Työhyvinvointi - 23.10.2020 klo 10.30

Nyt jos koskaan tarvitaan työsuojelua – työssä jaksamisesta on huolehdittava poikkeusoloissa

Mustin ja Mirrin varatyösuojeluvaltuutetun Nea Ikosen mielestä työssä jaksamiseen pitää kiinnittää nyt erityistä huomiota.Kuva: Liisa Takala

Nykyiset poikkeusolot tuovat työntekijöille epävarmuutta ja stressiä. Yrityksissään työsuojelutehtävässä olevat Nea Ikonen, Samuli Miettinen ja Enna Inkerö kertovat, kuinka heillä tuetaan työntekijöiden jaksamista.

Pese tassusi ja laita kuono kainaloon äläkä pärski ympärillesi. Näin neuvotaan asiakasta turvatoimiin Vantaan Porttipuiston Mustissa ja Mirrissä sisääntulon ilmoituksella, mutta meneekö viesti perille?

”Me koiraihmiset olemme sosiaalisia, ja välillä asiakkaita  täytyy muistuttaa pitämään hihnan verran etäisyyttä”,  Ikonen sanoo.

Hän on Mustin ja Mirrin myyjä pääkaupunkiseudulla ja yrityksen varatyösuojeluvaltuutettu.  Suojautuminen ja turvatoimet puhuttavat, mutta hän kannustaa työntekijöitä ottamaan yhteyttä työsuojeluvaltuutettuihin kaikenlaisissa työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Nuoret työntekijät lähestyvät häntä usein sosiaalisen median kautta. Eniten hänelle esitetyt kysymykset koskevat nyt työskentelypaikkoja. Koronan vuoksi työnantaja on hyödyntänyt tavallista enemmän sitä, että osa vuoroista tehdään työskentelyalueella eikä omassa kotimyymälässä.

”Meillä on lomautuksilta vältytty kokonaan, mutta työvuorojen siirto toisiin myymälöihin poikkeaa tutusta ja turvallisesta”, Ikonen pohtii.
Työtehtävät ovat muuttuneet esimerkiksi siltä osin, että siivousta ja pintojen pyyhkimistä on enemmän.

”Ensimmäisen korona-aallon aikana lopetettiin myymälätapahtumat kuten non-stop kynsienleikkuut ja pentutreffit, jolloin työntekijän oli turvallisempaa työskennellä. Nyt ohjeistamme asiakkaita käyttämään näissä tilanteissa maskia”, Ikonen kertoo.

Tänään Demi-koira pääsi mukaan työpaikalle. Kuva: Liisa Takala

Maskia edellytetään myös työntekijöiltä. Nuoret myyjät näkyvät nostavan täällä isoja ruokasäkkejä hyllyihin maskit kasvoillaan. Voi vain kuvitella, että kasvosuoja pistää raskaassa tehtävässä hengityksen koville.

Korona on tuonut yrityksen työterveyshuoltoon erään uuden käytännön, joka voisi työntekijöiden puolesta varmaankin jatkua poikkeusajan ylikin. Kolmen päivän sairausloman saa nyt omalla ilmoituksella ilman terveydenhoitajan todistusta.

”Vältymme näin mahdollisilta altistumisilta lääkäreiden vastaanotolla. Ja koronatestiin mennään heti, jos vähänkään on oireita. Töihin ei tulla ennen kuin tulos on negatiivinen. Tuloksia odotellessa siis pysytään kotona sairaspalkalla”, Ikonen kertoo. 

 

Iltapäiväkahveilla verkossa

Teams-kokoukset verkossa ovat monelle nyt arkea, mutta SOK:n hotelliyhtiö Sokotelissa Teamsin kautta vietetään myös henkilökunnan yhteisiä iltapäiväkahveja.

”Kullekin hotellille pidetään hotellikohtaisia Teams-keskusteluja säännöllisen epäsäännöllisesti. Niihin voi osallistua koko henkilökunta, mutta eniten osallistujia on ollut lomautetuissa", Samuli Miettinen sanoo. Miettinen on Sokotelin pääkaupunkiseudun hotellien  työsuojeluvaltuutettu. Pääkaupunkiseudulta yhtiöllä on 14 hotellia. Niiden työntekijöistä huomattava osa lomautettuna.

