan.

Lidlin edustaja Patrycja Kaminska ihmettelee liiton toimia. Kyse oli "moninkertaisesta asiakirjojen väärentämisestä. Uskomme, ettei Solidaarisuuskaan sietäisi lain rikkomista jäsentensä keskuudessa." Kaminska vakuuttaa yhtiön olevan avoin keskustelulle ay-järjestöjen kanssa, "vaikka ne edustavatkin vain muutamia 12 000 työntekijästämme".

Solidaarisuuden edustaja Marek Lewandowski arvelee Polska-lehdessä Lidlin toimien lähtevän halusta lakkauttaa ay-toiminta, josta paikallinen johto ei pidä. "Yhtiön kotimaassa Saksassa ay-aktiivien erottaminen ja julkinen taistelu laillista ammattiliittoa vastaan ei tulisi kyseeseen."

Heikki Jokinen

Teksti: Mirka Mäntylä

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle