01.06.2015 klo 12.57

Liittokokous käyntiin: Demokratia ei ole vanhanaikaista

Tanssija Minna Tervamäen ja hanuristi Kimmo Pohjosen esitys jyräytti käyntiin PAMin liittokokouksen. Kuva: Tero Leponiemi

PAMin liittokokous käynnistyi vahvoilla puheilla ja vahvoilla tunteilla. Puheenjohtaja Ann Selin muistutti, ettei kenelläkään ole syytä alistua vähäteltäväksi. Ei myöskään ammattiliiton.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin ei suostunut vähäteltäväksi, vaikka yhteiskunnallista ilmapiiriä sävyttääkin nyt ajattelu, että palkansaajien puolestapuhujien pitäisi väistyä. Selin muistutti, että ay-liikkeellä on valtaa ja se tulee tavallisilta ihmisiltä.

- 75 prosenttia suomalaisista kuuluu johonkin ammattiliittoon. Sieltä se neuvottelumandaattimme tulee ja sitä on turha vähätellä, Selin sanoi avatessaan PAMin liittokokousta Helsingin Messukeskuksessa.

- Sopimusyhteiskunta ei ole vain sana. Meidän pitää ottaa päätöksentekoon mukaan kaikki ne ihmiset, joita päätökset koskevat.

Selin ei suostunut alistumaan myöskään siihen voivotteluun, että suomalainen sopimusjärjestelmä olisi jotenkin rikki.

- Ehkä järjestelmä ei olekaan rikki. Ehkä oikeudenmukaisesti toimiminen ei olekaan vanhanaikaista, vaikka puhutaan koko ajan ketteryydestä ja kilpailukyvystä, Selin sanoi ja kehotti muistuttamaan mieleen tasa-arvon ja heikompien puolustamisen kaiken lähtökohtana.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhui hänkin suomalaisen sopimisen kulttuurin elinkelpoisuudesta, vaikka paineita on kasaantunut sitä vastaan enemmän kuin ehkä koskaan. Hän korosti sitä, että sopimisen kulttuuri luo luottamusta markkinoille, ihmisten välille ja työpaikoille.

- Menestyvässä organisaatiossa on menestyvää yhteistyötä, Rinne totesi.

- Pääministeri Juha Sipilän avaus yhteiskuntasopimuksesta oli hyvä ja tärkeä, mutta mitä sopimista se on kun otetaan EK:n kova esitys pohjaksi ja ohitetaan ay-liike?

Nyt tarvitaan Rinteen mielestä aitoa sopimista, jos halutaan saada maan talouden suunta muuttumaan ja ihmisten ostovoima kasvamaan. Yhteiskuntasopimusta ei voi syntyä, jos eriarvoisuus vaan kasvaa.

Rinne otti kantaa myös palkkapolitiikkaan. Hänen mielestään ”haitarin alapäähän” olisi saatava maltillinen palkankorotus. Näin tehtäisiin tasa-arvoteko ajatellen naisia, nuoria, maahanmuuttajia ja pätkätyöläisiä.

PAMin liittokokouksen teema on VALTAVUUTTA. Avajaiset olivat valtavat musiikkia ja puheita myöten, eivätkä päätöksetkään tule aivan pieniä olemaan. Kokous päättää mm. liiton toimintaa ohjaavasta tavoiteohjelmasta vuosiksi 2016-2019.

Vahvin puhe kuultiin UNIn pääsihteeriltä Philip Jenningsiltä (Jenningsin haastattelu tulossa verkkosivuille). Hänen puheenvuoronsa jälkeen avajaisten juontaja Mikko Leppilampi herkistyi lupaamaan:

- Jos milloin tarvitsette asioillenne äänitorvea, olen käytettävissä.

Kolmipäiväisen liittokokouksen aikana PAMin lähes 400 edustajaa valitsevat liitolle puheenjohtajan, hallituksen puheenjohtajan henkilökohtaisen varajäsenen, hallituksen sekä valtuuston jäsenet.

Videolla avajaisten tunnelmia.

Teksti: Tiina Ritala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle