Palkka - 29.10.2020 klo 16.06

Lomautussäästöt osa Keskon ennätyksellistä tulosta

Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Keskon 2 000 lomautetusta kertyi yhtiölle miljoonasäästöt. Korona-ajasta huolimatta Keskon tulos on ennätyksellisen suuri.

Kesko on tehnyt ennätyksellisen tuloksen korona-ajasta huolimatta. Muiden työntekijäryhmien palkkapussit paisuvat tulospalkkiojärjestelmästä, mutta myyjät on suljettu järjestelmän ulkopuolelle.

Tulosta on ollut tekemässä myös yhtiön 2 000 lomautettua, sillä henkilöstöjohtaja Matti Mettälän mukaan lomautuksista kertyi yhtiölle miljoonasäästöt. 

Esimiehillä mahdollisuus palkitsemiseen

Lomautetut jäivät vaille palkkaa. Heille ei ole myöskään luvassa tulospalkkiota yhtiön ennätyksellisestä tuloksesta.

Sekä pääjohtaja Mikko Helander että henkilöstöjohtaja Matti Mettälä perustelevat käytäntöä sillä, että myyjien työehtosopimuksissa ei ole sovittu tulospalkkiosta.

"Onko näin tulevaisuudessa, ne ovat tietysti sellaisia asioita, joita mietimme osana meidän normaalia toiminnan kehittämistä. Tällä hetkellä palkitsemiseen liittyen ei ole ainakaan vielä tänä päivänä mitään uutta kerrottavaa", Helander muotoilee.

"Esimiehillä on mahdollisuus huomioida hyviä suorituksia tilannekohtaisesti. Muuten noudatamme työehtosopimuksia", Mettälä kertoo.

Paikallisesti sovittava

Pamilaista pääluottamusmiestä Jaana Kokkolaa Helanderin ja Mettälän kommentit hämmästyttävät.

"Tes ei kiellä eikä myönnä tulospalkkion maksua. Ensimmäistä kertaa työnantaja vetoaa työehtosopimukseen tulospalkkauksen esteenä", Kokkola kummastelee.

Hän toimii kahdeksatta vuotta 81 Citymarketin käyttötavarapuolen valtakunnallisena pääluottamusmiehenä.

Esimerkkinä Kokkola mainitsee kaupanalan esimiehet, jotka noudattavat samaa tessiä kuin myyjät, mutta saavat silti tulospalkkiota. Tulospalkkion maksaminen on työnantajalle vapaaehtoista. Lisäksi Kokkola muistuttaa, että tulospalkkiosta sovitaan aina paikallisesti.

Enemmistö osa-aikaisia

Ennätysvuosi ja samalla koronan takia poikkeuksellinen vuosi ei anna Mettälän mukaan aihetta erityisjärjestelyihin. Hän perustelee, että kaupan henkilökunnan palkat ovat kuitenkin kilpailukykyiset.

Kokkola kuittaa, että ensimmäisen vuoden myyjän alle 1 800 euron kuukausipalkka ei ole häävi.

"Lähes 80 prosenttia kaupan alan työntekijöistä on osa-aikaisia, joten he riipivät toimeentulonsa mahdollisesti monesta lähteestä."

Kokkola toteaa, että korona-aikana työssään venynyttä henkilökuntaa voisi palkita hyvän tuloksen tekemisestä. Erityisesti hän muistuttaa, että Keskon Helanderin tuloksellisiksi hehkuttamat asiakaslähtöiset palvelut ovat pitkälti myyjien toteuttamaa.

"Ymmärrän, että pörssiyhtiönä Keskon on tehtävä tulosta. Mutta nyt työnantaja voisi keskittyä henkilöstöönsä eikä vain summaan viivan alla."

 

Muokattu 31.10.2020 klo 10.06

80-vuotias tuloksentekijä

Kesko on perustettu lokakuussa 1940.

Se takoi liikevoittoa heinä-syyskuun aikana runsaat 15 miljoonaa euroa. Tammikuusta alkaen liikevoitto on kasvanut viime vuoden jaksoon verrattuna 74,4 miljoonalla eurolla 444,6 miljoonaan euroon.

K-ryhmä eli Kesko ja K-kauppiaat yhdessä työllistävät noin 43 000 työntekijää kahdeksassa maassa.

Keskon henkilökunnasta noin 12 400 työskentelee Suomessa.

Teksi: Tiina Tenkanen / UP

30.10.2020 klo 10:42 Jutun väliotsikko "Tes esteenä tulospalkkiolle" muutettu  muotoon "Esimiehillä mahdollisuus palkitsemiseen"

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle