18.12.2015 klo 13.55

O'Learys taipui Ruotsissa ammattiliiton vaatimuksiin työehtosopimuksesta

Ruotsalainen franchise-ravintolakatju O'Learys ilmoitti joulukuussa, että se vaatii kaikkia ketjun ravintoloita liittymään työnantajaliitto Visitaan sekä noudattamaan Ruotsin ravintoloiden työehtosopimusta.

Ruotsissa ei ole yleissitovia työehtosopimuksia kuten Suomessa. Työehtosopimuksiin sitoutuvat vain työnantajaliittojen jäsenet. Moni ammattiliitto tekee lisäksi suoria sopimuksia järjestäytymättömien työnantajien kanssa ja käytännössä suurin osa yrityksistä noudattaa alansa työehtosopimusta.

Ravintola-alalla on kuitenkin jatkuvia pulmia, sillä osa työnantajista toimii ikävällä tavalla. Vuonna 2012 Östersundin O'Learysin omistaja jätti velat sekä palkat maksamatta ja ilmeisesti poistui maasta rahojen kanssa.

Viime vuonna Ruotsin Metro-lehti raportoi tukholmalaisen O'Learys-ravintolan työntekijöiden kokemuksista. Ravintolan kokkina koeajalla työskennellyt Robin Sandström kertoi, että työnantaja oli pakottanut työntekijät leimaamaan itsensä työstä poistuneiksi, kun asiakkaita oli vähän. Hänen mukaansa sitä tapahtuu usein tarjoilijoille, mutta jopa keittiön puolella. Sandström puuttui käytäntöön, mutta hänelle vastattiin, että asia ei kuulu hänelle. Hänen työsuhdettaan ei jatkettu koeajan jälkeen.

Alan ammattiliitto Hotell- och restaurangfacket HRF on pitkään vaatinut O'Learys-ravintoloita noudattamaan alan työehtosopimusta. Nyt yritys on taipunut vaateisiin ja edellyttää, että kaikki sen franchise-yrittäjät järjestäytyvät työnantajaliittoon ja sitoutuvat työehtosopimukseen. Liitto on iloinen siitä, että O'Learys on kuunnellut heidän kantaansa siitä, että moni franchise-yrittäjä toimii ilman työehtosopimusta, HRF-liiton asiamies Per Persson sanoo.

”O'Learys-ravintoloiden työntekijät voivat olla tyytyväisiä tähän edistysaskeleeseen. Työehtosopimus takaa palkat ja vakuutukset sekä turvallisemmat työolot”, Persson lisää.

Vuonna 1988 Göteborgista käynnistyneellä ravintolaketjulla on yli sata ravintolaa. Sen ravintoloita löytyy Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Espanjasta, Arabiemiraateista, Vietnamista ja Singaporesta. Suomessa ketjusta vastaa Restel.

Teksti: Heikki Jokinen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle