Uutinen - 29.03.2016 klo 12.09

Lidlin sopimus nostaa palkkoja Espanjassa

Espanjan ammattiliittojen keskusjärjestöt CCOO ja UGT solmivat maaliskuussa Lidl-kauppaketjun ensimmäisen työehtosopimuksen maassa. Se nostaa vähimmäispalkan 7,5 eurosta tunnilta 8,5 euroon.

CCOO:n palvelualan sektori luonnehtii sopimusta alan parhaaksi. Kattava sopimus takaa muun muassa korotetun palkan sunnuntaipäiviltä, pyrkii nostamaan osa-aikaisten tuntimääriä sekä takaa joka viikko kahden päivän vapaan.

Nelivuotinen sopimus on voimassa maaliskuusta 2016 ja se koskee 11 000 työntekijää. Täysiaikaista 1 795 tunnin työvuotta tekevien uusi vuosipalkka on vähintään 15 257 euroa vuodessa.

UGT:n palvelualan liitto Smcugt laskee, että 62 prosenttia yhtiön työntekijöistä saa jatkossa enemmän palkkaa.

Sopimuksessa on useita yksityiskohtia. Se takaa palkan nousun vähintään puolella prosentilla, mutta korotus voi olla 1,5 prosenttia, mikäli tietyt tavoitteet täyttyvät.

La Vanguardia -lehti raportoi, että sopimus pyrkii työn ja perhe-elämän parempaan yhteensovittamiseen. Taattujen viikkovapaiden lisäksi se sallii entistä joustavamman työstä poissaolon lapsen sairauden vuoksi.

Lidl avasi ensimmäisen kauppansa Espanjassa vuonna 1994 ja sillä on nykyään maassa yli 530 kauppaa. Yhtiö laskee, että solmittu sopimus lisää sen palkkakuluja 14 miljoonalla eurolla.

Järjestöt ja Lidl ovat neuvotelleet hyvässä henegssä sopimuksen käytännön toteuttamisesta, UGT raportoi pääsiäisen alla. Sopimus tuo niin paljon muutoksia työaikoihin ja palkkoihin, että sen soveltaminen vaatii paljon lisäneuvotteluja.

UGT pitää sopimusta hyvänä ja näkee sen olevan esimerkki muille alan yrityksille. CCOO toivottaa sopimuksen lämpimästi tervetulleeksi, sillä se lisää työntekijöiden ostovoimaa, tekee työstä vakaampaa ja edistää työn kuormittavuuden vähenemistä.

Tehokas järjestäytyminen teki sopimuksen mahdolliseksi. CCOO ja UGT edustavat 84 prosenttia Lidlin työntekijöistä.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat