04.08.2014 klo 09.30

Liitto paljasti makeisten väärennenyt viimeiset myyntipäivät

Tanskan 3F-ammattiliiton lehti paljasti heinäkuussa, että halpojen karamellien alihankkija ja pakkaaja väärensi järjestelmällisesti tuotteiden viimeisiä sallittuja myyntipäiviä.

Tanskan 3F-ammattiliiton lehti paljasti heinäkuussa, että halpojen karamellien alihankkija ja pakkaaja väärensi järjestelmällisesti tuotteiden viimeisiä sallittuja myyntipäiviä. Poliisi teki liiton vihjeestä ratsian Visticker-yhtiön tiloihin maaseudulla Pohjois-Sjellannissa.

Tulos: poliisi takavarikoi viisi tonnia viimeiseltä myyntipäivältään väärennettyjä makeisia. Mukana oli suklaata, toffeeta ja pähkinäpohjaisia tuotteita. Niiden viimeiset myyntipäivät olivat menneet umpeen viime vuoden syksyn ja tämän vuoden helmikuun välillä.

Tanskan elintarvikeviranomaiset määräsivät yrittäjälle 1 340 euron sakon. Yrityksen omistaja David Yüksel sanoi, ettei ymmärrä, miksi viranomaiset takavarikoivat hänen varastonsa. Hän aikoi syödä itse vanhentuneet viisi tonnia makeisia.

Tanskalainen Tiger-kauppaketju käytti Vistickeriä yhtenä alihankkijanaan. Tiger toimii 21 maassa ja sillä on 323 myymälää, myös Suomessa. Tiger-kaupat omistavan Zebra-yhtiön ostopäällikkö Gregers Beglaubter sanoo kuitenkin 3F-lehdelle, että se ei hankkinut Vistickeriltä syötäviä tuotteita. Heti uutisen tultua julkisuuteen Zebra irtisanoi yhteistyönsä David Yükselin kanssa.

3F-liitto pääsi asian jäljille, kun se yhdessä HK-liiton kanssa selvitti karamellikauppiaalla töissä olleen kuuden romanialaisen miehen työoloja. Heillä oli teetetty sekalaisia töitä 90 tuntia viikossa neljän-viiden euron tuntipalkalla. Miehet asuivat Yükselin maatilan ullakon lattialla ilman peseytymismahdollisuutta. Tästä työnantaja laskutti summan, joka vastasi lähes puolta heidän palkastaan.

3F ja HK vaativat karamellikauppiaalta miesten maksamattomia palkkoja noin puolen miljoonan euron edestä. Kauppias kiistää kaikki syytteet ja kieltäytyy kommentoimasta niitä.

Liitto julkisti työntekijöiden itse kuvaamaan videopätkän, jossa heidät komennetaan väärentämään kauppoihin menevien karamellien viimeisiä myyntipäiviä. Työntekijöiden kuvaama videopätkä löytyy Youtubesta: http://www.youtube.com/watch?v=E7l-nztN77w

 

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme