Uutinen - 30.10.2015 klo 16.00

Liiton kampanja auttoi: Lidl peruutti syrjivän palkkauksen Britanniassa

Myyjien ammattiliitto Usdaw taivutti Lidlin nostamaan palkkoja koko Britanniassa. Yhtiö oli korottamassa myyjistä osan palkkoja kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Irlannissa.

Usdaw tyrmistyi Lidlin ilmoituksesta nostaa palkkoja Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa, mutta ei Pohjois-Irlannissa. Liitto on kampanjoinut elämiseen riittävien palkkojen puolesta. Se on myös hankkinut viime aikoina aktiivisesti uusia jäseniä Lidlin myyjien joukosta.

Usdaw järjesti nopeasti toimintaa 600 Lidlin pohjois-irlantilaisen työntekijän puolesta. Yhtiön päätös herätti suurta huomiota, ja se joutui parin viikon sisään pyörtämään päätöksensä.

”Oli todellinen shokki kuulla palkankorotuksen pätevän muualla Britanniassa mutta ei Pohjois-Irlannissa. Se oli selvää syrjintää. Olemme iloisia siitä, että yhtiö kuunteli meitä ja perääntyi”, sanoo liiton Pohjois-Irlannin asiamies Michaela Lafferty.

Lidlin uusi tuntipalkka myyjille on 13 euroa hyvin kalliissa Lontoossa sekä 11,40 muualla Britanniassa.

Lafferty sanoo, että tapahtunut helpottaa liiton jäsenhankintakampanjaa Lidl-kaupoissa. Moni liittyy, koska on huolissaan työnantajan tavasta kohdella heitä. Lidl ei kuitenkaan Laffertyn mukaan tunnusta liittoa neuvotteluosapuoleksi, vaikka se on lähestynyt usein yhtiötä.

”Kehotan nyt yhtiötä saapumaan neuvottelupöytään kuulemaan, mitä asioita heidän työntekijöillään on. Jäsenemme Lidlissä lähestyvät meitä monin huolin, eikä vähiten, kuinka taata riittävä työtuntimäärä elannon hankkimiseksi. Samalla, kun toivotamme uuden tuntipalkan tervetulleeksi, se ei takaa elämiseen riittävää tuloa, ellei joka viikko saa tarvitsemaansa tuntimäärää.”

”Kuta pidempään yhtiö kieltäytyy tunnustamasta liittoa, sitä pidempään työntekijöiltä on evätty ääni työpaikallaan”, Michaela Lafferty sanoo.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat