17.04.2015 klo 13.21

McDonald's teki väistöliikkeen palkkakamppailussa

Yhdysvalloissa käydään ponnekasta kamppailua pikaruokaketjujen vähimmäispalkan nostamiseksi sekä ammatillisen järjestäytymisoikeuden takaamiseksi. McDonald's pyrki viemään kampanjalta puhtia korottamalla hieman palkkojaan.

Kampanjointi huipentui laajana toimintapäivänä 15. huhtikuuta, jolloin pikaruokaravintoloiden työntekjät osittivat mieltään 200 kaupungissa. Vaatimus on nostaa vähimmäispalkka 15 dollariin (13,9 euroa) tunnilta.

Huhtikuun alussa McDonald's ilmoitti nostavansa palkkoja itse omistamissaan ravintoloissa kesäkuun alusta keskimäärin 9,20 euroon tunnilta. Samalla se lupasi, että yli vuoden töissä olleille annetaan viiden päivän palkallinen loma vuodessa. Yhdysvalloissa työntekijöillä ei ole lainkaan säädettyä yleistä loma-oikeutta.

Ammattiliitot pitävät McDonald'sin ilmoitusta lähinnä silmänkääntötemppuna. Palvelualan työntekijöiden SEIU-liiton puheenjohtaja Mary Kay Henry muistutti, että yhtiön ilmoitus auttaa vain hyvin harvaa sen työntekijöistä.

Vain yksi kymmenestä ketjun 14 350 yhdysvaltalaisen ravintolan työntekijästä on emoyhtiön palkkalistoilla. Loput ovat francising-ravintoloita, joissa palkka ei nouse. Työntekijöiden nopean vaihtuvuuden vuoksi lomaoikeuskaan ei kovin laajaa joukkoa auta. Ammattiyhdistysliikkeen toimintaoikeuksien takaamisesta McDonald's ei sano mitään.

Seattlen kaupunki nosti tänä vuonna vähimmäispalkan 15 dollariin. McDonald's ja muut pikaruokaketjut ovat lehtitietojen mukaan haastamassa kaupunkia oikeuteen perustuslain 14. lisäyksen rikkomisesta.

Se säädettiin vuonna 1866 takaamaan vapautetuille orjille tasa-arvoinen kohtelu. Laki määrää, ettei tasa-arvoista kohtelua saa kieltää keneltäkään. Suuryhtiöt katsovat tulleensa kaltoin kohdelluiksi koska eräät pienyrittäjät saavat siirtymäaikaa vähimmäispalkan nostoon.

McDonald'sin voitto viime vuonna oli 4,4 miljardia euroa. Berkeleyn yliopiston tutkimuksen mukaan 52 prosenttia pikaruokaravintoloiden työntekijöistä saa Yhdysvalloissa sosiaaliapua päivittäisistä menoistaan selviämiseen. Sen kustannus veronmaksajille on 6,5 miljardia euroa.

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle