17.06.2016 klo 10.05

Liitto neuvottelee isoja korvauksia työntekijöille Ruotsissa

Ruotsin hotelli- ja ravintolatyöntekijöiden liitto HRF neuvotteli viime vuonna jäsenilleen 1,7 miljoonaa euroa korvauksia muun muassa liian vähän maksetuista ylitöistä tai lomakorvauksista.

Yksi oikeutta saaneista oli tarjoilija Nikita Darforth. Hänelle liitto neuvotteli 4 850 euron korvauksen maksamatta jääneistä palkoista, Hotellrevyn-lehti kertoo.
Tarjoilijana työskennellyt Nikita Darforth huomasi, että hänen palkkansa ei tuntunut vastaavan työaikaa. Hän irtisanoutui ja otti yhteyttä liiton osaston asiamieheen.

”Hän huomasi, että pulma oli suurempi kuin tiesin. En saanut kokemustani vastaavaa palkkaa. He olivat tehneet kaksinkertaisen lounasvähennyksen sekä aamiaisvähennyksen. Ikävää kyllä, luulin myös, ettei minulla ollut oikeutta epämukavan työajan lisiin.”

Seuraavassa työpaikassa Nikita Darforth irtisanottiin ja työnantaja sanoi, ettei hänellä ollut irtisanomisaikaa. Hän otti taas yhteyttä liittoon ja apu löytyi.
Nikita Darforthia auttanut asiamies Alejandro Quezada sanoo, että hänellä on ollut useita samankaltaisia tapauksia.

”Ei ole epätavallista, että työnantajaa koskee työehtosopimus, mutta hän ei sitä seuraa. Perusääntöjä ei noudateta vaan paljon järjestellään jälkikäteen”, Quezada sanoo.

Toisinaan sama työnantaja syyllistyy jatkuvasti rikkeisiin. Kesäkuussa liitto voitti ajamansa tapauksen, jossa gävleläinen kahvila irtisanonoi laittomasti liiton jäsenen. Kahvilan on tuomion mukaan maksettava hänelle 28 750 euroa korvauksia.

Aiemmin tänä vuonna kahvila tuomittiin 14 400 euron korvaukseen toisen työntekijän maksamattomista lisistä ja lomakorvauksista. Liitto on lisäksi vaatinut korvauksia kahvilan työntekijöiden kameravalvonnasta. Se on aloitettu ilman neuvottelua liiton kanssa kuten myötämääräämislaki edellyttää.
HRF:n osastot ajoivat 6 072 jäsenen asiaa viime vuonna. Useimmiten kyse työehtosopimuksen kiertämisestä kuten liian pieninä maksetuista palkanlisistä, lomakorvauksista, iltalisistä tai ylityökorvauksista.

Liittotasolle siirtyi 115 tapausta. Niissä korvauksia saatiin muun muassa palkkaturvasta, oikeudenkäyntikuluista tai vahingonorvauksina. Osa tapauksista hoidettiin keskusjärjestöjen LO ja TCO yhteisen lakipalvelun kautta.

Vuonna 2014 HRF hankki korvauksia jäsenilleen 1,2 miljoonaa euroa. Tällöin tapauksia oli 5 058.

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle

PAMin palvelut kesällä
Puhelinpalveluissa on poikkeuksia kesällä 5.–30.7.
Puhelinpalvelut ma–ti ja to–pe klo 10 –14 . Keskiviikkoisin suljettu.

PAMin aluetoimistot ovat suljettuina 5.–30.7. lukuun ottamatta Helsinki-Uudenmaan aluetoimistoa, joka on auki normaalisti koko kesän.