Uutinen - 16.12.2013 klo 09.55

Myyjille 5,1 prosenttia lisää palkkaa Saksassa

Saksan vähittäiskaupan myyjien pitkään jatkuneet palkkaneuvottelut ovat päättymässä sopimuksiin. Neuvottelut käydään osavaltioittain, mutta palkankorotukset päätyvät jo tehdyissä sopimuksissa 5,1 prosenttiin.

Saksan vähittäiskaupan myyjien pitkään jatkuneet palkkaneuvottelut ovat päättymässä sopimuksiin. Neuvottelut käydään osavaltioittain, mutta palkankorotukset päätyvät jo tehdyissä sopimuksissa 5,1 prosenttiin.

Esimerkiksi suurissa Baden-Württembergin ja Baijerin osavaltioissa palkkoja korotetaan takautuvasti heinä- tai elokuun alusta kolme prosenttia ja ensi vappuna 2,1 prosenttia. Sopimus on tehty 24 kuukaudeksi ja se alkaa viime huhtikuun alusta.

Verdi-ammattiliitto vauhditti neuvotteluja pistelakoilla, Baden-Württembergissä niitä kertyi 80. Liitto järjesti useita näyttäviä mielenosoituksia vaateidensa tueksi. Niiden visuaalisena teemana oli sateenvarjo, joka sopi paitsi vuodenaikaan, myös siihen, että liitto vaatii kattavaa yleissopimusta.

Saksin, Saksi-Anhaltin ja Thüringenin osavaltiossa on solmittu vastaava sopimus. Siinä tosin ensimmäinen korotus alkaa myöhemmin, syyskuun alusta. Verdin tämän alueen neuvotteluvastaava Jörg Lauenroth-Mago sanoo, että sopimus tuo myyjille 69 senttiä lisää tuntipalkkaa. Liiton alkuperäinen vaade oli yli euron korotus tuntipalkkaan.

Suurimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa saatiin myös sopimus joulukuun puolivälissä. Sen takana olivat huhtikuusta asti jatkuneet neuvottelut sekä useat varoituslakot ja muut mielenilmaukset. Joulukaupan häiriöiden riski ilmeisesti sai työnantajat sopimaan palkoista.

Verdi tavoitteli alan alimpien palkkojen korotusta ja onnistuikin siinä. Hessenin osavaltion sopimuksessa tämä merkitsi nykyisen 6,63 euron tuntipalkan nostoa heti 9,54 euroon tunnilta ja ensi vapusta 9,74 euroon. Saksaan on uuden hallitussopimuksen mukaan tulossa 8,50 euron vähimmäistuntipalkka, ja tämä auttoi palkkojen nostossa.

Tehdyt työehtosopimukset eivät ole yleissitovia samaan tapaan kuin Suomessa. Vähittäiskaupan sopimusten sitovuuden lasketaan koskevan alle puolta alan työntekijöistä. Sovitut korotukset eivät siten tule automaattisesti kaikille. Sopimusten ulkopuolella olevat yrtiykset tosin päätyvät usein samoihin korotuksiin. 

Heikki Jokinen 

Verdin lukijakilpailun valokuvia sateenvarjomielenosoituksista

Näin myyjille maksetaan Saksassa (PAM 9.7.2013)

 

 

 

 

Teksti: Mirka Mäntylä

 

Uusimmat

Suosituimmat