Sokotelin työsuojeluvaltuutettu Samuli Miettinen viettää kahvihetkiä nykyään myös verkossa. Kuva: Eeva Anundi

Miettisen mukaan yhteistä foorumia tarvitaan, sillä huoli omasta ja alan tulevaisuudesta on nyt päällimmäisenä työntekijöiden ajatuksissa. ”Ylipäätään se jo auttaa, että ihmiset pääsevät puhumaan ja purkamaan asiaa. Myös taloudellisen avun hakemisesta on voitu keskustella. ”

Taudin varominen kiristää pinnaa työvuorossa olevilla.  

 ”Olet jatkuvasti altistumisen uhan alla. Se luo painetta ja stressiä työntekijöille, se on selvä asia.”

Työsuojeluvaltuutettu toimii työntekijöiden linkkinä yhtiön johtoon päin. Miettinen kokee  keskeiseksi tehtäväkseen tuoda työntekijöiden kokemukset yhtiön tietoon.

Työsuojelun tehtävään

Työsuojeluvaltuutettu edustaa työntekijöitä terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa.  Hänet valitaan vaaleissa, samoin kuin ensimmäinen ja toinen varavaltuutettu. Lain mukaan työsuojeluvaltuutettu on oltava vähintään 10 työntekijän työpaikoissa. Työsuojeluasiamies voidaan valita paikallisesti sopien edustamaan esimerkiksi tietyn toimipaikan tai ammattiryhmän työntekijöitä. Asiamies ei korvaa työsuojeluvaltuutettua, eikä hänellä ole kaikkia samoja oikeuksia kuin työsuojeluvaltuutetulla.

Huoli lomautuksista

Enna Inkerö toimii Veikkaus Oy:n Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan alueiden työsuojeluasiamiehenä. Hänen työpaikkansa on Feel Vegas -pelisali Rovaniemellä. Hänen  työpaikoilla kiertämisensä on ollut pandemian aikana rajoitetumpaa, kuten matkustus yleisestikin, mutta tarpeen vaatiessa mahdollista.

”Etäyhteydet toimivat”, hän korostaa.

Enna Inkerölle työsuojeluasiat tuovat hänen kaipaamaansa vastuuta työhön. Kuva: Kaisa Sirén

Inkerön mukaan pohjoisen alueen työntekijät eivät halua aukioloaikojen supistuvan koronarajoituksissa, sillä se merkitsisi työtuntien vähentymistä.

”Suurin huoli työpaikoilla on se, että tuleeko uusia lomautuksia.”

”Keväällä työnantaja kyllä tuli työntekijöitä lomautuksissa vastaan eikä jättänyt puille paljaille”, Inkerö kertoo. Kun toimipaikat olivat neljä kuukautta kiinni, työntekijät saivat alkuun tehdä verkko-opintoja täydellä palkalla. Lomautuksia saattoi siirtää eteenpäin myös kertyneillä vapailla ja vuosilomilla.

 Jotkut työntekijät kokevat hätävarjeluna sen, että asiakaspalvelussa edellytetään pleksin takanakin maskia. 

”Se koetaan turhauttavaksi. Itse kuitenkin ajattelen, että on parempi tehdä kaikki mahdollinen suojautumiseksi. Asiakasmäärää on rajoitettu. Mutta kun kaveriporukkaa on liikenteessä, niin supussahan he helposti ovat.”

Parhaillaan vietetään eurooppalaisen työsuojelun viikkoa.

 

Ota yhteyttä valtuutettuusi

” Kokonaistilanne koettelee tällä hetkellä työntekijöiden henkistä työkykyä. Työntekijöiden kannattaa olla kaikissa terveysturvallisuuteen ja tuen tarpeeseen liittyvissä asioissa yhteydessä omaan valtuutettuunsa. Työsuojeluvaltuutetuilla on paljon osaamista työpaikan olosuhteista myös poikkeusaikoina.

Työsuojeluvaltuutetun tehtäviin kuuluu tutustua edustamiensa työntekijöiden työoloihin.  Mitään aikamäärettä työpaikkojen kiertämiselle ei ole, mutta nyrkkisääntönä on pidetty, että ellei muuten tule asiaa käydä jossain työpaikalla paikan päällä, niin ainakin kerran vuodessa se olisi kohtuullista. Näistä on paikallisesti sovittu yrityksissä. Työnantaja ei voi kieltää työsuojeluvaltuutettua tai luottamusmiestä tulemasta työpaikalle, jos tämä noudattaa työpaikalla vallitsevia turvallisuusohjeita. ”

PAMin työympäristöasiantuntija
Merja Vihersalo

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme