02.12.2016 klo 08.59

Näin nollatuntikyselyn vastaajat kertoivat elämästään: "Jos ei naama miellytä..."

104 nollasopimuksella työskentelevää vastasi Pam-lehden kyselyyn, ja suuri osa heistä myös kirjoitti työstään ja toimeentulostaan. Kokosimme näitä vastauksia tänne Pam-lehden verkkosivuille.

Kokosimme Pam-lehden nollatuntikyselyn avovastausten satoa alle. Vastauksia saapui kymmenittäin. Valtaosin ne kritisoivat nollatyötä sen epävarmuudesta ja työelämän oikeuksien kiertämisestä, mutta muutama vastaaja myös kehui nollasopimuksen joustavuutta.

"Nollatuntisopimus on hyvä pelote työnantajalta työntekijää kohtaan. Jos ei naama miellytä, tai vaadit työehtosopimusten mukaisia asioita, esim. työvaatteita, huomaat olevasi heittopussina ja tekeväsi vajaita päiviä, viikkoja, huonoihin aikoihin, aikaisin aamulla tai myöhään illalla, siirtymät ovat pitkiä."

"Oli ollut liian vähän töitä, niin en saanut ansiopäivärahaa."

"Nyt olen ollut n. 2 kk ilman töitä ja tilanne on se, että haen töitä muilta aloilta ja mietin, irtisanoisinko nykyisen sopimuksen."

"Asumistukea on vaikea saada niiltä kuukausilta kun ei ole ollutkaan tunteja, koska Kela laskee edellisten vuosien keskiarvosta keskimääräisen tuntimäärän per kuukausi."

"Olen opiskelija, joten nollasoppari tuo joustoa opiskeluiden, työn ja muun elämän yhdistämiseen. Jos esim. koulussa/harjoittelussa on kiire viikko, voin toivoa ettei sinne laitettaisi vuoroja. Nollasoppari ei kuitenkaan velvoita yhteenkään työtuntiin, jonka vuoksi joutuu välillä jännittämään kuinka töitä riittää, etenkin kun kilpailu on tunneista kova. Ilman opintotukea ei pärjäisi."

"Elämän suunnittelu jäissä ja riippuu täysin työvuoroista. Kiireisenä aikana jopa 15 viikonloppua putkeen töissä ja oma perhe kärsii. Työaika talviaikana 0-20 h viikossa ja kesäaikana 8-45 h. Lomakorvaukset tulee palkan yhteydessä, joten 4 vuotta sitten kun olin täysin työtön olen viimeksi pitänyt yli viikon loman. Työterveyshuoltoa ei tarvitse järjestää extratyöntekijöille eikä tessin säännöt tue nollatuntilaisia. Firmassa ei ole yhtään vakituista työntekijää, vaan 7 kpl nollatuntilaisia."

"Lapsiperheen vanhemman on ongelmallista saada lapsia hoitoon, mikäli tukiverkosto ei ole todella hyvä, kun työvuoroista saatetaan ilmoittaa vasta paria tuntia ennen työvuoron alkua."

"Koska olen niitä, jotka saavat oikeasti valita menevätkö töihin, tämä järjestely helpottaa ihan mielettömästi arkea. Olen kipupotilas, joten kaikki päivät eivät ole helppoja, mutta Kela ei päästä eläkkeelle eikä sairaspäivärahalle, ja toisaalta oma pääkään ei kestäisi täyttä kotona oloa. Nollatuntisopimus mahdollistaa siis sen, että voin kipupäivänä sanoa että en kykene töihin."

"Meiltä odotettiin samanlaista panosta kuin vakituisilta työntekijöiltä, mutta ei kuitenkaan annettu työnantajan taholta mitään varmuutta työtuntien määrästä. Jos työntekijä vaatii oikeuksiaan tai on eri mieltä työasioista työnantajan kanssa tai ei pysty esim. sairaana olon takia tekemään annettuja työvuoroja, niin ei ehkä laiteta ollenkaan työvuoroja tai selkeästi vähemmän kuin on aiemmin laitettu."

"Voi itse valita, milloin työskentelee ja missä paikoissa. Työpisteiden vaihtuvuus estää tylsyyttä. Huonoa on, kun tunteja ei ole tarjolla koko viikoksi, vaikka olen viidessä eri yrityksessä kirjoilla."

"Onhan tuo sentään tyhjää parempi."

Pam-lehdessä 14/2016 julkaistiin 2.12. nollatyöaiheesta laaja paketti. Voit lukea Pam-lehden verkkosivuilta myös koosteen kyselyn tuloksista, nollasopimuksella työskentelevän yksinhuoltajan haastattelun ja nollatyötä koskevan kansalaisaloitteen tilanteen työministerin kommenteilla.

Teksti: Tuomas Lehto

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle