Nuoret - 16.11.2022 klo 09.21

”Nuoren on tärkeää tietää oikeutensa työelämässä”

24-vuotias Jenni Tuomainen sai ensikosketuksen PAMin vapaaehtoiseen työelämätiedottamiseen Studia-messuilla Helsingissä. Kuva: Eeva Anundi.

PAMin vapaaehtoiset työelämätiedottajat vievät nuorille tietoa työelämästä ja ammattiliitoista. Jenni Tuomainen, 24, ryhtyi työelämätiedottajaksi reilu vuosi sitten. Hän pitää tärkeänä, että nuoret saavat tietoa oikeuksistaan työelämässä ja liittyvät ammattiliittoon.

Helsinkiläinen Jenni Tuomainen kiinnostui vapaaehtoisesta työelämätiedottamisesta ystävän suosituksesta. Hän rohkaistui ja päätti kokeilla siipiään PAMin työelämätiedottajana Studia-messuilla Helsingissä.

”Ensimmäisen kerran tein työelämätiedotusta reilu vuosi sitten Studia-messuilla Helsingissä. Vaikka alkuun minua jännitti, kokemus oli lopulta todella positiivinen. PAMin porukassa oli erittäin hauskaa kohdata nuoria ja kertoa työelämäasioista”, Tuomainen kertoo ensikokemuksestaan työelämätiedottamisesta.

Vapaaehtoiset työelämätiedottajat herättelevät nuorten kiinnostusta työntekoon liittyviin asioihin ja oikeuksiin työelämässä. Tarkoituksena on lisäksi tarjota nuorelle ensimmäinen, matalan kynnyksen kontakti ammattiliittoon. Keskustelu lähtee aidosti samalta viivalta, kun nuori kertoo vertaiselleen työelämäasioista.

”Siihen kuuluu muun muassa osallistumista messuille, joissa käy palvelualoille opiskelevia tai alalla jo työskenteleviä nuoria. Olen ollut mukana Studia-messuilla ja I love me -messuilla. Lisäksi palvelualan oppilaitokset voivat tilata työelämätiedottajan pitämään työelämäluennon”, Tuomainen avaa.

Tuomainen kertoo päässeensä kohtaamisissa nuorten kanssa kertomaan PAMista ja liittoon kuulumisen tärkeydestä. Nuoret ovat kyselleet siitäkin, miksi liittoon kannattaa kuulua ja miten jäsenmaksu määräytyy.

”Aina on olemassa työnantajia, jotka pyrkivät hyötymään nuorten työelämätietoisuuden puutteesta ja siksi tietoa tarvitaan”, Tuomainen perustelee. Hän kannustaa kaikkia palvelualojen oppilaitoksia hyödyntämään mahdollisuuden työelämäluennon tilaamiseen.

”Työelämätiedottajat ovat nuorille helposti lähestyttäviä ja pystyvät sanoittamaan asioita nuorille ymmärrettävästi. Tärkeää on lisäksi, että oppilaitokset kannustavat opiskelijoita etsimään tietoa itsenäisesti”, Tuomainen jatkaa.

Entä kenelle vapaaehtoinen työelämätiedottaminen PAMissa sopii? Tuomaiselta löytyy vastaus.

”Työelämätiedotus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita työelämästä ja joille jutteleminen muille ihmisille on luontevaa. Mitään erityisvaatimuksia työelämätiedottajille ei ole ja kaikkea oppii tekemällä. Ketään ei myöskään jätetä yksin, vaan PAM tukee ihan kaikkia vapaaehtoisia työelämätiedottajia. Tervetuloa mukaan!”

Kuka? Jenni Tuomainen

  • Opiskelee merkono­miksi ja toimii PAMin vapaaehtoisena työelämätiedottajana.
  • Harrastaa  koiran kanssa lenkkeilyä. On työskennellyt aikaisemmin myyjänä.
  • Haaveilee valmistumisesta ja siitä, että voi olla tyytyväinen omaan elämäänsä tulevaisuudessakin.

Teksti: Eemeli Peltonen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme